Azerbaidžan ja Armenia aloittivat vankienvaihdon noin kuukausi tulitauko­sopimuksen jälkeen - Ulkomaat | HS.fi

Azerbaidžan ja Armenia aloittivat vankienvaihdon noin kuukausi tulitauko­sopimuksen jälkeen

Yksityiskohtaisia tietoja vankien yhteismäärästä tai kansallisuuksista ei annettu. Armenian pääministerin mukaan Armeniaan olisi palaamassa pian 44 sotavankia.

14.12.2020 21:08 | Päivitetty 14.12.2020 21:19

Azerbaidžan ilmoitti maanantaina aloittaneensa vankienvaihdon sen vastapuolena Vuoristo-Karabahin konfliktissa olleen Armenian kanssa. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Yksityiskohtaisia tietoja vankien yhteismäärästä tai kansallisuuksista ei annettu. Azerbaidžanin mukaan periaatteena on kuitenkin mahdollisimman monen vangin ja panttivangin palauttaminen puolin ja toisin.

Armenian pääministeri Nikol Pašinjan kirjoitti myöhemmin maanantaina Facebook-sivuillaan, että Armeniaan olisi palaamassa pian 44 sotavankia venäläiskoneen kuljettamana.

Azerbaidžan ja Armenia solmivat noin kuukausi sitten Venäjän johdolla tulitaukosopimuksen, joka keskeytti Vuoristo-Karabahin alueesta käydyt taistelut. Azerbaidžan alkoi pommittaa Vuoristo-Karabahia syyskuun lopussa. Maantieteellisesti Azerbaidžaniin kuuluvan mutta armenialaisenemmistön pitkään asuttaman alueen hallinnasta on kiistelty vuosikymmeniä.

Tulitaukosopimuksessa armenialaiset lupasivat vetäytyä kaikista Vuoristo-Karabahia ympäröivistä maakunnista, jotka oli vallattu vuonna 1994 päättyneessä sodassa.

Maanantaina Azerbaidžan kertoi AFP:n mukaan myös, että neljä azerbaidžanilaista sotilasta oli pidätetty hautarauhaan liittyvistä rikosepäilyistä. Kahta sotilasta epäillään syksyllä käydyissä taisteluissa kuolleiden armenialaissotilaiden ruumiiden häpäisemisestä ja kahta armenialaisten hautakivien tuhoamisesta.

Teot oli väitetysti kuvattu ja videomateriaali jaettu sosiaalisessa mediassa. Azerbaidžanin valtakunnansyyttäjän mukaan rikosepäilyjen alaisia tekoja ”ei voi hyväksyä”, AFP kertoo.

Vuoristo-Karabahin taisteluissa kuoli tuhansia ihmisiä, joista osa oli siviilejä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat