Putin onnitteli Bidenia, Bolsonaron onnitteluja odotellaan vielä - Ulkomaat | HS.fi

Putin onnitteli Bidenia, Bolsonaron onnitteluja odotellaan vielä

Trumpin ystävien onnittelut Yhdysvaltain seuraavalle presidentille ovat tulleet hitaasti, mutta kiistakumppanitkin ovat antaneet Valkoisen talon odottaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin (vas.), Yhdysvaltojen tuleva presidentti Joe Biden ja Brasilian presidentti Jair Bolsonaro.­

15.12.2020 13:26

Venäjän presidentti Vladimir Putin lähetti viimein tiistaina onnittelut Yhdysvaltain seuraavalle presidentille Joe Bidenille. Venäjän presidentinhallinto kertoi asiasta tiistaina verkkosivullaan. Putin kertoi Bidenille Venäjän olevan valmis yhteistyöhön Yhdysvaltain kanssa tämän tammikuussa alkavalla presidenttikaudella.

”Omasta puolestani olen valmis yhteyksiin ja yhteistyöhön”, Putin päätti onnittelusähkeensä.

Suurin osa maailman johtajista onnitteli Bidenia heti, kun marraskuun 3. päivän vaalitulos selvisi ja Yhdysvaltain keskeiset tiedotusvälineet julistivat demokraattiehdokkaan voittaneen istuvan republikaanipresidentin Donald Trumpin.

Joukosta puuttuivat kuitenkin muutamat valtiojohtajat, joissa oli niin Trumpin ystäviä kuin hänen kanssaan heikommissakin väleissä olleita.

Monet heistä lähettivät onnittelunsa vaaliviikon päätteeksi, kun vaa’ankieliosavaltioiden äänestystulokset alkoivat varmistua. Onnittelut tulivat muun muassa Kiinan presidentiltä Xi Jinpingiltä ja Unkarin pääministeriltä Viktor Orbánilta.

Meksikon, Brasilian ja Slovenian johtajien onnittelusähkeitä ei kuitenkaan vielä ole Valkoiseen taloon kuulunut.

Meksikon vasemmistopresidentti Andrés Manuel López Obrador tosin on sanonut aiemmin lähettävänsä onnittelusähkeen heti, kun valitsijamiesten äänestystulos on selvä. Meksikon onnitteluja odotetaan siksi tiistaina.

Brasilian populistipresidentti Jair Bolsonaro sen sijaan ei ole vieläkään suostunut tunnustamaan ystävänsä Trumpin tappiota.

Euroopassa samaa linjaa vetää Bolsonaron aatetoveri, Slovenian pääministeri Janez Janša. Hän ehätti onnitella Trumpia ”vaalivoitosta” heti äänestyksen jälkeen, joten ensimmäisten onnittelujen peruminen ja uusien lähettäminen ottanee lujille.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat