Reuters: WHO:n jättimäinen rokotehanke taloudellisissa vaikeuksissa, köyhimmät valtiot voivat joutua odottamaan rokotteita vuoteen 2024 - Ulkomaat | HS.fi

Reuters: WHO:n jättimäinen rokotehanke taloudellisissa vaikeuksissa, köyhimmät valtiot voivat joutua odottamaan rokotteita vuoteen 2024

Uutistoimisto Reutersin haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan Covax tarvitsee vielä miljardeja dollareita, jos se aikoo onnistua tavoitteessaan koronavirusrokotteiden kuljettamisesta vähävaraisiin maihin.

Intialaiset terveysviranomaiset keräsivät asukkailta henkilötietoja rokotusohjelman aikataulutusta varten Ahmedabadin laitamilla maanantaina.­

16.12.2020 18:24

Maailman terveysjärjestö WHO:n ja sen yhteistyökumppaneiden suunnitelmalla kuljettaa vähintään kaksi miljardia koronavirusrokotetta kaikkein vähävaraisimpiin maihin on ”hyvin suuri riski” epäonnistua. On mahdollista, että ne jäävät kokonaan ilman rokotteita vuoteen 2024 asti.

Näin kertoo uutistoimisto Reuters, joka on saanut haltuunsa Covax-rokoteohjelmaan liittyviä sisäisiä asiakirjoja.

Alkuperäisen tavoitteen mukaisesti valmista olisi pitänyt olla ensi vuoden loppuun mennessä.

Nyt rokoteohjelma on joutunut Reutersin mukaan taloudellisiin vaikeuksiin. Yhdessä rokotteiden jakeluun liittyvien riskien ja monimutkaisten sopimuskirjausten kanssa voi olla, että projekti kompastuu haasteisiinsa.

Covax-rokoteohjelma on tällä hetkellä kattavin kansainvälinen suunnitelma köyhien ja keskituloisten valtioiden auttamiseksi.

Sen avulla pääosin Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa sijaitsevissa yli 90 valtiossa kaikkein haavoittuvaisimmassa asemassa olevista asukkaista olisi voitu rokottaa jakelun ensivaiheessa noin 20 prosenttia.

Jotta tämä voisi toteutua, Covax tarvitsee omien arvioidensa mukaan vajaat viisi miljardia dollaria lisärahoitusta. Tähän mennessä se on saanut kasaan yli kaksi miljardia.

Marraskuun 25. päivälle päivätyssä ja Covaxia koordinoivan Gavin hallitukselle toimitetussa muistiossa todetaan, että kaikkein suurimman riskin rokotteiden onnistuneelle toimitukselle muodostavat sopimusehdot.

Covax on tehnyt tähän mennessä alustavia hankintasopimuksia Astra Zenecan, Novavaxin ja Sanofin kanssa 400 miljoonasta rokoteannoksesta, ja sillä on sisäisten asiakirjojen mukaan mahdollisuus satoihin miljooniin lisäannoksiin.

Varsinaiset ostokustannukset maksavat kuitenkin lahjoittajat tai valtiot itse. Nykyiset sopimusehdot mahdollistavat sen, että valtiot voivat kieltäytyä ostamasta sopimusyrityksiltä tilattuja rokotteita, jos ne haluavatkin käyttää jotakin toista tarjoajaa tai saavat ne nopeammin tai halvemmalla muualta kuin Covaxilta.

Riskejä lisää se, että rokotussuunnitelma kyhättiin kasaan nopeasti. Sen on toimittava tilanteessa, jollaista ei ole ennen kohdattu, yhdessä asiakirjoista sanotaan.

Niin Astra Zenecan, Novavaxin kuin Sanofinkin rokotekehityksessä on ollut viiveitä, jotka saattavat Reutersin mukaan johtaa joidenkin rokotuksiin tarvittavien lupaprosessien lykkääntymisen vuoden 2021 jälkipuoliskolle tai sen yli.

Reuters tavoitti Gavin edustajan, joka kertoi järjestön olevan yhä luottavainen siihen, että Covax pääsee tavoitteisiinsa. Viime kuussa Gavi palkkasi pankkikonserni Citigroupin neuvonantajakseen taloudellisten riskien pienentämiseksi.

”Olisi vastuutonta olla arvioimatta näin suureen ja monimutkaiseen hankkeeseen liittyviä riskejä ja olla etsimättä keinoja niiden vähentämiseksi”, edustaja sanoi.

Maailman terveysjärjestö WHO ei vastannut Reutersin haastattelupyyntöön.

Gavin hallitus keskustelee Reutersin näkemistä asiakirjoista tämän viikon tiistaista torstaihin.

Eteläafrikkalainen mies osallistui testattavana olleen koronavirusrokotteen tutkimuksiin Sowetossa kesäkuussa.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat