Lockerbien lentoturmasta nostettiin uusi syyte, 259 kuoli pommin räjähdettyä Skotlannin yllä vuonna 1988 - Ulkomaat | HS.fi

Lockerbien lentoturmasta nostettiin uusi syyte, 259 kuoli pommin räjähdettyä Skotlannin yllä vuonna 1988

32 vuotta sitten tapahtuneesta Pan Amin lennolle tehdystä pommi-iskusta nostettiin maanantaina uusi syyte pommin rakentanutta miestä vastaan.

Pan Amin Boeing 747-121 -koneen lento päättyi joulukuussa 1988 Lockerbien kylään Skotlannissa.­

21.12.2020 18:55

Yhdysvallat nostaa syytteen pommin valmistanutta miestä vastaan 32 vuotta sitten tapahtuneen Lockerbien lentoturman tapauksessa. Pan Amin lento 103 räjäytettiin Skotlannin Lockerbien kylän yläpuolella 21. joulukuuta 1988.

Uusista syytteistä kertovat uutistoimisto AFP ja uutissivusto NPR.

Lento oli matkalla Lontoosta New Yorkiin, kun se lentokorkeuteen päästyään räjähti. 259 lennolla ollutta ihmistä kuoli. Heistä 190 oli Yhdysvaltojen kansalaisia. Myös yksitoista Lockerbien asukasta kuoli, kun koneen osia putosi taivaalta kylään. Muoviräjähteestä valmistettu pommi oli sijoitettu kasettinauhuriin joka oli lentokoneen ruumassa.

Oikeusministeri William Barr sanoi asiaa käsittelevässä lehdistötilaisuudessa, että syytteet nostetaan Libyan tiedustelun entistä työntekijää Abu Agela Masud Kheir Al-Marimia vastaan. The Wall Street Journalin mukaan Abu Masud on ollut Libyan diktaattori Muammar Gaddafin virallinen pommintekijä ja hän oleskelee Libyassa.

Maanantaina illalla Suomen aikaa ei ollut tiedossa, suostuuko Libya Yhdysvaltojen esittämään pyyntöön luovuttaa syytetty Yhdysvaltoihin.

Lockerbien pommi-iskusta on aiemmin tuomittu Libyan Airlinesin turvallisuuspäällikkö ja tiedustelumies Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrah, joka kiisti syyllisyytensä kuolemaansa asti. Al-Megrah tuomittiin vuonna 2001, päästettiin pitkälle edenneen syövän johdosta pois elinkautisesta vankeudesta vuonna 2009 ja kuoli Libyassa vuonna 2012.

Väistyvälle oikeusministeri William Barrille uusi Lockerbie-syyte päättää aikakauden, jonka Lockerbie myös aloitti. Barr on Yhdysvaltojen oikeusministerinä toistamiseen. The Wall Street Journal kertoo, että kun Barr aloitti ensimmäisen oikeusministerikautensa vuonna 1991, yksi hänen ensimmäisistä tehtävistään oli syytteiden nostaminen al-Mergahia ja toista syytettyä Lamen Khalifa Fhimahia vastaan.

Fhimah todettiin syyttömäksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat