EU-komissio suosittaa Britannian matkustuskielloista luopumista, mutta Suomen linja ei heti muutu - Ulkomaat | HS.fi

EU-komissio suosittaa Britannian matkustuskielloista luopumista, mutta Suomen linja ei heti muutu

Yhdysvallat ei ole estämässä brittien matkustamista. Ranskaan saavat keskiviikosta alkaen matkustaa Ranskan kansalaiset ja siellä vakituisesti oleskelevat, kunhan matkaa edeltää negatiivinen tulos koronatestistä.

Doverin satamassa Etelä-Englannissa oli tiistaina hiljaista.­

22.12.2020 19:35 | Päivitetty 22.12.2020 20:37

Euroopan komissio suosittelee, että EU-maat luopuisivat käyttöön ottamistaan kielloista, jotka koskevat Britanniasta pois päin suuntautuvaa matkustamista, kertoo uutistoimisto AFP.

Komissio haluaisi, että välttämätön matkustaminen Britanniasta sallittaisiin. Jäsenmaiden edustajat tutustuvat ehdotuksiin vielä tänään tiistaina.

”Lentoja ja junamatkustamista koskevat kiellot pitäisi lopettaa, jotta välttämätön matkustaminen voitaisiin turvata ja huoltoketjun häiriöt välttää”, komissio totesi tiistaina AFP:n mukaan.

Jäsenmaat haluaisivat AFP:n mukaan että niiden kansalaiset pääsisivät takaisin Britanniasta ja että rahtiliikenne jatkuisi, mutta silti jäsenmaat haluaisivat kannustaa välttämään tarpeetonta matkustamista. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan vaihtoehtona voisi olla matkustamisen salliminen niille, joilla on esittää negatiivinen koronavirustestin tulos.

Monet maailman maat eivät tällä hetkellä ota vastaan matkustajia Britanniasta, jossa on levinnyt koronaviruksen uudenlainen muunnos. Äkilliset matkustuskiellot määrättiin sunnuntaina ja maanantaina, ja ne sekoittivat sekä lento- että maaliikennettä varsinkin Euroopassa. Rajoitustoimista olivat maanantai-iltaan mennessä ilmoittaneet lähes kaikki EU-maat, niiden joukossa esimerkiksi Saksa, Irlanti, Italia, Tanska, Espanja ja Portugali.

Myös Suomessa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom määräsi sunnuntaina matkustajaliikenteen Britanniasta keskeytettäväksi kahden viikon ajaksi. Määräys astui voimaan maanantaina. Tänä aikana Finnair lentää Britanniaan, mutta palaa ilman matkustajia takaisin.

Euroopan komission suositus ei välittömästi muuta Traficomin linjausta, kertoo ylijohtaja Jarkko Saarimäki STT:lle.

Traficomin päätöksen taustalla on THL:n suositus.

”Jos THL muuttaa omaa tilannearviotaan, esimerkiksi ihmisten kotiuttamista varten mahdollistettaisiin matkustajaliikenne määräajaksi, meillä on nopeasti valmius muokata tätä ratkaisua”, Saarimäki sanoi STT:lle tiistaina alkuillasta.

Ranska ilmoitti sunnuntaina keskeyttävänsä Ranskan ja Britannian välisen liikenteen kokonaan kahdeksi vuorokaudeksi. Jatkossa Ranskan kansalaiset ja Ranskassa vakituisesti asuvat saavat keskiviikosta lähtien palata Britanniasta Ranskaan.

Ehtona palaamiselle kuitenkin on, että matkustajalla on esittää negatiivinen tulos koronavirustestistä. Tiistai-iltana Ranskan pääministeri Jean Castex sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että sama testisääntö koskee myös muualta maailmasta Ranskaan matkustavia ihmisiä, jotka oleskelevat vakituisesti Ranskassa.

Samoilla linjoilla testauksesta oli Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle puhunut Yhdysvaltain tartuntatautivirasto CDC:n johtaja Anthony Fauci. Hänen mukaansa Yhdysvaltojen asettamana täysi matkustuskielto olisi hivenen ylireagointia, mutta koronavirustestausta ennen matkustamista kannattaisi ehdottomasti harkita.

Ranskan päätös sulkea rajansa Britannialta kokonaan ja siinä samalla estää Britannian lyhin liikennereitti Manner-Eurooppaan ruuhkautti pahoin Britannian maaliikennettä, kun tavaraliikenteen rekat eivät päässeet jatkamaan normaaleja reittejään. Tiistaina illalla useat brittiviestimet kertoivat, että Kaakkois-Englannin Kentissä on noin 1 500 rekkaa odottamassa sitä, että ne pääsisivät ylittämään Doverinsalmen Ranskan puolelle.

Britanniassa tilanteen johdosta on herännyt huolia ruuan riittävyydestä. Suurimmat ruokakauppaketjut Sainsbury’s ja Tesco varoittivat maanantaina, että tuoretuotteiden valikoima vähenee muutamassa päivässä, jos rahtiliikenne Manner-Euroopasta ei pääse kulkemaan.

Tiistaina sisäministeri Priti Patel kommentoi uutistoimisto Reutersin mukaan radiokanava LBC:lle, että pelot ovat turhia ja että ruokaa riittää.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat