Kongressin koronatukipaketti ei kelpaa Trumpille – vaatii kansalaisille annettavaksi 2 000 dollaria 600:n sijaan - Ulkomaat | HS.fi

Kongressin koronatukipaketti ei kelpaa Trumpille – vaatii kansalaisille annettavaksi 2 000 dollaria 600:n sijaan

Trump voi vielä kaataa esityksen veto-oikeudellaan.

23.12.2020 5:34

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump ei hyväksy kongressin läpäissyttä 900 miljardin dollarin koronatukipakettia. Presidentti ilmoitti asian puheessa, joka julkaistiin myös Twitterissä.

Trump haukkui paketin sisältöä ”häpeälliseksi” ja vaati muun muassa, että yhdysvaltalaisille paketissa annettu 600 dollarin koronatuki kasvatettaisiin 2 000 dollariin per henkilö.

”Pyydän kongressia muuttamaan tätä aloitetta ja nostamaan naurettavan alhaisen 600 dollaria 2 000 dollariin tai 4 000 dollariin pariskunnalle”, republikaanipresidentti sanoi.

Trump voi vielä kaataa esityksen veto-oikeudellaan. Trump ei suoraan uhannut esityksen kaatamisella, mutta antoi ymmärtää, ettei aio allekirjoittaa sitä nykymuodossaan.

Edustajainhuoneen demokraattipuhemies, Trumpin kanssa usein napit vastakkain ollut Nancy Pelosi tviittasi, että presidentin ehdotus voitaisiin ottaa tällä viikolla käsittelyyn yksimielisellä päätöksellä.

”Republikaanit kieltäytyivät toistuvasti kertomasta, minkä summan presidentti halusi. Lopulta presidentti on suostunut 2 000 dollariin”, Pelosi twiittasi.

”Tehdään tämä! hän jatkoi.”

CNBC-kanavan mukaan senaatin republikaaniedustajat eivät kommentoineet asiaa tuoreeltaan. Demokraatit ovat neuvotelleet suurempien avustusten puolesta.

Tuore tukipaketti on osa massiivista 2,3 biljoonan dollarin tukikokonaisuutta. Washington Post -lehti kertoo, että tuleva presidentti Joe Biden kehui tiistaina paikallista aikaa tukipakettia ja kertoi pyytävänsä kongressilta lisätukea ensi vuonna. Demokraattipuolueen Biden uskoo, että republikaanit tekisivät asiassa yhteistyötä.

Lue myös: 600 dollaria käteen ja 300 dollarin viikoittainen nosto työttömyyskorvauksiin – tällainen on Yhdysvaltojen noin 900 miljardin dollarin koronapaketti

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi koronatukipaketin olevan häpeällinen. Hän vaati, että ihmisille annettaisiin enemmän rahaa.­

Republikaanit ja demokraatit ovat neuvotelleet paketista heinäkuusta lähtien. Paketin lykkääntyminen vaikuttaisi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan suoraan kymmeniin miljooniin yhdysvaltalaisiin, jotka ovat pandemian aiheuttaman talouskriisin vuoksi joutuneet pinnistelemään taloudellisesti.

Koronavirustartunnat ja niihin liittyvät kuolemat lisääntyvät Yhdysvalloissa. Yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan maassa on todettu yli 18,1 miljoonaa virustartuntaa ja yli 322 000 koronaan liittyvää kuolemaa. Maassa on todettu määrällisesti eniten tartuntoja ja virukseen liittyviä kuolemia koko maailmassa.

Presidentti Trump ilmoitti tiistaina joukon armahduksia, kirjoittavat useat mediat. Kaksi armahdetuista oli kohteina erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnassa, kirjoittaa uutiskanava CNN.

Trump armahti kampanjassa työskennelleen George Papadopoulosin, joka myönsi valehdelleensa liittovaltion poliisi FBI:lle yhteyksistään Venäjään. Myös Venäjä-tutkinnassa tuomittu hollantilainen asianajaja Alex van der Zwaan armahdettiin.

Valkoisen talon lausunnon mukaan armahdukset ”korjaavat” Muellerin tiimin vaikutuksia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat