Venäjä haastaa Ranskan vaikutusvallan Afrikassa – Venäjä lähetti 300 sotilasta varmistamaan sille suosiollisen vaalituloksen Keski-Afrikan tasavallassa - Ulkomaat | HS.fi

Venäjä haastaa Ranskan vaikutusvallan Afrikassa – Venäjä lähetti 300 sotilasta varmistamaan sille suosiollisen vaalituloksen Keski-Afrikan tasavallassa

Ranskan vaikutusvallan haastaminen maan entisissä siirtomaissa päiväntasaajan ja Saharan välisessä Afrikassa näyttää kiinnostavan Venäjää erityisesti.

Keski-Afrikan tasavallan presidentti Faustin-Archange Touadéra puhui koronarajoitusten kuihduttamassa kampanjatilaisuudessa pääkaupunki Banguissa toissa lauantaina.­

26.12.2020 16:42

Keski-Afrikan tasavallassa järjestetään sunnuntaina sekä presidentinvaalit että parlamenttivaalit.

Molempien tulosta pidetään selvänä: istuva presidentti Faustin-Archange Touadéra ja hänen Yhtenäisten sydänten puolueensa voittaa – jos ei muuten, niin vaalivilpillä.

Entinen siirtomaaisäntä Ranska voi lähinnä seurata sivusta, mikä sen entisistä Afrikan siirtomaista seuraavaksi siirtyy Moskovan ystävien leiriin. Britannian siirtomaista leirissä on jo Sudan, jonka kanssa Venäjä äskettäin sopi laivastotukikohdan perustamisesta Punaisenmeren rannalle.

Presidentti Touadéran sunnuntaista voittoa voisi uhata vain salamurha, ja siksi Venäjä lennätti joulunalusviikolla pääkaupunki Banguihin 300 sotilaan joukon turvaamaan vaalien sujumista.

Yhteenottoja voi hyvinkin olla luvassa: Touadéraa vastustavat aseryhmät surmasivat perjantai-iltana kolme YK:n burundilaista rauhanturvaajaa kahdessa eri iskussa, kertovat uutistoimistot.

Presidentti Faustin-Archange Touadéran henkivartiostoon kuulunut venäläisen Sewa Security -yhtiön sotilas kuvattiin Keski-Afrikan Berengossa elokuussa. Myös Sewan sanotaan kuuluvan Wagnerin lisäksi Jevgeni Prigožinin yhtiöihin.­

Arvioiden mukaan Keski-Afrikan tasavallassa on ennestään noin 400 venäläistä sotilasta tai sotilasneuvonantajaa, jotka ovat yksityisen palkkasotilasyhtiön Wagnerin palveluksessa. Yhtiön omistajalla Jevgeni Prigožinilla on lisenssit ainakin kolmeen kultakenttään eri puolilla maata.

Prigožin aloitti timantti- ja kultabisnekset Keski-Afrikan tasavallassa sen jälkeen, kun Touadéra ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sopivat maiden sotilaallisesta yhteistyöstä Sotšissa lokakuussa vuonna 2017.

Venäjä sai tämän jälkeen YK:n turvallisuusneuvostolta poikkeusluvan viedä aseita ja asiantuntijoita Keski-Afrikkaan asesaarrosta huolimatta.

YK-operaation autosaattue ohitti opposition pääehdokkaaksi jääneen Anicet Georges Dologuelen vaalimainoksen Banguissa perjantaina.­

Sotien runtelema Keski-Afrikan tasavalta on vajaan viiden miljoonan asukkaan valtio, joka sijoittuu runsaista luonnonvaroistaan huolimatta YK:n inhimillisen kehityksen tilastossa maailman toiseksi viimeiseksi Nigerin jälkeen.

Maa ajautui vuonna 2013 täyteen anarkiaan sisällissodassa, jossa pääosapuolet olivat pohjoisen muslimien asejärjestö Seleka ja sen eteläinen vastustaja Anti-Balaka.

Ranskan ja YK:n rauhanturvaajat onnistuivat rauhoittamaan tilanteen poliittisen sovun myötä. Suurin osa Ranskan rauhanturvaajista poistui, kun matematiikan professori Touadéra valittiin presidentiksi vuonna 2016.

YK:n 12 000 sotilaan vahvuinen Minusca-operaatio sen sijaan jatkaa Keski-Afrikassa edelleen. Minuscan ahkerin tukija on Ruanda, joka lähetti Banguihin niin ikään 300 sotilasta lisää samaan aikaan kuin Venäjäkin.

Egyptiläiset YK:n rauhanturvaajat partioivat Banguissa kaksi päivää ennen parlamentti- ja presidentinvaaleja perjantaina.­

Venäjä ryhtyi varmistelemaan Touadéran toista kautta jo vajaat kaksi vuotta sitten. Asialla oli entinen pietarilainen poliisiupseeri Valeri Zaharov. Hän on presidentin neuvonantaja ja samalla Wagnerin työntekijä.

Ex-miljardööri Mihail Hodorkovskin rahoittaman selvityksen mukaan Zaharov oli keskeinen henkilö kolmen venäläisen toimittajan surmassa Keski-Afrikan tasavallassa kesällä 2018.

Afrikan sotarikoksia tutkivan The Sentry -ryhmän raportin mukaan Zaharov kätilöi helmikuussa 2019 allekirjoitetun Khartumin sopimuksen, jossa hallitus ja 14 aseryhmää sopivat vaalirauhasta. Zaharov lenteli raportin mukaan Prigožinin Lobaye Invest -yhtiön lentokoneilla ympäri maata rahasalkku mukanaan ja osti sekä timantteja että kultaa aseryhmien johtajilta.

Khartumin sopimuksen myötä sen allekirjoittaneet aseryhmät sallivat valtapuolueen konttoreiden ja vaalilautakuntien perustamisen alueilleen. Viisi kapinallista ryhmää jäi kuitenkin sopimuksen ulkopuolelle ja julisti estävänsä vaalit keinolla millä tahansa. Joillakin näistä ryhmistä oli ja on naapurimaiden tukea.

Touadéra ja hänen Yhtenäisten sydänten puolueensa ryhtyi puolestaan puuhaamaan poikkeuslakia, jolla vaaleja olisi lykätty ja presidentti olisi jatkanut kauttaan poikkeuslailla.

Keski-Afrikan tasavallan korkein oikeus kumosi kuitenkin lain viime kesäkuussa, Sentryn raportin mukaan heti saatuaan Ranskalta 90 000 euron tuen toiminnalleen.

Ranskan mieleen olisi, jos vaalit voittaisi ex-presidentti ja Anti-Balakan johtomies Franҫois Bozizé. Hänet kuitenkin ehdittiin julistaa vaalikelvottomaksi, eikä istuvan presidentin 15 haastajalla ole sunnuntain vaaleissa kovinkaan paljon mahdollisuuksia.

Venäjä on tehnyt sopimuksen sotilaallisesta yhteistyöstä kaikkiaan 28 Afrikan maan kanssa. Ranskan vaikutusvallan haastaminen maan entisissä siirtomaissa päiväntasaajan ja Saharan välisessä Afrikassa näyttää kiinnostavan Venäjää erityisesti.

Malin elokuisen vallankaappauksen arkkitehdiksi epäiltiin Moskovaa. Pari viikkoa sitten Facebook ilmoitti sulkeneensa noin viisisataa propagandasivua, jotka suolsivat valeuutisia Keski-Afrikan tasavallassa ja sen naapurustossa joko Ranskan puolesta ja Venäjää vastaan tai päinvastoin.

YK:n rauhanturvaajien ajoneuvo ohitti presidentti Faustin-Archange Touadéran vaalimainoksen Banguissa perjantaina.­

”Yhtäältä Ranskalle on tärkeää sen julkinen kuva Keski-Afrikan tasavallassa”, ranskalaisen tutkimuslaitoksen Science Pon tutkija Roland Marchal sanoi venäläislehti Novaja Gazetan haastattelussa jouluaattona.

”Näin siksi, koska naapurimaat Tšad, Kongon tasavalta ja Kamerun suhtautuvat Venäjään vihamielisesti mutta tulkitsevat, ettei Ranska kykene vastustamaan Venäjän vahvistumista Keski-Afrikassa.”

”Ranska siis osoittaa heikkoutta. Mutta toisaalta, jos keskustelette ranskalaisten diplomaattien kanssa, niin huomaatte, ettei heillä ole mitään todellista Keski-Afrikan-politiikkaa, ei mitään intressejä siellä. Ranska on siellä pelkästään historiallisista syistä.”

Toisaalta Keski-Afrikan tasavallan vaalit eivät Marchalin mukaan suuria merkitse missään.

”Kolme neljännestä maasta ja kaksi kolmasosaa hallitukselle tärkeistä resursseista on erilaisten aseryhmien hallussa.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat