Brexit-leirin tyytyväisyys vihjaa, että Britannia pärjäsi kauppa­neuvotteluissa odotettua paremmin - Ulkomaat | HS.fi

Brexit-leirin tyytyväisyys vihjaa, että Britannia pärjäsi kauppa­neuvotteluissa odotettua paremmin

Yli tuhatsivuisen sopimuksen läpikäyminen alkoi kunnolla vasta tapaninpäivänä.

Britannian pääministeri Boris Johnson piti tiedotustilaisuuden brexit-sopimuksen syntymisen jälkeen virka-asunnollaan torstaina.­

26.12.2020 18:43

Lontoo

Kumpi osapuoli ”voitti” kauppaneuvottelut, Euroopan unioni vai Britannia?

Verbi on sitaateissa, koska kumpikin osapuoli teki odotetusti myönnytyksiä. Mutta jos joku odotti brittien nöyryyttämistä ja lähettämistä lyötyinä kotisaarelleen pakkosopu kainalossa, oli hän väärässä.

Britannia voitti paljon enemmän kuin odotettiin.

Brexit-leirin kommentit olivat ainakin vielä tapaninpäivänä voitonriemuisia ja mairean iloisia. Brexiteerit juhlivat.

”Hallitus saavutti historiallisen sopimuksen, joka kunnioitti demokraattisen EU-kansanäänestyksemme tulosta ja viime vuoden vaalilupausta”, entinen ulkomaankauppaministeri ja vannoutunut brexiteeri Liam Fox kirjoitti konservatiivipuoluetta lähellä olevassa The Daily Telegraph -lehdessä.

Samaa viestiä kuultiin muiltakin brexiteereiltä eri kanavista: voitto tuli kotiin.

Joku voi tietenkin kysyä, että eivätkö brexitin kannattajat juhlisi pääministeri Boris Johnsonin saavuttamaa sopimusta joka tapauksessa. Eikö kyse ole vain poliittisesta ”spinnauksesta”, jolla kansalle uskotellaan, että voitto tuli, vaikka ei tullutkaan?

On mausteena tätäkin. Pitää kuitenkin muistaa, että Johnsonin kannalta pahin mahdollinen kritiikki – ja poliittisesti arvokkain mahdollinen kiitos – tulee omien eli konservatiivipuolueen brexit-leirin taholta.

Jos brexiteerit ovat tyytymättömiä, on pääministeri epäonnistunut. Jos brexiteerit ovat tyytyväisiä, merkitsee se Johnsonille isoa poliittista voittoa.

Oppositio, kuten työväenpuolue, on tyytymätön joka tapauksessa. Sehän on opposition tehtävä.

Mitä iloisia yllätyksiä britit sitten kauppaneuvotteluista saivat?

Ensinnäkin juhlitaan tietysti sitä, että kauppa jatkuu ilman tulleja ja kiintiöitä. Se ei ollut vielä joulun alla itsestäänselvää.

Iso voitto on myös se, ettei Britannian tarvitse enää seurata EU-lainsäädäntöä. Reilu kilpailu taataan muilla keinoin. Mahdolliset riidat rangaistusluonteisine tariffeineen lykkääntyvät tulevaisuuteen. EU-tuomioistuimen korvaa välimiesoikeus.

Brexiteerit voivat juhlia myös sitä, että Britannian ja EU:n yhteistyö jatkuu ainakin jossain muodossa monilla sektoreilla: rikollisten ja terroristien kiinniotossa ja syyttämisessä, energia-alalla, tutkimuksessa, maantie- ja ilmaliikenteessä ja niin edelleen.

Britannian konservatiivihallitus sai EU:lta sen mitä lähti hakemaankin: EU–Kanada-tyylisen vapaakauppasopimuksen monine lisäetuineen.

Tappioitakin Britannia koki. Vaikka vapaakauppa jatkuu, tulee byrokratiaa lisää. Se on hinta, kun lähtee EU:n sisämarkkinoilta.

”Jo nyt tiedetään varmasti, että sopimus ei täytä herra Johnsonin ja Vote Leave -kampanjan muiden brexiteerien lupauksia kansanäänestyksen alla – – kauppa jatkuu kaikkea muuta kuin jouhevasti ilman esteitä”, brexitiä vuonna 2016 vastustaneen The Times -lehden tapaninpäiväinen pääkirjoitus moitti.

Käytännössä byrokratia on kuitenkin yritysten huoli. Äänestäjät näkevät paperisodan lisäkustannukset vasta silloin, kun hinnat nousevat. Hinnankorotuksia voi siinä vaiheessa olla jo vaikea yhdistää brexitiin.

Hintoja nostaa myös se, että brittiyritysten pitää hakea jatkossa tarvittaessa EU-viranomaisen hyväksyntä tuotteilleen, kun brittihyväksyntä ei enää riitä.

Myös alkuperämaamääräykset ovat tiukat. Jos liian suuri osa tuotteen ainesosista tulee kolmansista maista, ei brittituotetta saa enää viedä vapaasti EU:n sisämarkkinoille.

Pettyneitä ollaan kalastajapiireissäkin. EU-kalastusta leikataan vain neljänneksellä seuraavan viiden ja puolen vuoden aikana. Vasta sen jälkeen Britannia saa kalavetensä täysin itselleen, ellei muusta sovita.

Pettymys briteille on myös se, että laittomasti Britanniaan Manner-Euroopasta saapuvia siirtolaisia ei saa enää palauttaa helposti takaisin EU:n puolelle. Palautuksiin tarvitaan eri sopimukset.

Pahiten pettyneitä ollaan todennäköisesti Pohjois-Irlannin brittimielisten unionistien joukossa. Uusi ”raja” tuli Britannian ja Pohjois-Irlannin väliin Irlanninmerelle, jotta maaraja Irlannin tasavaltaan pysyisi avoimena. Tämä ei ole se brexit, jota esimerkiksi Demokraattinen unionistipuolue tavoitteli.

EU:n ja Britannian kauppa- ja yhteistyösopimus julkistettiin kokonaisuudessaan vasta tapaninpäivänä. Sekä brexitin kannattajat että brexitin vastustajat käyvät nyt sopimustekstiä läpi täikammalla: mitä pettymyksiä tai voittoja sieltä vielä löytyykään.

Brittiparlamentti käsittelee sopimusta keskiviikkona. Läpimeno on lähes varma. Työväenpuolueen johtaja Keir Starmer on jo asettunut vastahakoisesti sopimuksen taakse, jotta sopimuksettoman tilan kaaos vältettäisiin.

Ensi vuonna eli perjantaina alkaa brexit-arki. Uudet säännöt ja rajoitukset voivat tulla monelle yllätyksenä. Tavallisen brittiäänestäjän elämässä brexitin siirtymäkauden päättyminen tuskin silti näkyy heti.

Brexitin hintakin hämärtyy, sillä sitä tulee olemaan mahdotonta erottaa koronapandemian jättilaskusta. Tämäkin pelaa Johnsonin ja muiden brexiteerien pussiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat