Koronaviruksen helpommin tarttuvaa muunnosta tavattu jo yli 20 maassa maailmalla - Ulkomaat | HS.fi

Koronaviruksen helpommin tarttuvaa muunnosta tavattu jo yli 20 maassa maailmalla

Virus on levinnyt Britanniassa jo ainakin syyskuusta asti.

28.12.2020 11:50 | Päivitetty 28.12.2020 15:43

Britanniassa tehokkaasti levinnyttä koronaviruksen muunnosta on löytynyt jo yli 20 maasta. Maanantaina uutisoitiin, että muunnosta on löytynyt ensimmäistä kertaa myös Suomesta.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan laboratorioissa on pystytty varmistamaan muunnoksen aiheuttama tartunta kolmella Suomeen palanneella matkustajalla.

Kahdella heistä todettiin Britanniassa viime aikoina levinnyt uusi viruslinja ja yhdellä Etelä-Afrikasta löytynyt uusi viruslinja.

Aiemmin maanantaina kerrottiin, että ensimmäinen uuden virusvariantin aiheuttama tapaus varmistui Kymenlaaksossa.

Lue lisää: THL ja STM: Kolmella Suomeen palanneella matkustajalla on todettu koronavirusmuunnoksen aiheuttama tartunta

Maanantaina uutta muunnosta kertoi löytäneensä myös Etelä-Korea. Etelä-Korean terveysviranomaiset kertoivat, että muunnosta oli todettu kolmella ihmisellä, jotka tulivat Lontoosta 22. joulukuuta, kertoi uutistoimisto Reuters.

Sunnuntaina muunnosta kerrottiin löytyneen Jordaniassa, Kanadassa, Portugalissa ja Norjassa.

Aiemmin viruksen löytymisestä ovat kertoneet Euroopassa Britannian lisäksi myös muun muassa Italia, Saksa, Alankomaat, Tanska, Sveitsi, Ranska, Ruotsi ja Espanja.

Aasiassa muunnos on levinnyt lisäksi ainakin Singaporeen ja Japaniin. Afrikan mantereella muunnoksen löytymisestä on kerrottu Nigeriassa ja Etelä-Afrikassa. Muualla muunnosta on löytynyt myös Australiasta ja Libanonista.

Viruksen löytymisestä eri maista ovat kertoneet eri tiedotusvälineet, esimerkiksi Reuters, AFP, Al Jazeera, Al Arabiya, BBC, Sky News, Deutsche Welle ja The Japan Times.

Viruksen muunnos havaittiin ensin Britanniassa. Siellä hallitus asetti muunnoksen takia ennen joulua yllättäen tiukat liikkumisrajoitukset Lontooseen ja Kaakkois-Englantiin.

Muuntuneen viruksen on Britanniassa todettu levinneen nopeammin kuin alkuperäinen koronavirus. Sen ei ole kuitenkaan todettu aiheuttavan vakavampaa tautimuotoa alkuperäistä enempää.

Viruksen muunnos havaittiin ensi kertaa syyskuussa Etelä-Englannissa, kertoo BBC.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat