Raportti: 50 toimittajaa sai tänä vuonna surmansa työnsä vuoksi - Ulkomaat | HS.fi

Raportti: 50 toimittajaa sai tänä vuonna surmansa työnsä vuoksi

Toimittajista 42 tapettiin. Kahdeksan kuoli työtehtävissään ilman, että heihin olisi kohdistettu väkivaltaa nimenomaan ammattinsa vuoksi.

Ihmiset osallistuivat Jalalabadissa Afganistanissa surmatun toimittajan hautajaissaattoon 10. joulukuuta.­

29.12.2020 8:40

Ainakin 50 toimittajaa sai tänä vuonna surmansa työtehtävissään tai niiden vuoksi, Toimittajat ilman rajoja -järjestön (Reporters Sans Frontieres, RSF) vuosiraportissa kerrotaan. Heistä 42 tapettiin ja kahdeksan kuoli ilman, että heihin olisi kohdistettu väkivaltaa nimenomaan ammattinsa vuoksi.

Huomattavaa on, että valtaosa kuolemantapauksista tapahtui valtioissa, joissa ei ole käynnissä sotaa tai muita laajempia aseellisia konflikteja. Tahalliset toimittajien surmat ovatkin RSF:n mukaan lisääntyneet viime vuodesta, jolloin 63 prosenttia uhreista valikoitiin kohteiksi tietoisesti. Tänä vuonna luku oli 84 prosenttia.

Vuonna 2020 vaarallisimmat maat toimittajille olivat Meksiko, Irak, Afganistan, Pakistan ja Intia. Meksikossa heitä kuoli kahdeksan, Irakissa kuusi, Afganistanissa viisi ja Intiassa ja Pakistanissa neljä.

Meksikossa journalistien, vallanpitäjien ja rikollisryhmien välejä hiertävät etenkin huumerikollisuuteen liittyvät paljastusjutut. Poliitikkojen ja huumeiden salakuljettajien kytköksiä perkaavia journalisteja murhataan raa’asti: Esimerkiksi syyskuussa El Mundo -lehden toimittaja löydettiin kaula katkaistuna. Huhtikuussa toinen toimittaja paloiteltiin. Kummastakaan tapauksesta ei ole toistaiseksi tuomittu ketään, RSF kertoo.

Myös monet muut murhatut journalistit työskentelivät rikoksiin liittyvien juttuprojektien parissa. He olivat kiinnostuneita muun muassa korruptiosta ja varojen väärinkäytöstä, järjestäytyneestä rikollisuudesta sekä mahdollisista ympäristörikoksista, kuten laittomasta kaivostoiminnasta.

Osa työtehtävissään kuolleista oli parhaillaan raportoimassa Irakissa, Nigeriassa ja Kolumbiassa puhjenneista mielenosoituksista.

Näin selvitys tehtiin

Raportissa huomioitiin sekä ammattijournalistit että muut tehtävään rinnastettavat mediatyöntekijät.

Kuolemia tilastoitiin aikavälillä 1. tammikuuta–15. joulukuuta.

Selvitykseen ei otettu luotettavuuden lisäämiseksi mukaan niitä kuolintapauksia, joiden tutkinta on yhä kesken.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat