Tutkimus: Noin 500 000 ihmistä saattoi sairastaa covid-19-taudin Kiinan Wuhanissa - Ulkomaat | HS.fi

Tutkimus: Noin 500 000 ihmistä saattoi sairastaa covid-19-taudin Kiinan Wuhanissa

Huhtikuussa yli 4,4 prosentilla Kiinan Wuhanin asukkaista löytyi covid-19-taudin vasta-aineita. Todellinen tartuntalukema olisi siis ollut noin kymmenkertainen silloisiin virallisiin tilastoihin verrattuna.

Hoitohenkilökunta hoiti koronapotilaita vuoden alussa 6. helmikuuta Wuhanissa Kiinassa.­

30.12.2020 10:09 | Päivitetty 30.12.2020 10:40

Lähes viisi prosenttia Kiinan Wuhanin asukeista on saattanut sairastaa koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin. Se tarkoittaisi noin puolta miljoonaa ihmistä Wuhanin arviolta 11 miljoonasta asukkaasta. Näin arvioi Kiinan tautienehkäisy- ja valvontakeskus (CDC), jonka tutkimuksesta uutisoivat muun muassa Bloomberg sekä Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Huhtikuussa toteutettu tutkimus on herättänyt huomiota, sillä vajaan viiden prosentin tartuntalukema olisi lähes kymmenkertainen Wuhanin silloisiin virallisiin tilastoihin, 50 354 tapaukseen, verrattuna. Wuhan kiinnostaa myös siksi, että se oli ensimmäinen paikka, jossa uutta koronavirusta havaittiin.

Vanhempi auttoi lastaan kasvomaskin kanssa 8. huhtikuuta Wuhanissa Hubein provinsissa.­

Kiinalaisessa viestipalvelu Wechatissa selvityksestään raportoinut CDC otti tutkimusta varten näytteitä yli 34 000 ihmiseltä Wuhanissa ja muualla Hubeissa, Pekingissä, Shanghaissa sekä neljässä muussa Kiinan maakunnassa.

Tutkimushetkellä, noin kuukausi epidemian ensimmäisen aallon hillintään saamisen jälkeen, vasta-aineita löytyi yli 4,4 prosentilla wuhanilaisista. Wuhanin ulkopuolella Hubeissa lukema putosi noin 0,4:ään. CDC:n mukaan vain kaksi ihmistä Hubein ulkopuolella antoi positiivisen vasta-ainenäytteen. Testattuja oli näillä alueilla kaikkiaan 12 000.

Tämän pohjalta CDC päätteli, että Wuhanissa käyttöön otetut tiukat koronavirusrajoitukset estivät tehokkaasti virusta leviämistä muualle maahan.

Asuinalue oli eristetty huhtikuun alussa Wuhanissa Kiinassa.­

Kiinan halukkuutta kertoa koronavirusepidemiansa todellisesta laajuudesta todenmukaisesti on epäilty sen alusta alkaen. Viranomaiset yrittivät estää lääkäreitä ja muita asiaan perehtyneitä levittämästä tietoa tuolloin vielä tuntemattomasta viruksesta. Yksi nuhdelluista oli nuori silmälääkäri Li Wenglian, joka lopulta kuoli itsekin covid-19-tautiin.

Keväällä huomiota herätti virallisten kuolinlukujen ja krematorioissa toimitettujen tuhkausten ristiriitaisuus. Tuhkattaviksi vietyjen vainajien ja omaisille luovutettujen uurnien perusteella arvioitiin, että koronavirukseen kuolleita saattaisi olla jopa 16-kertaisesti ilmoitettua enemmän.

Maanantaina shanghailainen oikeusistuin tuomitsi kansalaisjournalisti Zhang Zhanin neljän vuoden vankeusrangaistukseen. Zhang jakoi helmikuusta lähtien tietoa Wuhanin koronavirusepidemian vaiheista sosiaaliseen mediaan, kunnes toukokuussa hänet otettiin kiinni. Virallisesti Zhangia syytettiin riidankylvämisestä ja ongelmien lietsomisesta.

Uutta tutkimusta on kuitenkin tarkasteltava myös sen valossa, että Kiina ei huomioi oireettomia tapauksia koronavirustartuntoja tilastoidessaan.

Moni tartunnan saaneista sairastaa taudin lievänä tai kokonaan oireettomana, mikä voi osin selittää sitä, mikseivät Kiinan aiemmin ilmoittamat viralliset luvut ja vastaa toisiaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat