Kapinalliset valtasivat kokonaisen kaupungin Keski-Afrikan tasavallassa - Ulkomaat | HS.fi

Kapinalliset valtasivat kokonaisen kaupungin Keski-Afrikan tasavallassa

Hyökkääjien uskotaan olevan vaalikelvottomaksi julistetun ex-presidentin kannattajia. Venäjän tukema istuva presidentti syytti edeltä käsin vastustajiaan vallankaappauksen juonimisesta.

Minusca-joukot operoivat elokuussa 2017 Bangassoun katedraalin edustalla. Alueen katolinen piispa kertoi uutistoimisto AFP:lle sunnuntain hyökkäyksen kaupunkiin alkaneen noin viideltä aamulla.­

3.1. 20:44

Keski-Afrikan tasavallassa kapinalliset ottivat sunnuntaina haltuunsa kokonaisen kaupungin, vahvistavat YK:n alaisen rauhanturvajoukon edustajat. Maassa odotetaan parhaillaan tuloksia presidentinvaaleista, joiden ilmiselvä ennakkosuosikki on syyttänyt jo edeltä käsin vastustajiaan vallankaappaushankkeista.

Vallattu kaupunki on Kongon rajalla sijaitseva Bangassou, jossa on Wikipedian mukaan noin 35 000 asukasta.

”Kapinalliset pitävät kaupunkia hallussaan”, sanoi YK:n alaisten Minusca-rauhanturvajoukkojen paikallinen komentaja Rosevel Pierre Louis uutistoimisto AFP:n mukaan. ”Heitä on joka paikassa.”

Aiemmin sunnuntaina Minusca-joukot kertoivat Twitterissä, että valtaajat ovat entisen presidentin François Bozizén kannattajia, jotka ovat viikkojen ajan pyrkineet aiheuttamaan sekasortoa ja sotkemaan epärehellisinä pitämänsä vaalit.

Bangassoussa hyökkäystä tiedettiin odottaa, sillä kapinalliset ovat vallanneet useita kaupunkeja ja pitävät enemmän tai vähemmän vallassaan noin kahta kolmasosaa maasta, kertoo BBC. Pääkaupunki Banguihun ne eivät ole AFP:n mukaan yrittäneet, koska siellä ovat vastassa rauhanturvaajien lisäksi hallituksen joukot ja Venäjän palkkasotilaat.

Marttyyrien muistomerkki Bangassoussa kuvattuna viime joulukuussa.­

Keski-Afrikan tasavalta on tulenarka maa, jossa pidettiin joulukuun lopussa presidentinvaalit. Niiden varmana voittajana pidetään istuvaa presidentti Faustin-Archange Touadéraa. Ex-presidentti Bozizé ei päässyt ehdolle mutta tuki vastapuolta. Bozizéa vastaan on asetettu YK:n pakotteita, ja Touadéran hallinto syyttää häntä juonimisesta vallan anastamiseksi.

Erityisen mielenkiintoinen Keski-Afrikan tasavallan tilanne on siksi, että se näyttää olevan liukumassa entisen siirtomaaisäntänsä Ranskan vaikutuspiiristä Venäjän leiriin.

Lue lisää: Venäjä haastaa Ranskan vaikutusvallan Afrikassa – Venäjä lähetti 300 sotilasta varmistamaan sille suosiollisen vaalituloksen Keski-Afrikan tasavallassa

Venäjä lähetti vaalien alla Keski-Afrikan tasavaltaan 300 sotilasta. Arvioiden mukaan maassa oli jo ennestään noin 400 venäläistä sotilasta tai sotilasneuvonantajaa, jotka ovat yksityisen palkkasotilasyhtiön Wagnerin palveluksessa. Yhtiön omistajalla Jevgeni Prigožinilla on lisenssit ainakin kolmeen kultakenttään eri puolilla maata.

Venäjä tukee Keski-Afrikan tasavallassa jatkoa Touaderán valtakaudelle. Entisen siirtomaaisännän Ranskan mieleen olisi ollut se, että ex-presidentti Bozizé olisi päässyt ehdolle ja voittanut.

Bangassoun moskeija tuhoutui vuonna 2017. Raunio oli jäljellä vielä joulukuussa 2020.­

Bangassoun kaupunki on aiemminkin ollut väkivaltaisten hyökkäysten kohteena. 2017 pitkälti alueen kristittyä väestöä edustavat Anti-Balaka-joukot tappoivat kaupungissa kymmeniä muslimisiviilejä ja rauhanturvaajia, AFP kertoo. Ex-presidentti Bozizé on kuulunut Anti-Balakan johtoon.

Edellisenä päivänä, lauantaina, asemiesten kerrottiin hyökänneen myös toisessa kaupungissa Damarassa. Siitä ei ole selvää tietoa, onko Damaran hyökkäys tai Bangassoun valtaus vaatinut ihmisuhreja.

Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tuloksia odotellaan aikaisintaan 18. tammikuuta, AFP kertoo. Oppositio on vaatinut koko vaalien mitätöimistä muun muassa siitä syystä, että kiihtyneiden väkivaltaisuuksien vuoksi äänestäminen oli mahdollista vain osassa maata.

Minusca-joukkojen tiedottaja Vladimir Monteiro on AFP:n mukaan pitänyt väitteitä omituisina, koska väkivaltaisuuksista on vastuussa nimenomaan oppositio itse.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat