Britannia on rokottanut jo 1,3 miljoonaa ihmistä, tartunta­tilanne on nyt pahempi kuin keväällä - Ulkomaat | HS.fi

Britannia on rokottanut jo 1,3 miljoonaa ihmistä, tartunta­tilanne on nyt pahempi kuin keväällä

Sairaalapaikat uhkaavat loppua, kun vakavasti sairastuneiden määrä kasvaa.

Ihmisiä käveli Waterloon asemalla Lontoossa tiistaina aamun ruuhka-aikaan. Englannissa saa käydä työpaikallaan vain, jos etätyö ei ole mahdollista.­

5.1. 15:35 | Päivitetty 5.1. 19:54

Lontoo

Englannissa asuvat joutuvat pysymään seuraavat seitsemän viikkoa kotioloissa, kun paheneva koronatilanne pakotti pääministeri Boris Johnsonin tiukentamaan rajoituksia.

Johnson sanoi tiistai-iltana lehdistötilaisuudessa, että hallituksella ei ollut vaihtoehtoja:

”Oli selvää, että entiset rajoitukset eivät enää olleet riittäviä, jotta viruksen leviäminen saataisiin hallintaan.”

Hyvä uutinen on se, että koko maassa koronarokotus on annettu jo 1,3 miljoonalle ihmiselle. Englannissa rokote on annettu 1,1 miljoonalle, Johnson sanoi tiistai-iltana.

Tartuntojen määrä kasvaa kuitenkin kovaa vauhtia.

Britannian tilastokeskus arvioi tiistaina, että joulukuun 27. päivän ja tammikuun 2. päivän välisenä aikana koronatartunnan oli saanut Englannissa jo yksi henkilö kutakin 50:tä yksityishenkilöä kohti. Tämä tarkoittaa noin 1,1 miljoonaa ihmistä.

Lontoossa tartunnan saaneiden osuus on vielä suurempi: yksi henkilö kolmestakymmenestä.

Kotoa saa poistua nyt vain aivan välttämättömistä syistä, kuten lääkärille, ruokakauppaan sekä töihin, jos etätyö ei ole mahdollista. Ulkoilla saa kerran päivässä kodin lähitienoolla.

Koulut menevät kiinni, eivätkä yliopisto-opiskelijat saa palata kampukselle. Iso osa kivijalkakaupoista sekä ravintoloista ja pubeista suljettiin jo viime vuoden puolella.

Johnson ilmoitti uusista rajoituksista alun perin jo maanantai-iltana, ja ne tulivat voimaan tiistain vastaisena yönä.

”Pahoin pelkään, että taas toistaiseksi täytyy pysytellä kotona, jotta NHS [julkinen terveydenhuoltojärjestelmä] kestäisi ja pelastaisimme ihmishenkiä”, Johnson twiittasi tiistaina.

Kyseessä on jo kolmas erityisen tiukkien rajoitusten kausi eli niin sanottu lockdown. Englannin rajoitukset ovat näillä näkymin voimassa 22. helmikuuta alkavalle viikolle asti.

Britanniassa koronavirukseen kuolleita on jo yli 76 000. Tiistaina raportoitiin 830 uutta kuolinuhria.

Rajoituksia tiukennettiin tiistaina myös Skotlannissa, jossa kotona pitää pysyä ainakin tammikuun loppuun asti.

”Voin liioittelematta sanoa, että olen nyt enemmän huolissani kuin kertaakaan sitten viime maaliskuun”, Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon ilmoitti.

Yhdistyneen kuningaskunnan maat – Englanti, Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti – päättävät pandemiatoimista kukin tahollaan.

Jalankulkija Glasgow’n keskustassa Skotlannissa tiistaina.­

Johtavat asiantuntijat tukevat rajoitusten tiukentamista, sillä tartuntojen määrä kasvaa ympäri maata. Syynä on entistä herkemmin tarttuva virusmuunnos.

”Emme voi luottaa siihen, että terveydenhuoltojärjestelmä kestää ilman lisätoimia. NHS:n kestokyky uhkaa pettää useilla alueilla seuraavan kolmen viikon aikana”, asiantuntijaryhmä sanoi lausunnossaan maanantaina.

Englannin sairaaloissa koronapotilaiden määrä on kasvanut 29 prosentilla viimeisen viikon aikana.

Sairaalapotilaiden määrä lisääntyy jo nopeammin kuin huippuaikana viime huhtikuussa. Kymmenestä sairaalasängystä kolme on nyt koronapotilaiden hallussa.

Britannia aloitti rokotukset ensimmäisenä länsimaana 8. joulukuuta. Yhdysvaltalaisen Pfizer-yhtiön ja saksalaisen Biontechin kehittämän rokotteen ensimmäiset erät saapuivat Britanniaan jo joulukuun alussa.

Kolmen ensimmäisen viikon aikana rokotettiin yli 750 000 ihmistä.

Rokotustahtia pitää kuitenkin nopeuttaa, jos viruksen leviäminen halutaan pysäyttää. Yhdistyneessä kuningaskunnassa on noin 67 miljoonaa asukasta, joista Englannissa noin 56 miljoonaa.

Maanantaina Englannissa annettiin ensimmäinen rokote Oxfordin yliopiston ja Astra Zeneca -yhtiön rokotteella.

Rokottamisen hoitaa julkinen terveydenhoitojärjestelmä eli NHS.

Pääministeri Johnson sanoi maanantaina, että helmikuun puoliväliin mennessä on jo toivottavasti rokotettu kaikki yli 70-vuotiaat, erityisen haavoittuvaiset, hoitokotien asukkaat sekä hoitajat sekä terveydenhuollon etujoukot.

Britannian pääministeri Boris Johnson näytti peukkua ruumiinlämpönsä mittauksessa Chase Farmin sairaalassa Pohjois-Lontoossa maanantaina.­

Kun isoimmat riskiryhmät saadaan rokotettua, koronakuolemista voidaan estää ennusteiden mukaan lähes 90 prosenttia.

Hallituksen avainministereihin kuuluva Michael Gove sanoi tiistaina Sky-kanavan uutisille, että lähes 14 miljoonan riskiryhmäläisen rokottaminen määräajassa on erittäin iso haaste, mutta saavutettavissa:

”Edessä on hyvin, hyvin vaikeita viikkoja.”

Englannissa on määrä olla jo tuhat rokotuskeskusta tämän viikon loppuun mennessä.

Terveysministeri Matt Hancockin mukaan lisärajoitukset ovat kuitenkin välttämättömiä, jotta NHS kestäisi paineen alla.

Pandemiasta johtuvat rajoitukset ovat jo iskeneet pahasti Britannian talouteen. Kärsijöitä on ollut paljon etenkin palvelualoilla. Moni on menettänyt työpaikkansa.

Samalla konservatiivihallituksen on pitänyt ottaa paljon lisää velkaa.

Valtionvarainministeri Rishi Sunak lupasi tiistaina, että palvelualoja tuetaan nyt uudella 4,6 miljardin punnan eli runsaan viiden miljardin euron paketilla.

Englannin puolella tukeen on oikeutettu noin 600 000 yritystä: baareja, ravintoloita, kauppoja, hotelleja ja niin edelleen. Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa annetaan vastaavaa tukea.

Kukin yhtiö saa 4 000–9 000 punnan kertatuen yritystoiminnan koon mukaan.

Englannin uudet koronarajoitukset tulevat brittiparlamentin käsittelyyn keskiviikkona.

Suurimman oppositiopuolueen eli työväenpuolueen johtaja Keir Starmer on jo ilmoittanut tukevansa tiukennuksia.

Konservatiivipuolueen parlamentaarikkojen joukossa voidaan sen sijaan nähdä joitakin kapinallisia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat