Neljä kuoli, kun Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressi­taloon ja keskeyttivät Bidenin voiton vahvistamisen useaksi tunniksi - Ulkomaat | HS.fi

Neljä kuoli, kun Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressi­taloon ja keskeyttivät Bidenin voiton vahvistamisen useaksi tunniksi

”Tämä on ollut niin vapauttavaa. Olla täällä kaikkien patrioottien ympäröimänä. Kun Trump kutsui meidät tänne, kutsuun oli vastattava”, michiganilainen kotiäiti kertoi HS:n kirjeenvaihtajalle Anna-Sofia Bernerille kongressitalon lähellä.

6.1. 20:02 | Päivitetty 7.1. 8:29

Neljä ihmistä kuoli Yhdysvaltain kongressitalon alueella keskiviikkona, heistä yksi ampumahaavaan, kertoi Washingtonin poliisipäällikkö Robert J. Contee torstaiaamuna Suomen aikaa.

Muun muassa uutiskanava NBC ja uutistoimisto AP kertoivat aiemmin, että kongressitalossa oli ammuttu nainen, joka hieman myöhemmin kuoli.

Useita poliiseja loukkaantui yhteenotoissa, ja poliisipäällikön mukaan 52 mielenosoittajaa otettiin kiinni.

Kongressissa Washingtonissa alkoi kello 20 Suomen aikaa edustajainhuoneen jäsenten ja senaattoreiden yhteinen kokous, jossa oli määrä vahvistaa demokraatti Joe Bidenin voitto 3. marraskuuta pidetyissä presidentinvaaleissa.

Tilanne muuttui runsaan tunnin jälkeen kaoottiseksi. Senaatin ja edustajainhuoneen istunnot jouduttiin keskeyttämään vasta ensimmäisen väittelyn aikana, koska presidentti Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressitalon sisälle.

HS seuraa tilannetta hetki hetkeltä tämän artikkelin lopussa.

Kokouksen puheenjohtajana toiminut varapresidentti Mike Pence evakuoitiin pois paikalta. Myös edustajainhuoneen puhemies, demokraatti Nancy Pelosi evakuoitiin muualle.

Trumpin kannattajia savun seassa kongressitalon ulkopuolella.­

Kongressitalon lähellä ollut HS:n kirjeenvaihtaja Anna-Sofia Berner kertoi kuulleensa ainakin kaksi pamausta kongressitalon lähistöllä. Oli epäselvää, mistä äänet aiheutuivat.

Tilanne pysyi uhkaavana ja sekavana tuntien ajan. Noin kello 00.30 Suomen aikaa torstaina viranomaiset kertoivat, että kongressitalon tilanne on saatu turvalliseksi, uutistoimisto Reuters kertoi.

Pääkaupungin Washingtonin pormestari Muriel Bowser julisti ulkonaliikkumis­kiellon, joka alkoi kello 1 torstaiaamuna Suomen aikaa. Kielto jatkuu kello 13:een asti.

Sitä ennen kaduilla vaelteli vielä joitakin Trumpin tukijoita, jotka huusivat solvauksia poliiseille, Berner kertoi. Hänen mukaansa oli yhä mahdollista, että kaduilla nähtäisiin yhteenottoja.

Trumpin tukijoita näkyi kaduilla vielä lähemmäs tunti ulkonaliikkumiskiellon alkamisen jälkeen.

Tilanne oli kuitenkin merkittävästi rauhoittunut. Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi kertoi, että Bidenin voiton vahvistamista oli määrä jatkaa vielä keskiviikkoiltana paikallista aikaa, Roll Call -lehti muun muassa kertoi.

Berner haastatteli tapahtumien keskellä michiganilaista kotiäitiä Heidi Pederseniä, 48, joka oli paikalla, kun osa mielenosoittajista pakeni poliisia ja kyynelkaasua.

”Hän kertoi nähneensä vanhemman miehen, jolta oli isketty hampaat sisään sekä vanhan naisen, jonka aviomies auttoi huuhtelemaan kyynelkaasua pois turvonneista silmistä”, Berner kertoi.

Kaikesta huolimatta Pedersen oli innoissaan ja sanoi, että ”en muista, milloin olisin tuntenut olevani näin elossa”.

”Tämä on ollut niin vapauttavaa. Olla täällä kaikkien patrioottien ympäröimänä. Kun Trump kutsui meidät tänne, kutsuun oli vastattava”, nainen oli kertonut.

Joukko Donald Trumpin kannattajia ryntäsi sisään kongressitaloon Washingtonissa.­

Savua Konressirakennuksessa presidentti Trumpin kannattajien tunkeuduttua sisään.­

Presidentti Trumpin kannattajia Konressirakennuksen sisällä.­

Kongressin poliisit osoittavat aseillaan istuntosali ovea, jonka lasin tunkeutujat rikkoivat.­

Kun Trumpin kannattajat ryntäsivät kongressitaloon, Berner kuuli heidän huutavan ”lopettakaa varkaus, lopettakaa varkaus” viitaten marraskuun presidentinvaalien väitettyyn petokseen ja ”USA, USA, USA”.

”Kenen talo? Meidän talo!” Trumpin tukijat huusivat.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta sitten vuoden 1814, kun kongressitaloon hyökättiin. Silloin asialla olivat britit, jotka olivat sodassa Yhdysvaltoja vastaan.

Trumpin kannattajat rynnistivät kongressitaloon Washingtonissa keskiviikkona.­

Donald Trumpin kannattajia kongressitalossa.­

Mielenosoittajat pääsivät tunkeutumaan senaatin istuntosaliin.­

Bernerin mukaan tilanne näytti paikoin yllättävänkin rauhalliselta, eivätkä kaikki mielenosoittajat näyttäneet olevan tyytyväisiä tapahtumien kehityksestä. ”Tämä saa meidän näyttämään pahalta”, yksi mielenosoittaja totesi.

Berneriä ihmetytti kaoottisten tapahtumien aikana, miksi alueella näkyi niin vähän poliiseja. Selitys saattoi olla siinä, että heitä oli yksinkertaisesti liian vähän Trumpin tukijoihin verrattuna.

Illan pimetessäkään hän ei nähnyt, että poliisi olisi pidättänyt ihmisiä, jotka hyökkäsivät yhteen amerikkalaisen demokratian tärkeimmistä rakennuksista.

Uutistoimisto Reutersin mukaan paikalle lähetettiin Virginian kansalliskaartin sotilaita. Paikalle tuli myös Marylandin ja Virginian osavaltioiden poliisijoukkoja ja monia muita lainvalvojia.

Hieman ennen puoltayötä Suomen aikaa Bernerin mukaan näytti sille, että poliisi alkaisi tyhjentää aluetta mielenosoittajista.

”Ainakin ihmiset virtaavat nyt vain yhteen suuntaan – – kyynelkaasua ilmassa – – osa huutaa poliiseille vastaan – – poliisit ottavat selvästi yhden alueen kerrallaan – – nyt tyhjennetään pääportaat – – en näe vastarintaa, huutelua vain”, Berner viestitti alueelta, jossa puhelinyhteydet toimivat huonosti.

CNN-kanavalla kerrottiin, että mielenosoittajat käyttivät ainakin jonkinlaisia paukkupommeja. Kanavan mukaan kongressin jäsenille ojennettiin kaaoksen keskellä kaasunaamareita, mahdollisesti siksi, että jotkut mielenosoittajat saattoivat käyttää pippurisumutteita.

Republikaanien puoluetoimistosta lähellä kongressitaloa löytyi putkipommi, joka onnistuttiin purkamaan kenenkään vahingoittumatta, The New York Times -lehti kertoi. Tapauksen jälkeen myös demokraattien päämaja tyhjennettiin ihmisistä.

Kongressin oma poliisi oli pyytänyt kongressin jäseniä ja muita talossa olevia ihmisiä pysyttelemään piilossa toimistoissaan. Tv-kanavat näyttivät kuvia mielenosoittajista, jotka marssivat valtoimenaan kongressin käytävillä.

Mielenosoittajat tunkeutuivat puhemies Nancy Pelosin toimistoon, tärvelivät sen irtaimistoa ja jättivät hänen tietokoneensa näppäimistölle tekstin: ”Me emme peräänny.”

Trump vetosi Twitterissä tukijoihinsa, että nämä pysyisivät rauhallisina. Hän käänsi väkivaltaisen tilanteen kuitenkin puoluepoliittiseksi sanomalla: ”Muistakaa, ME olemme lain ja järjestyksen puolue.”

Useat poliitikot vetosivat häneen, jotta hän käskisi selväsanaisemmin kannattajiaan lopettamaan riehumisen ja väkivallan. Trump julkaisi lyhyen videon, jossa hän jatkoi vaalivarkaudesta puhumista ja sanoi rakastavansa mielenosoittajia. Hän pyysi heitä myös lähtemään kotiin.

Joe Biden vaati aiemmin puheessaan, että Trumpin on pidettävä televisioitu puhe kansalle ja vaadittava väkijoukkoja poistumaan kongressitalosta. Hän vaati Trumpia miettimään, mitä pienet lapset ajattelevat nähdessään tv-kuvat kongressitalolta.

Presidentti Trumpin kannattajat rynnivät kongressirakennukseen.­

Keskiviikon kokouksen piti periaatteessa olla puhdasta seremoniaa, mutta Trumpin väitteet suuresta vaalipetoksesta lisäsivät ennalta tilaisuuteen liittyviä jännitteitä.

Trump vaati sekä kongressin republikaaneja että kokouksessa puheenjohtajana toiminutta varapresidentti Mike Penceä kumoamaan vaalituloksen. Tuhannet Trumpin kannattajat matkasivat Washingtoniin painostamaan kongressiedustajia taipumaan presidentin tahtoon.

Ennen kuin mielenosoittajat tunkeutuivat kongressitaloon Pence ilmoitti lausunnossaan, ettei hänellä ole valtaa puuttua vaalitulokseen. Hänen mukaansa vaalitulos vahvistetaan ”perustuslain, lakien ja historian” mukaisesti.

Kokouksen aiemmista vaiheista ja sen jatkumisesta kerrotaan tarkemmin tässä artikkelissa.

Varapresidentti Mike Pence ja edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi keskustelemassa Kongressin istunnossa keskiviikkona.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat