Kuinka hyökkäys kongressiin saattoi tapahtua? ”Kolossaalinen epäonnistuminen” - Ulkomaat | HS.fi

Kuinka hyökkäys kongressiin saattoi tapahtua? ”Kolossaalinen epäonnistuminen”

Poliiseja ei ollut riittävästi, sanovat asiantuntijat. Toistaiseksi ei ole selvää, mikä esti varautumasta ilmeiseen levottomuuksien uhkaan kunnolla.

Trumpin kannattajat ottivat yhteen poliisin ja turvallisuusjoukkojen kanssa kun mielenosoittajat rynnäköivät kongressitaloon.­

7.1. 8:43

Neljä ihmistä kuoli ja yli 50 pidätettiin, kun väistyvän presidentti Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressirakennukseen keskeyttäen Joe Bidenin vaalivoiton vahvistamisen.

Kongressin jäsenet evakuoitiin, ja liittovaltion poliisi FBI:n erikoisjoukot tyhjensivät rakennuksen kun tilanne oli kestänyt runsaat kolme tuntia. FBI kertoi löytäneensä kaksi omatekoisiksi räjähteiksi epäilemäänsä pakettia tai asiaa kongressirakennuksen alueelta ja tehneensä ne vaarattomiksi.

Dramaattisissa kuvissa Capitoliksi kutsutun kongressirakennuksen sisältä näkyi poliiseja tähtäämällä suljettuja ovia käsiaseillaan, ja myöhemmin arkisesti tai erikoisesti pukeutuneita Trumpin kannattajia poseeraamassa milloin kongressisalissa, milloin kongressiedustajien työpisteillä.

Tuhojen määrää oli varhain torstaina Suomen aikaa vielä aikaista arvioida, mutta toistaiseksi tiedetään ainakin se että kongressin edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin työpisteeltä varastettiin tavaraa ja hänen auki jääneellä tietokoneella näkyneitä sähköpostejaan valokuvattiin. Kongressirakennuksen seinissä näkyi luodinreikiä.

Kongressin poliisit osoittivat aseillaan istuntosalin ovea, jonka lasin tunkeutujat rikkoivat.­

Trumpin kannattaja jätti viestin puhemies Nancy Pelosin työpöydälle. Viestissä luki ”Me emme peräänny”.­

Ainakin henkiset tuhot vaikuttavat suurilta. Näin ei olisi pitänyt päästä käymään.

Ei todellakaan, vahvisti USA Today -lehdelle esimerkiksi valtionpäämiesten suojelusta vastaavaa salaista palvelua aiemmin johtanut John Magaw. Hänen mukaansa koko hänen 50-vuotisen uransa aikana mitään vastaavaa ei ole sattunut.

”Turvallisuuden koordinointi on käytännöllisesti katsoen hajonnut. Näemme lain ja järjestyksen hapertuvan. En näe mitään merkkejä siitä että nykyinen presidentti aikoisi ottaa ohjat käsiinsä ja johtaa, kuten aiemmat presidentit ovat tehneet”, Magaw sanoi USA Todaylle.

Samoilla linjoilla oli Bostonin entinen poliisikomentaja Ed Davis.

”Se mitä tapahtui, on kolossaalinen epäonnistuminen. Minä uskon, että se on ensi sijassa kolossaalinen poliittinen epäonnistuminen, ei niinkään poliisin syy”, Davis puolusti ammattinsa edustajia.

USA Todayn haastattelema Davis sanoi, että poliisien määrä ei ollut millään muotoa riittävä suhteessa kongressiin pyrkineiden Trumpin kannattajien määrään. Poliisien yli yksinkertaisesti käveltiin, Davis sanoi.

Myös FBI:ssa aiemmin terrorismintorjunnasta vastannut David Gomez kertoi The Wall Street Journalille, että poliisit olivat varautuneet pienempään kahakointiin. Capitolin alueen poliisit eivät myöskään ole erikoistuneet joukkojenhallintaan. Sitten kun Trumpin kannattajat kuitenkin pääsivät kongressin suojatulle alueelle, heitä oli liikaa ja poliiseja liian vähän.

”Sitten muut viranomaiset reagoivat tilanteeseen hitaasti”, Gomez summasi.

Kongressitalon poliisi katsoi ulos mielenosoittajien rikkomasta ikkunasta.­

Poliisit jäivät tilanteeseen melko lailla yksin. Se myös näkyi. Esimerkiksi MSNBC-kanavan julkaisemalla videolla näkyy, miten yksittäinen poliisi perääntyy kongressirakennukseen kulkevien kannattajien edeltä pamppuaan heiluttaen. Toisaalta esimerkiksi Twitterissä on jaettu myös vahvistamatonta videota, jossa näkyy miten protestoija paiskaa poliiseille kättä.

Miksi poliiseja ei sitten ollut riittävästi? Esimerkiksi Yhdysvaltain edellinen presidentti Barack Obama totesi, ettei tapahtuman yllättävyys käy tekosyyksi.

”Huijaisimme itseämme, jos pitäisimme tätä täytenä yllätyksenä”, Obama kirjoitti lausunnossaan.

Merkit siitä että Trumpin kannattajista saattaa koitua häiriötä olivat taatusti ilmassa. Esimerkiksi aseenkanto-oikeuteen ja Trumpiin fanaattisesti suhtautuvan militanttiryhmä Proud Boysin johtaja Enrique Tarrio pidätettiin maanantaina heti hänen saavuttuaan Washingtoniin. Häntä syytetään nyt aiemmin Black Lives Matter -tilaisuuteen liittyvästä lipun polttamisesta eli vandalismista, mutta mieheltä löydettiin pidätystilanteessa myös luotilippaita.

Floridassa asuva Tarrio päästettiin vapaaksi takuita vastaan tiistaina, mutta tuomari määräsi hänet pysymään poissa Washingtonista seuraavaan kuulusteluun asti eli ainakin yli keskiviikon protestien.

Keskiviikon tapahtumat eivät ole ensimmäinen protesti Washingtonissa sen jälkeen, kun Trump hävisi presidentinvaalin. Esimerkiksi joulukuussa NBC-kanavan Washingtonin-paikallistoimitus kertoi, että neljää ihmistä puukotettiin ja 33 pidätettiin, kun Trumpin kannattajat ja kannattajien vastustajat ottivat yhteen. Trump on toistuvasti kannustanut omia kannattajiaan ja vain harvoin tuominnut väkivaltaisiakaan otteita.

Yhdysvaltojen äärioikeistolaisiin liikkeisiin erikoistunut freelance-toimittaja Robert Evans kirjoitti tiistaina tutkivan verkkoyhteisö Bellingcatin sivuilla, että liikkeiden suosimilla alustoilla kuten Twitterin korvikkeeksi perustetussa Parlerissa Trumpin kannattajien valmistautuminen väkivaltaan oli selvästi nähtävissä etukäteen.

Washingtonin protesteihin valmistautuneet pohtivat keskenään muun muassa, miten saada käsiaseita lentokoneeseen ja jakoivat suunnitelmia siitä miten sekoittua naamioituneina vastamielenosoittajien joukkoon. Jotkut kirjoittivat Trumpin kannattajasivustolle, miten olivat hyvästelleet perheensä, sillä ”voi olla etteivät he palaa enää takaisin”.

Trumpin kannattaja kantoi mukanaan kongressitalossa edustajainhuoneen puheenjohtajan Nancy Pelosin puhujapönttöä.­

Kun kävi ilmi ettei tilanne kongressirakennuksessa ollut poliisien hallussa, paikalle ryhdyttiin vaatimaan kansalliskaartia.

Kansalliskaarti koostuu Yhdysvaltain asevoimien reservin sotilaista, mutta armeijalla ei ole toimivaltaa Yhdysvaltain rajojen sisällä. Presidentti Trump ei suostunut antamaan määräystä kansalliskaartin sotilaiden määräämisestä turvaamaan kongressirakennusta. Lopulta määräyksen antoi varapresidentti Mike Pence.

Kenties ärhäkimmän puheenvuoron tilanteen kehnosta hoitamisesta piti entinen puolustusministeri Leon Panetta.

”Mitä helvettiä lainvalvonta Capitol-kukkulalla ajatteli kun ei turvannut Capitolia tänään”, Panetta linjasi CNBC-kanavan Morning Bell -ohjelmassa.

Panetta toimi Yhdysvaltain puolustusministerinä vuosina 2011–2013 ja keskustiedustelupalvelu CIA:n johtajana vuosina 2009–2011.

”Kaikki tiesivät, että luvassa on häiriöitä. Kaikki tiesivät, että paikalle tulee ihmisiä joita ei kiinnosta muu kuin aiheuttaa sekasortoa Capitolissa”, Panetta sanoi.

”Lyhyesti, oli lainvalvonta­viranomaisten ja Capitolin kukkulan poliisin vastuulla turvata alue. En ole varma mitä sellaista tapahtui, joka mahdollisti sen että näin kävi.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat