Trumpin tilit Facebookissa ja Instagramissa pidetään suljettuna ainakin kaksi viikkoa: ”Riskit ovat yksinkertaisesti liian suuret” - Ulkomaat | HS.fi

Trumpin tilit Facebookissa ja Instagramissa pidetään suljettuna ainakin kaksi viikkoa: ”Riskit ovat yksinkertaisesti liian suuret”

Tilien sulkemisella Facebook haluaa helpottaa rauhanomaista vallanvaihtoa. Toisaalta monet Trumpin kannattajat ovat jo siirtyneet käyttämään muita somealustoja.

Trump puhui kannattajilleen keskiviikkona Washingtonissa.­

7.1. 19:41

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei pääse käyttämään Facebook- ja Instagram-tilejään enää presidenttikautensa loppuaikana.

Sosiaalisen median alustat jatkavat kongressitalon mellakoinnin jälkeen alkanutta presidentin tilien sulkemista ainakin seuraavat kaksi viikkoa, kunnes seuraava presidentti Joe Biden on astunut virkaansa 20. tammikuuta. Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg ilmoitti asiasta torstai-iltana Suomen aikaa. Facebook omistaa myös Instagramin.

”Uskomme, että jos sallisimme presidentin käyttää yhä palvelujamme tämän ajanjakson aikana, riskit olisivat yksinkertaisesti liian suuret”, Zuckerberg sanoi Facebook-päivityksessään.

Zuckerbergin mukaan tärkeintä on nyt turvata rauhanomainen vallanvaihto. Trumpin sosiaalisen median päivitykset ovat lietsoneet väkivaltaa, minkä Zuckerberg uskoo olleen niiden tarkoitus.

Sometilit ovat olleet merkittävä osa presidenttikautta ja Trumpin valtaa.

Facebook- ja Instagram-tilit ovat kiinni ainakin kaksi viikkoa, mutta Zuckerberg puhuu päivityksessään, että tilit on suljettu ”toistaiseksi”. Sulku voi siis jatkua pidempäänkin.

Facebookin ja Instagramin lisäksi Twitter ja Snapchat sulkivat presidentin tilit keskiviikkona sen jälkeen, kun Trump oli julkaissut mellakoinnin alettua videon, jossa hän esitti yhä väitteitä vaalien varastamisesta. Somejätit ovat sittemmin poistaneet videon tai vaatineet Trumpia poistamaan sen itse.

Facebookin ja Instagramin tilien sulkemisen oli aluksi tarkoitus kestää vain vuorokauden. Twitter-tilin sulku kestää 12 tuntia, jos Trump suostuu poistamaan viimeisimpiä twiittejään.

Yhtiöitä on aiemmin kritisoitu siitä, etteivät ne puutu riittävästi alustoillaan leviävään väärään tietoon ja vihapuheeseen. Moni yhtiö ryhtyi presidentinvaalien alla merkitsemään Trumpin päivityksiä virheellisiksi, mutta se ei ole estänyt päivitysten leviämistä.

The Washington Post kertoo, että Trumpin kannattajat ovat siirtyneet keskustelemaan vaihtoehtoisille keskustelemaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat