EU kaksin­kertaistaa Biontech Pfizerin rokote­tilauksensa 600 miljoonaan rokote­annokseen: lisäannokset kevään lopussa - Ulkomaat | HS.fi

EU kaksin­kertaistaa Biontech Pfizerin rokote­tilauksensa 600 miljoonaan rokote­annokseen: lisäannokset kevään lopussa

Komission EU-puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi perjantaina, että EU on tehnyt lisärokotetilauksen 300 miljoonasta rokoteannoksesta.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.­

8.1. 11:09 | Päivitetty 8.1. 12:49

Bryssel

Euroopan komissio on tehnyt uuden sopimuksen Biontechin ja Pfizerin rokotteista, komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi perjantaina.

Alkuperäinen tilaus oli 300 miljoonaa rokoteannosta. Uusi sopimus kattaa 300 miljoonaa lisäannosta, joista ensimmäiset 75 miljoonaa annosta toimitetaan toisen vuosineljänneksen aikana. Loput annoksista toimitetaan loppuvuoden aikana.

EU:n uusi sopimus pitää sisällään 200 rokoteannosta ja sadan annoksen mahdollisen lisätilauksen.

Arvostelu hitaasta koronarokottamistahdista on kiihtynyt viime päivinä useassa Euroopan maassa. Myöskään Suomessa rokotuksia ei ole pystytty antamaan toivottuun tahtiin.

Euroopan komissiota on arvosteltu esimerkiksi pienestä alkutilauksesta Biontech Pfizerille. Von der Leyen puolustautui perjantaina ensimmäisessä tiedostustilaisuudessaan rokotteita koskien.

Von der Leyenin mukaan EU seurasi oikeaa polkua, ja kaikista sopimuksista sovittiin yhdessä 27 jäsenmaan kanssa.

”Vielä kesällä meillä oli yli 160 rokotekandidaattia. Olemme tehneet kuusi sopimusta. Nyt tiedetään, että valinta oli oikea, koska kaikissa rokotteissa on tapahtunut edistystä”, von der Leyen sanoi.

Euroopan komissio antoi myyntiluvan Modernan rokotteelle tämän viikon keskiviikkona. Biontech Pfizerin rokote hyväksyttiin joulukuun lopussa.

Von der Leyen muistutti, että EU:n rokotesopimuksissa tarkoitus on ollut sijoittaa myös tuotantokapasiteetin kasvattamiseen. Hänen mukaan suurempi tilausmäärä Biontechin ja Pfizerin rokotteeseen aiemmin ei olisi poistanut seikkaa, että rokotteiden tuotantokapasiteetti ei olisi pysynyt tilausten perässä.

”Pyydän, ettette unohtaisi, että Pfizer ja Biontech kertoivat itse joulukuussa, että heidän rokotteelleen on suuri kysyntä, mutta tuotantokapasiteetti ei pysty sitä tyydyttämään.”

Von der Leyen sanoi, että ilman EU:n panostuksia Biontech ja Pfizer ei olisi pystynyt lisäämään tuotantokapasiteettiaan ja ilman sitä lisäannosten tilaaminen ei olisi ollut mahdollista.

”Tämä ei ollut epäonnistuminen, päinvastoin.”

Von der Leyen myönsi, että rokottamisen alku jäsenmaissa on ollut hidasta. Rokottaminen on kunkin maan kansallisella vastuulla.

”Meillä on edessämme vaikeat kuukaudet. Meneillään on kaksi trendiä: rokottamisen hitaus ja infektioiden määrä, mikä on suuri huolen aihe. Olen kuitenkin vakuuttunut, että kun myöhemmin katsomme taaksepäin, näemme alun kuoppaisen tien jälkeen sen, kuinka paljon jäsenmaissa on tehty työtä rokottamisen eteen.”

Von der Leyen muistutti, että EU on tilannut valmistajilta nyt yhteensä 2,3 miljardia rokotetta, mikä riittää EU-väestön rokottamiseen moninkertaisesti. Pääosa EU:n sopimuksista on velvoittavia, eli jäsenmaiden on ostettava rokotteet joka tapauksessa.

Von der Leyenin mukaan on unohdettu, että rokotteissa ei puhuta vain eurooppalaisista vaan myös naapurustosta.

”Meidän pitää tehdä mahdolliseksi myös, että naapurustomme maat, joilla ei ole tarvittavia varoja, saavat rokotteita.”

Von der Leyeniltä kysyttiin myös kantaa siihen, että Saksa on tehnyt saksalaisen Biontechin ja amerikkalaisen Pfizerin kanssa oman sopimuksen 30 miljoonasta rokotteen lisäannoksesta.

Saksan terveysministeriön tulkinnan mukaan omat sopimukset ovat mahdollisia sen jälkeen kun EU on varmistanut oman sopimuksensa ja jos lisätilaus ei tuota häiriöitä EU-tilauksiin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tähän mennessä Saksa on ainoa EU-jäsenmaa, joka on kertonut omista rokotetilauksista. Suomi on kertonut, ettei se tavoittele rinnakkaissopimuksia.

Von der Leyen mukaan rokotesopimukset ovat laillisesti sitovia, ja sitovat näin kaikkia 27:ta jäsenmaata.

”Olemme sopineet, etteivät jäsenmaat neuvottele rinnakkaissopimuksia.”

Saksa on kertonut sijoittaneensa 375 miljoonaa euroa Biontechiin, jotta se voisi kasvattaa tuotantokapasiteettiaan ja tutkimustaan Saksassa.

Biontechin mukaan uusi tehdas Marburgissa saadaan toimimaan helmikuussa, ja se pystyy tuottamaan 250 miljoonaa lisäannosta ensimmäisen vuosipuoliskon aikana, kertoo Der Spiegel.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat