Ruotsi äänesti voimaan tilapäisen pandemialain ja uhkaa suositusten rikkojia sakoilla - Ulkomaat | HS.fi

Ruotsi äänesti voimaan tilapäisen pandemialain ja uhkaa suositusten rikkojia sakoilla

Sääntöjä rikkovia yrityksiä tai yksityishenkilöitä voidaan rangaista sakolla. Uuden lain on määrä olla voimassa syyskuun loppuun saakka.

8.1. 12:10

Tukholma

Ruotsin valtiopäivät hyväksyi perjantaina hallituksen esityksen uudeksi pandemialaiksi. Laki tulee voimaan ylihuomenna sunnuntaina.

Valtiopäiväedustajat kutsuttiin koolle ylimääräiseen istuntoon kesken joululoman äänestämään laista. Edellisen kerran valtiopäiväedustajien joululoma keskeytyi vuonna 2005 Thaimaan tsunamikatastrofin vuoksi.

Uusi laki antaa hallitukselle ja viranomaisille oikeuden määrätä esimerkiksi kauppoja suljettaviksi tai niiden aukioloa rajoitettaviksi aiempien pelkkien suositusten sijaan. Myös asiakas- ja osallistujamäärille voidaan määrätä tiukkoja rajoituksia.

Laki koskee myös muun muassa teattereita, jalkapallo-otteluita ja muita virallisia kokoontumisia. Sillä voidaan rajoittaa myös kuntosalien, eläinpuistojen ja museoiden asiakasmääriä.

Sääntöjä rikkovia yrityksiä tai yksityishenkilöitä voidaan rangaista sakolla. Uuden lain on määrä olla voimassa syyskuun loppuun saakka.

Aiemmin Ruotsin hallitus on luottanut suosituksiin ja määräyksiin, joita on tehty muun muassa järjestyslain tuomin valtuuksin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat