Ruotsin tilapäinen pandemia­laki astui voimaan, asian­tuntijat epäilevät sen tehoa - Ulkomaat | HS.fi

Ruotsin tilapäinen pandemia­laki astui voimaan, asian­tuntijat epäilevät sen tehoa

Ruotsalaisasiantuntijoiden mielestä kauppojen ja ostoskeskusten sulkemisella tuskin on vaikutusta tartuntojen leviämiseen. Lisäksi lakia kritisoidaan siitä, että se antaa hallitukselle liikaa valtaa rajata ihmisten perus- ja ihmisoikeuksia.

Förlunda Torgin ostoskeskuksessa Göteborgissa oli hiljaista sunnuntaina uuden tartuntatautilain tultua voimaan.­

10.1. 17:34 | Päivitetty 10.1. 19:40

Ruotsin tilapäinen pandemialaki astui voimaan sunnuntaina. Valtiopäivät hyväksyi lain perjantaina.

Uusi laki antaa hallitukselle ja viranomaisille oikeuden määrätä esimerkiksi kauppoja suljettaviksi tai niiden aukioloa rajoitettavaksi aiempien pelkkien suositusten sijaan. Myös asiakas- ja osallistujamäärille voidaan määrätä tiukkoja rajoituksia.

Laki antaa hallitukselle myös valtuudet pysäyttää julkinen liikenne sekä määrätä, kuinka monta ihmistä saa kerääntyä julkisille paikoille.

Sääntöjä rikkovia yrityksiä tai yksityishenkilöitä voidaan rangaista sakolla. Uuden lain on määrä olla voimassa syyskuun loppuun saakka.

Ruotsin terveysviranomaisen Folkhälsömyndighetenin pääjohtaja Johan Carlson ei usko, että lailla on suurta vaikutusta viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

”Jos luulee, että kauppojen sulkemisella saa aikaan suuren muutoksen tartuntojen leviämisessä, niin silloin minun mielestäni luulee väärin”, Carlson sanoi perjantaina Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n haastattelussa.

Carlsonin mukaan tartunnat leviävät Ruotsissa, vaikka yhteiskuntaa suljettaisiin vielä nykyistäkin laajemmilla toimilla.

Folkhälsömyndighetenin pääjohtaja Johan Carlson ei usko, että uusi laki estäisi koronavirusta leviämästä.­

Myös Göteborgin yliopiston kliinisen bakteriologian professori Agnes Wold kyseenalaistaa pandemialain tehokkuuden.

”On tyypillistä tehdä jotain tällaista vain siksi että voidaan tehdä jotakin, vaikka sillä ei olisi minkäänlaista vaikutusta”, Wold sanoo Expressen-lehdelle.

”Olen yhtä mieltä Johan Carlsonin kanssa, en usko että göteborgilaisen ostoskeskuksen ja muutaman hassun ostarin sulkeminen siellä täällä vaikuttaisi mihinkään.”

Sen sijaan Karoliinisen instituutin infektioepidemiologi Joakim Diller uskoo, että pandemialaki voi auttaa tartuntojen hillitsemisessä.

”Luulen, että näemme melko piankin koronaviruksen leviämisen talttumista. Emme kuitenkaan koskaan saa tietää, johtuiko se uusista rajoitustoimista, rokotuksista vai molempien yhteisvaikutuksesta”, Diller sanoo Expressenille.

Ruotsissa pandemialakia kritisoidaan myös siitä, kuinka se rajoittaa ihmisten vapauksia. Esimerkiksi siviilioikeuden professori Mårten Schultz kirjoittaa Svenska Dagbladetissa, että pandemialaissa on pähkinänkuoressa kyse perus- ja ihmisoikeuksien mahdollisesta rajaamisesta tavalla, jota ei ole Ruotsissa toisen maailmansodan jälkeen nähty.

”Kyseessä on ainutlaatuinen vallansiirto kansan valitsemilta valtiopäiväedustajilta hallitukselle”, Schultz kirjoittaa.

Myös Agnes Woldin mielestä laki antaa hallitukselle liikaa valtaa, jonka avulla ihmisten vapauksia voidaan jatkossa rajoittaa lisää. Hänen mielestään pandemialaki on liian ylimalkainen.

Koronatilanne Ruotsissa on yhä yksi Euroopan kehnoimpia. Sairaanhoito on monin paikoin kuormittunut.

Alla oleva grafiikka näyttää Suomen ja Ruotsin tartuntatilanteet verrattuna asukaslukuun. Voit myös itse lisätä maita grafiikkaan:

Oikaisu 10.1.2021 kello 19:30: Artikkelissa viitattiin virheellisesti gallerioihin, kun kyse oli ostoskeskuksista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat