Israelin pääministeri Netanjahu haluaa pystyttää Länsi­rannalle satoja asuntoja juutalaisille - Ulkomaat | HS.fi

Israelin pääministeri Netanjahu haluaa pystyttää Länsi­rannalle satoja asuntoja juutalaisille

Netanjahun lausunnossa puhutaan noin 800 asunnon rakentamisesta ”Juudeaan ja Samariaan” viitaten alueiden raamatullisiin nimityksiin.

Maale Adumimin juutalaissiirtokunta Länsirannalla kuvattuna viime helmikuussa.­

11.1. 14:30

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu haluaa rakentaa miehitetylle Länsirannan palestiinalaisalueelle noin 800 asuntoa juutalaisille.

Netanjahu ilmoitti aikeistaan virallisessa lausunnossa maanantaina. Ilmoitus oli odotettavissa, koska Israel-myönteisen Donald Trumpin ja hänen hallintonsa kausi päättyy tammikuun 20. päivänä, jolloin uusi presidentti Joe Biden astuu virkaansa.

Lue myös: Yhdysvaltain ulkoministeri Pompeo vieraili Länsirannalla ja Golanin kukkuloilla, Syyria ja palestiinalaiset protestoivat

Biden on suhtautunut kriittisesti juutalaissiirtokuntiin palestiinalaisalueilla. YK ja Euroopan unioni pitävät siirtokuntia laittomina. Palestiinalaiset ovat tuominneet niiden rakentamisen.

Netanjahun lausunnossa puhutaan satojen asuntojen rakentamisesta ”Juudeaan ja Samariaan” viitaten alueiden raamatullisiin nimityksiin. Rakennustöiden aloituspäivää ei kuitenkaan kerrottu.

Israel valtasi Länsirannan ja Gazan vuonna 1967 käydyssä kuuden päivän sodassa. Gazaa se on sittemmin jäänyt saartamaan vedettyään pois joukkonsa ja siirtokuntansa, mutta Länsirannalla miehitys on jatkunut ja siirtokuntien määrä kasvanut.

Länsirannalla asuu noin kolme miljoonaa palestiinalaista ja noin 440 000 israelilaista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat