Indonesian turmakone ei lähettänyt hätäkutsua eikä kertonut teknisistä ongelmista - Ulkomaat | HS.fi

Indonesian turmakone ei lähettänyt hätäkutsua eikä kertonut teknisistä ongelmista

Mustien laatikoiden tarkan sijainnin etsintä jatkuu.

Onnettomuustutkijat kantoivat turmakoneen osia Jakartassa lähellä Seribusaaria.­

11.1. 16:06

Indonesiassa Jakartan edustalla lauantaina mereen syöksyneen matkustajalentokoneen henkilöstö ei lähettänyt hätäkutsua eikä raportoinut teknisistä ongelmista ennen turmaa, kertoi yksi turman tutkijoista maanantaina.

Indonesialainen matkustajakone putosi neljä minuuttia sen jälkeen, kun se oli noussut lentokentältä Jakartasta.

Boeing 737-500-mallisessa, 26 vuotta sitten käyttöön otetussa koneessa oli yhteensä 62 ihmistä, kun se yllättäen alle minuutissa menetti noin kolmetuhatta metriä korkeutta ja putosi mereen. Matkustajat ja henkilöstö olivat indonesialaisia.

Nauhoite lentokoneen henkilöstön ja lennonjohdon välillä sisälsi tavallisia, rutiininomaisia keskusteluja, kertoi Indonesian Kansallisen liikenneturvallisuuskomitean tutkija Nurcahyo Utomo.

”Se on normaalia keskustelua eikä mitään epäilyttävää”, hän sanoi uutistoimisto AFP:lle. ”Hätätilanteesta tai mistään sellaisesta ei ole puhetta.”

Utomon mukaan alustavien tietojen mukaan näyttää siltä, että kone oli ehjä, kun se osui veteen. ”Mutta emme tässä vaiheessa tiedä, mikä aiheutti turman”.

Koneen niin sanottujen mustien laatikoiden oletettu sijainti on viranomaisten mukaan tiedossa. Niitä ei ole kuitenkaan toistaiseksi saatu nostettua merestä.

Maanantaina valmisteltiin kauko-ohjatun sukellusrobotin lähettämistä etsimään mustia laatikoita. Sitä ennen sukeltajat tutkivat meren pohjaa ja löysivät sieltä ihmisten jäänteitä, omaisuutta ja paloja lentokoneen hylystä, kertoivat pelastusviranomaiset. Sukellukset jatkuivat pimeän tuloon asti.

Onnettomuustutkijat nostivat merestä romua ja lentokoneen osia maanantaina.­

”Siellä [meren pohjassa] on paljon romua, ja olemme nostaneet vasta muutamia osia. Toivottavasti, kun saamme nostettua enemmän, ne [mustat laatikot] voidaan löytää, sanoi merivoimien esikuntapäällikkö Yudo Margono toimittajille.

Yksi koneen matkustamohenkilökuntaan kuulunut mies on tunnistettu sormenjälkiensä perusteella, kerrottiin poliisista toimittajille.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat