FBI varoittaa viranomaisia aseellisen väkivallan uhasta Joe Bidenin virkaan­astujaisten ympärillä - Ulkomaat | HS.fi

FBI varoittaa viranomaisia aseellisen väkivallan uhasta Joe Bidenin virkaan­astujaisten ympärillä

Sisäisessä muistiossa annettu varoitus koskee pääkaupunki Washingtonia sekä kaikkien 50:n osavaltion pääkaupunkeja.

Äärioikeistolaisen Boogaloo-ryhmän jäseniä Michiganin osavaltion kongressitalolla Lansingissa lokakuussa 2020.­

11.1. 22:08

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on varoittanut sekä liittovaltion että paikallistason viranomaisia siitä, että maan seuraavan presidentin Joe Bidenin virkaanastujaisia ympäröiville päiville on suunniteltu aseellisia protesteja.

Tietoa asiasta on tihkunut Britannian yleisradioyhtiö BBC:n ja yhdysvaltalaisen ABC-uutiskanavan mukaan FBI:n sisäisestä muistiosta, joka on laitettu kiertoon viikko ennen viime keskiviikkona tapahtunutta väkivaltaista kongressitalon valtausta.

Varoitus koskee Yhdysvaltain pääkaupunkia Washingtonia ja kaikkien 50:n osavaltion pääkaupunkeja. FBI liittää väkivallan uhan viimeaikaisiin yrityksiin erottaa presidentti Donald Trump virastaan kautensa viimeisinä päivinä. Maanantaina Yhdysvaltain demokraattipuolue ilmoitti esittävänsä Trumpille virkasyytettä, jos varapresidentti Mike Pence ei pian käynnistä menettelyä Trumpin erottamiseksi perustuslain nojalla.

Lue lisää: USA:n demokraatit esittävät Trumpille virkasyytettä – Demokraateilla on ainakin kolme syytä nostaa syyte, vaikka presidentin virkakausi päättyy jo ensi viikolla

FBI kehotti viranomaisia olemaan varuillaan 16.–20. päivä tammikuuta eli kuluvan viikon lauantaista ensi keskiviikkoon saakka, jolloin marraskuun presidentinvaalit voittanut Biden astuu virkaansa. Vaikka Biden peittosi Trumpin vaaleissa yksiselitteisesti, presidentti on yrittänyt kuukausitolkulla väittää niitä vilpillisiksi. Tämän moni on uskonut.

ABC Newsin mukaan FBI on saanut haltuunsa tietoa siitä, että aseellinen ryhmä aikoisi ”rynnäköidä” liittovaltion ja osavaltioiden oikeustaloille ja hallintorakennuksiin, jos Trumpia yritetään panna viralta. Varsinaiselle virkaanastujaispäivälle tällaista on suunnitteilla joka tapauksessa.

BBC kertoo, että mahdolliseksi väkivaltaisuuksien aiheuttajaksi on nimetty äärioikeistolainen Boogaloo-niminen ryhmä.

FBI:n kuvailu kalskahtaa viime keskiviikon poikkeukselliselta hyökkäykseltä, jossa presidentti Trumpin kannattajiksi kuvaillut mielenosoittajat tunkeutuivat väkisin Washingtonissa sijaitsevaan kongressitaloon kesken Bidenin vaalivoiton vahvistamisen. Viisi ihmistä kuoli. Väkivaltaisesta hyökkäyksestä on avattu ainakin 25 kotimaiseen terrorismiin liittyvää tutkintaa.

Aiemmin maanantaina Yhdysvaltain kansallispuistoista ja historiallisista maamerkeistä vastaava viranomainen (National Park Service, NPS) ilmoitti tiedotteessaan keskeyttäneensä opastetut kierrokset Washington-monumentille tammikuun 24. päivään saakka. Myös muille sen hallinnassa oleville kulkuväylille ja julkisille tiloille asetettiin vierailurajoituksia.

Toimenpiteen syynä oli se, että NPS oli vastaanottanut ”vakuuttavia” vierailijoihin kohdistuneita uhkauksia ryhmiltä, jotka on liitetty viime keskiviikon kongressihyökkäykseen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat