Yhdysvaltain ainoa teloitusjonossa ollut nainen teloitettiin, kun korkein oikeus oli hylännyt lykkäyspyynnön - Ulkomaat | HS.fi

Yhdysvaltain ainoa teloitusjonossa ollut nainen teloitettiin, kun korkein oikeus oli hylännyt lykkäyspyynnön

Lisa Montgomerystä tuli ensimmäinen teloitettu liittovaltion naisvanki lähes 70 vuoteen.

12.1. 22:53 | Päivitetty 13.1. 8:49

Yhdysvaltain ainoan teloitusjonossa olleen naisen kuolemantuomio pantiin toimeen keskiviikkoaamuna Suomen aikaa, kun korkein oikeus oli hylännyt tuomion täytäntöönpanoa koskevan lykkäyspyynnön. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Teloitettavaksi joutui Lisa Montgomery, 52, joka sai myöhään maanantai-iltana hieman lisäaikaa tuomion toimeenpanoon, kun liittovaltion tuomari James Hanlon keskeytti prosessin tilapäisesti terveydellisten epäselvyyksien vuoksi.

Montgomeryn puolustus vetosi siihen, että hänellä oli syntyessään aivovaurio eikä Montgomery voi siten ymmärtää, miksi hänet ollaan teloittamassa. Oikeuden asiakirjassa kuvaillaan lisäksi Montgomeryn rankkaa perhetaustaa, jolla on saattanut olla vaikutusta hänen käyttäytymiseensä.

Edellisen kerran teloitus siirtyi loppusyksyllä, kun Montgomeryn asianajajat sairastuivat koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin.

Edellisen kerran Lisa Montgomeryn kuolemanrangaistuksen täytäntöönpano lykkääntyi loppusyksyllä. Montgomery edustajiensa julkaisemassa kuvassa, jota ei ole päivätty.­

Joulukuussa 2004 Montgomery kuristi kahdeksannella kuulla raskaana olleen naisen kuoliaaksi Missourin osavaltiossa. Sen jälkeen hän poisti tämän syntymättömän tyttären uhrinsa kohdusta keittiöveitsellä. Lapsi selvisi elossa, mutta oikeuden pöytäkirjojen mukaan hänen henkeensä kohdistui vakava ja tietoisesti otettu riski.

Maanantaina tuomari Hanlon yhtyi Montgomeryn puolustuksen näkemykseen siinä, että esitetyn aineiston valossa Montgomery on ”niin irtaantunut todellisuudesta, ettei hän voisi ymmärtää hallinnon perusteluja hänen teloittamiselleen”.

Yhdysvaltain ennakkotapauksiin perustuvassa oikeuskäytännössä on arvioitu, että tuomionsa tarkoitusta ymmärtämättömän vangin kuolemantuomion täytäntöönpano on epäinhimillistä.

Ensi viikolla tehtävässään lopettavan Donald Trumpin presidenttikaudella liittovaltion teloituksia on toteutettu ennätyksellisellä tahdilla. Niistä ensimmäinen 17 vuoteen nähtiin heinäkuussa. Sen jälkeen kuolemantuomioita on suoritettu loppuun kahdeksan.

Tämä on suuri muutos Yhdysvaltain aiempaan linjaan: ennen heinäkuuta liittovaltiotasolla oli teloitettu kolme ihmistä 45 vuodessa.

Trump on poikennut edeltäjistään siinäkin, ettei hän ole muiden tavoin laittanut teloituksia jäihin vallansiirron ajaksi. Perinne oli ollut voimassa yli vuosisadan.

Lisa Montgomerystä tuli ensimmäinen teloitettu liittovaltion naisvanki lähes 70 vuoteen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat