Trumpille virka­syyte kiihotuksesta kapinaan – Julkaisemallaan videolla Trump ei maininnut historiallista syytettä sanallakaan - Ulkomaat | HS.fi

Trumpille virka­syyte kiihotuksesta kapinaan – Julkaisemallaan videolla Trump ei maininnut historiallista syytettä sanallakaan

Trump on historian ensimmäinen presidentti, joka joutuu valtakunnanoikeuteen kahdesti. Kymmenen republikaania äänesti virkasyytteen puolesta.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi allekirjoittaa virkarikossyytteen presidentti Donald Trumpia vastaan.­

13.1. 4:40 | Päivitetty 14.1. 11:28

Washington/Helsinki

Yhdysvaltain edustajainhuone on äänestänyt Donald Trumpin virkasyytteen puolesta. Trump on historian ensimmäinen presidentti, joka joutuu valtakunnanoikeuteen kahdesti.

Trumpia syytetään kiihotuksesta kapinaan. Syytteen puolesta äänesti 232 kongressiedustajaa, joiden joukossa oli kymmenen republikaania. 197 republikaania äänesti vastaan.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi esittelee virkarikossyytettä presidentti Trumpia vastaan.­

Koskaan aiemmin presidenttiä vastaan nostettu virkasyyte ei ole kerännyt näin laajaa tukea presidentin omalta puolueelta. Trump on historian kolmas valtakunnanoikeuteen joutunut presidentti. Yhtään kolmesta ei ole tähän mennessä tuomittu.

Virkasyytteen avulla presidentti voidaan erottaa virastaan. Trumpin presidenttikausi päättyy kuitenkin joka tapauksessa alle viikon kuluttua keskiviikkona 20. tammikuuta.

Lue myös: Nämä kymmenen republikaania äänestivät presidentin virka­syytteen puolesta

Trump julkaisi virkasyytteeseen asettamisen jälkeen videoidun lausunnon Valkoisen talon Twitter-tilillä, jossa hän tuomitsi viime viikolla Capitol-kukkulalla nähdyn väkivallan ja kehotti rauhanomaiseen mielenosoittamiseen tulevina päivinä.

Ensi viikolla järjestettävien Joe Bidenin virkaanastujaisten tienoille on suunniteltu useita mielenosoituksia.

Virkasyytettä Trump ei maininnut sanallakaan.

The New York Timesin mukaan Trumpin avustajat painostivat Trumpia julkaisemaan lausunnon. Lehden mukaan avustajat ovat varoittaneet Trumpia, että hän saattaa joutua oikeudellisiin ongelmiin viime viikon väkivaltaisuuksien takia.

Edustajainhuoneen puheenjohtaja, demokraatti Nancy Pelosi avasi virkasyyteäänestykseen johtaneen keskustelun.

”Yhdysvaltain presidentti lietsoi tämän aseistetun kapinan maatamme vastaan. Hänen on mentävä. Hän on uhka kansakunnalle, jota rakastamme”, Pelosi sanoi.

Pelosin puoluetoverit tukivat puheenvuoroissaan tätä viestiä.

Edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi kulki metallinpaljastimen läpi istuntosaliin. Kongressin turvatoimia on tiukennettu loppiaisen jälkeen.­

Useimmat republikaaniedustajat sen sijaan pitivät virkasyytettä hätiköitynä ja kansaa jakavana toimenpiteenä, kun Trumpin presidenttikautta on jäljellä alle viikko. Moni syytti demokraatteja tekopyhyydestä, koska nämä ovat vuosien ajan käyttäneet jyrkkiä sanoja Trumpia vastaan.

Ensimmäisenä puhunut republikaani, Trumpin läheinen tukija Jim Jordan kutsui virkasyytettä esimerkiksi ”cancel-kulttuurista”. Jordanin mukaan demokraatit yrittävät ”peruuttaa presidentin”. Republikaaniedustaja Andy Biggs taas sanoi puheenvuorossaan, että virkasyyte kääntyy demokraattien tavoitteita vastaan.

”Sen sijaan, että pysäyttäisitte Trump-junan, hänen kansanliikkeensä kasvaa vahvemmaksi, sillä olette tehneet hänestä marttyyrin.”

Edustajainhuoneen republikaanijohtaja Kevin McCarthy sanoi Trumpin kantavan vastuusta kongressin valtauksesta loppiaisena.

”Hänen olisi pitänyt heti tuomita väkijoukko, kun hän näki mitä oli tapahtumassa”, McCarthy sanoi.

Sanoistaan huolimatta McCarthy ei aio äänestää virkasyytteen nostamisen puolesta.

McCarthy, joka viime viikolla vastusti vaalituloksen vahvistamista kongressissa, sanoi nyt demokraatti Joe Bidenin voittaneen marraskuun presidentinvaalit. Hän myös kiisti konservatiivien piirissä levinneen teorian, että kongressin valtauksen taustalla olisi äärivasemmisto.

Trumpin edellinen virkasyyte vuonna 2019 ei saanut yhdenkään republikaanin tukea. Kongressitalon valtaus loppiaisena oli tällä kertaa kuitenkin joillekin liikaa.

”Tältä brutaalilta hyökkäykseltä tasavaltaamme vastaan ei voi sulkea silmiä”, republikaaniedustaja Dan Newhouse sanoi istuntosalissa keskiviikkona.

Hänen puoluetoverinsa Peter Meijer kertoi äänestävänsä virkasyytteen puolesta raskain sydämin.

”Presidentti Trump petti virkavalansa yrittämällä horjuttaa perustuslaillista prosessia ja hän kantaa vastuuta viime viikon kapinan lietsomisesta.”

Tasan viikko sitten tuhansia presidentti Trumpin kannattajia kerääntyi Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa sijaitsevan kongressitalon ympärille osoittamaan mieltään. Heistä osa tunkeutui sisään rakennukseen kesken Joe Bidenin marraskuisen vaalivoiton vahvistamisen. Varapresidentti Mike Pence ja kongressin jäsenet evakuoitiin turvaan, mutta yhteenotossa kuoli viisi ihmistä ja useita loukkaantui.

Ennen hyökkäystä Trump piti kannattajilleen puheen, jossa hänen on tulkittu yllyttäneen kannattajiaan. Puhe on perusteena virkasyytteen ainoassa syytekohdassa.

Tiistaina Trump esiintyi ensimmäisen kerran julkisesti tapahtumien jälkeen. Matkalla Texasiin hän tuomitsi väkivallan, mutta kiisti vastuunsa tapahtuneesta. Hän kuvasi puhettaan ”täysin soveliaaksi”.

Virkasyyte eteni nopeasti sen jälkeen, kun Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence tiistaina kieltäytyi käynnistämästä menettelyä, joka johtaisi Trumpin viraltapanoon. Pence kertoi päätöksestään kirjeessä edustajainhuoneen puheenjohtajalle Nancy Pelosille.

”En usko, että tämä on kansakunnan edun ja perustuslain mukaista”, Pence kirjoitti.

Edustajainhuoneesta virkasyyte lähetetään senaattiin, jolla on valta tuomita presidentti. The New York Timesin mukaan senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell kertoo ottavansa syytteen käsittelyyn aikaisintaan 19. tammikuuta eli päivä ennen kuin uusi presidentti Joe Biden on 20. tammikuuta astunut virkaansa.

The New York Times uutisoi tiistaina, että McConnellin kerrotaan olevan mielissään virkasyytteestä. Lehden mukaan McConnell on kertonut lähipiirilleen uskovansa, että Trump on syyllistynyt virkasyytteen alaisiin rikoksiin.

Lisäksi hänen kerrotaan ajattelevan, että virkasyyte on puolueelle keino päästä Trumpista eroon. Jos presidentti tuomitaan, hän ei voi pyrkiä enää takaisin politiikkaan.

CNN-kanavan mukaan McConnell kertoi keskiviikkona republikaanisenaattoreille, ettei ole vielä päättänyt, äänestääkö Trumpin tuomion puolesta.

”Lehdistö on ollut täynnä spekulaatiota, mutta en ole vielä tehnyt lopullista päätöstä siitä, miten äänestän, ja aion kuunnella senaatille esitettävät oikeudelliset perustelut.”

Tuomioon tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö senaattoreista. Toistaiseksi republikaaneilla on senaatissa enemmistö siihen asti, kun Georgian uusintavaalit voittaneet demokraatit Jon Ossoff ja Raphael Warnock ottavat paikkansa ensi viikolla. Sen jälkeen puolueiden voimasuhteet ovat tasan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump palasi pikavisiitiltä Texasista varhain keskiviikkona Suomen aikaa.­

Kansalliskaartin sotilaat kokoontuivat Yhdysvaltain kongressin edustalle varhain keskiviikkona Suomen aikaa.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat