Viron pääministeri Jüri Ratas eroaa, presidentti pyytää johtavaa oppositio­puoluetta muodostamaan uutta hallitusta - Ulkomaat | HS.fi

Viron pääministeri Jüri Ratas eroaa, presidentti pyytää johtavaa oppositio­puoluetta muodostamaan uutta hallitusta

Eron syynä ovat keskustapuolueeseen kohdistuvat korruptioepäilyt.

13.1. 6:43 | Päivitetty 13.1. 20:59

Viron pääministeri Jüri Ratas on ilmoittanut eroavansa, kertoo Viron yleisradio ERR.

Eron syynä ovat keskustapuolueeseen kohdistuvat korruptioepäilyt. Useiden henkilöiden epäillään sopineen noin miljoonan euron rahoituksesta puolueelle.

Rataksen eroilmoituksen myötä myös Viron hallitus hajoaa. Hallitukseen kuuluvat keskustapuolueen lisäksi myös kansalliskonservatiivinen Ekre ja konservatiivinen Isänmaa-puolue.

Rataksen hallitus jatkaa asioiden hoitamista siihen asti, että maahan on perustettu uusi hallitus.

Mitään suuria poliittisia päätöksiä hallituksella ei kuitenkaan ole enää mandaattia tehdä.

Keskiviikkona parlamentin oli määrä äänestää Ekren ajaman avioliittolain lakiehdotuksesta. Ekre halusi järjestää kansanäänestyksen siitä, onko avioliitto määriteltävä vain miehen ja naisen väliseksi instituutioksi.

Rataksen mukaan äänestystä ei järjestetä. Näyttää siltä, että kiistelty lakiehdotus on ainakin toistaiseksi siirretty kokonaan syrjään.

Eronnut pääministeri Juri Ratas (oik.) Viron parlamentin istunnossa keskiviikkona.­

Seuraavaksi edessä ovat uudet hallitusneuvottelut, sanoo Tarton yliopiston poliittisen tutkimuksen Johan Skytte -instituutin johtaja Martin Mölder.

Virossa ei ole vähemmistöhallitusten perinnettä, joten kasaan haetaan enemmistöhallitusta.

Mahdollisia yhdistelmiä on neljä, Mölder sanoo. Viron suosituin ja suurin puolue, oppositiossa istuva reformipuolue voisi muodostaa hallituksen joko keskustapuolueen kanssa, Ekren kanssa tai yhdessä sosiaalidemokraattien ja Isänmaan kanssa.

Reformipuolueen ja Ekren yhteistyö on erittäin epätodennäköistä, eikä yhteistyö keskustapuolueenkaan kanssa olisi reformipuolueelle helppoa. Sen sijaan konservatiivisen Isänmaan voisi olla vaikeaa ryhtyä liberaalin reformipuolueen kanssa koalitioon.

On myös mahdollista, että tämänhetkinen koalitioyhdistelmä säilyy, eli että keskustapuolue muodostaa jälleen hallituksen Ekren ja Isänmaan kanssa.

Prosessi vie Mölderin mukaan luultavasti viikkoja, eikä tällä hetkellä pysty sanomaan, mitä tuleman pitää.

”Tilanne on erittäin tuore. Seuraavaksi näemme avausliikkeitä”, Mölder sanoo.

Presidentti Kersti Kaljulaid sanoi keskiviikkona pyytävänsä Reformipuolueen puheenjohtajaa Kaja Kallasta aloittamaan uuden hallituksen muodostamisen. Heidän on määrä tavata torstaina.

Reformipuolueen puheenjohtaja Kaja Kallas median haastateltavana keskiviikkona Viron parlamentissa.­

Reformipuolueen ja Isänmaan johtajat ovatkin jo kokoustaneet yhdessä keskustellakseen jatkosta.

Mölderin mukaan reformipuolueella on nyt mahdollisuus päästä takaisin hallitsevaan asemaan, johon se oli tottunut ennen Rataksen nousua pääministeriksi.

Uudelleenjärjestelyn onnistumisesta ei kuitenkaan ole takeita. Kallas syrjätettiin hallitusneuvotteluista keväällä 2019, vaikka hänen puolueensa voitti vaalit. Mölder epäilee, löytääkö reformipuolue riveistään sitä särmää, mitä tilanne vaatii.

”Reformipuoluetta on jo pidempään arvosteltu siitä, että heidän teränsä on tylsynyt. Tämä on kuitenkin hetki, kun he voivat pistää poliittiset taitonsa koetukselle”, Mölder sanoo.

Viron syyttäjänvirasto ilmoitti tiistaina epäilevänsä Viron pääministeripuolue keskustaa ja viittä ihmistä korruptiosta. Kyse on Tallinnan satamassa rakennusvaiheessa olevaan Porto Franco -liikekeskukseen liittyvistä epäselvyyksistä.

Epäiltyjen joukossa ovat keskustapuolueen pääsihteeri Mihhail Korb ja Ekreä edustavan valtiovarainministerin Martin Helmen avustaja Kersti Kracht sekä liikemies Hillar Teder. Kahden muun epäillyn nimeä ei ole julkistettu.

Neljä ihmistä on pidätetty. Korb ilmoitti tiistai-iltana eroavansa pääsihteerin tehtävästä.

Ratas ei itse ole epäiltyjen joukossa, mutta pitkien puolueen sisäisten keskustelujen jälkeen Ratas päätti erota tehtävästään, jotta tapauksen tutkinta voi edetä rauhassa.

”Tänään julkiseksi tullut syyttäjänviraston esittämä epäilys ei tarkoita, että joku on ehdottomasti syyllinen, mutta epäilyt väistämättä heittävät vakavan varjon kaikkien asianosaisten ylle”, Ratas sanoi.

Viron pääministeri Jüri Ratas lehdistötilaisuudessa Stenbocki Majassa Tallinnassa 14. kesäkuuta 2019.­

Eropuheessaan Ratas kiitti Viron kansaa, poliitikkoja ja hallituskumppaneita niistä neljästä vuodesta, joiden aikana hän on toiminut pääministerinä.

”Poliittisen vastuun kantamisesta huolimatta voin sanoa kaikesta sydämestäni, etten ole pääministerinä tehnyt ainuttakaan haitallista tai tahallaan väärää päätöstä”, Ratas sanoi.

”Hallituksen johtajana en myöskään tuntenut Porto Francon tapauksessa, että yksikään ministeri tai puolue olisi yrittänyt vaikuttaa hallituksen tekemiin päätöksiin laittomalla tavalla. Luotimme KredExin esitykseen, ja lainaehdot olivat täysin verrattavissa aiemmin tehtyyn päätökseen esimerkiksi Tallinkin osalta.”

Porto Franco on suuri liikekeskus, jota rakennetaan aivan Tallinnan sataman A-terminaalin tuntumaan.

Valtiollinen KredEx-säätiö myönsi kesällä 39 miljoonan euron investointilainan Porto Francon kehittämiseksi. Laina edellytti hallituksen hyväksyntää. Raha annettiin pandemiatukena.

Porto Francon rakennustyömaa Tallinnassa joulukuussa 2019.­

Suurta lainaa arvosteltiin julkisuudessa jo heinäkuussa, sillä pandemiatuet oli tarkoitettu yrityksille, jotka ovat kärsineet pandemian vaikutuksista. Arvostelijoiden mukaan Porto Francolla ei olisi välttämättä ollut samanlaista oikeutta pandemiatuelle kuin muilla, jo toiminnassa olevilla yrityksillä, sillä kyseessä on vasta rakennusvaiheessa oleva projekti.

Porto Francoa rakennuttaa Porto Franco OÜ, jonka omistaa 80-prosenttisesti epäillyn liikemiehen Hillar Tederin poika Rauno Teder.

Hillar Teder tunnetaan siitä, että hän on vuosien varrella tukenut eri puolueita avokätisesti. Aiemmin valtaosa hänen lahjoituksistaan meni reformipuolueelle ja Isänmaalle, mutta kahden viime vuoden aikana hän on tukenut eniten keskustapuoluetta, yhteensä 170 000 eurolla, kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR.

Viime vuoden kolmannella neljänneksellä Teder lahjoitti keskustapuolueelle 60 000 euroa. Syyttäjänvirasto epäilee lahjoituksen kytkeytyneen siihen, että KredEx-säätiö myöntäisi Porto Franco OÜ:lle sen hakeman lainan.

Kovimmat epäilyt kohdistuvat Tederiin sekä valtiovarainministeri Martin Helmen avustajaan Kersti Krachtiin.

Krachtin ja Tederin epäillään sopineen, että Kracht käyttäisi vaikutusvaltaansa valtiovarainministeriössä, jotta Porto Francon lainahakemus hyväksyttäisiin edullisin ehdoin. Krachtin epäillään hyväksyneen useiden tuhansien eurojen lahjuksen tästä palveluksesta. Kaksikon epäilleen myös suunnitelleen rahanpesua, jotta lahjus jäisi huomaamatta.

Epäilyjen mukaan Kracht ei ehtinyt ottaa lahjusta vastaan, sillä Viron suojelupoliisi pidätti osapuolet, syyttäjänvirastolta kerrotaan.

Keskustapuolueen pääsihteerin Mihhail Korbin taas epäillään sopineen Tederin kanssa, että Teder lahjoittaisi jopa miljoona euroa keskustapuolueelle ennen ensi syksynä käytäviä paikallisvaaleja. Vastineeksi Korb varmistaisi, että yhtiö saisi sopuhintaan rakentaa Tallinnan kaupungin maille uusia liikekeskukselle johtavia teitä, kertoo Õhtuleht.

Myös keskustapuoluetta epäillään vaikutusvallan väärinkäytöstä.

Lehdistötilaisuudessa puhuneen valtionsyyttäjä Taavi Pernin mukaan tapahtumaketju alkoi keväällä 2020. Pernin mukaan viime vuoden tammikuun puolivälistä tähän päivään asti kerätyt todisteet viittaavat useisiin rikoksiin, minkä perusteella syyttäjänvirasto ja poliisi ryhtyivät tiistaina toimiin.

Jos epäillyt todettaisiin syyllisiksi, voisi ministerin avustajaa Krachtia ja liikemies Tederiä uhata jopa kymmenen vuoden vankeustuomio.

Valtionsyyttäjä Pern muistuttaa, että ketään ei vielä syytetä rikoksista.

Oikaisu 13.1.2021 klo 20.00: Jüri Rataksen ja Kaja Kallaksen kuvien kuvateksteissä kerrottiin aiemmin kuvauspäiväksi tiistai, mutta molemmat ovat keskiviikolta. Oikaisu 13.1.2021 kello 20.56: Jutussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että presidentti Kersti Kaljulaid olisi sanonut tiistaina pyytävänsä Reformipuolueen puheenjohtajaa Kaja Kallasta hallituksen muodostamiseen. Kaljulaid puhui asiasta keskiviikkona.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat