Trump kehottaa lausunnossaan pidättäytymään väkivallasta: ”Minkäänlaiseen väkivaltaan, lainrikkomuksiin tai vandalismiin ei tule ryhtyä” - Ulkomaat | HS.fi

Trump kehottaa lausunnossaan pidättäytymään väkivallasta: ”Minkäänlaiseen väkivaltaan, lainrikkomuksiin tai vandalismiin ei tule ryhtyä”

Raportin julkitulo lisännee vaatimuksia selityksestä, miksi viranomaiset eivät olleet paremmin varautuneet levottomuuksiin.

Presidentti Donald Trumpin kannattajia kongressitalon edustalla Washingtonissa viime viikon keskiviikkona.­

13.1. 10:42 | Päivitetty 13.1. 21:44

Konservatiiviselle Fox News -uutiskanavalle yksinoikeudella keskiviikkona lausunnon antanut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, että amerikkalaisten on nyt aika liennyttää kansalaisten välille revenneitä jännitteitä yhteisvoimin.

”Viimeaikaisten, uusista mielenosoituksista kertovien raporttien valossa vetoan, että minkäänlaiseen väkivaltaan, lainrikkomuksiin tai vandalismiin ei tule ryhtyä.”

Trumpin mukaan väkivallan käyttäminen tai muu vastaavankaltainen mellakointi ei edusta sitä, mitä hän tai Yhdysvallat valtiona kannattavat.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI varoitti väkivallan uhasta Washingtonissa päivää ennen kuin mielenosoittajat hyökkäsivät kongressitaloon loppiaisena, yhdysvaltalaislehdet The Washington Post ja The New York Times kertoivat tiistaina ja keskiviikkona.

FBI:n toimisto Virginiassa oli antanut varoituksen, että ääriliikkeiden kannattajia on valmistelemassa Washingtonin-matkaa, jonka tarkoituksena on väkivalta ja ”sota”. Raportin julkitulo asettaa kyseenalaiseen valoon FBI:n aiemman ilmoituksen, jonka mukaan sillä ei ollut tiedustelutietoja mielenosoittajien vahingollisista suunnitelmista.

Sisäinen raportti oli hyväksytty julkaistavaksi kongressitalon valtauksen aattona. Sen oli laatinut 5. tammikuuta FBI:n Norfolkin-toimisto Virginiassa, josta se oli lähetetty Washingtonin-kenttätoimistoon ja sieltä edelleen muille viranomaisille. Yhdysvaltalaismedian mukaan on epäselvää, ketkä kaikki olivat saaneet raportin.

Tilanneraportissa oli mainittu muun muassa, että ihmiset ovat jakaneet karttaa kongressitalon tunneleista sekä tietoa mahdollisista tapaamispaikoista Kentuckyssa, Pennsylvaniassa, Massachusettsissa ja Etelä-Carolinassa ennen matkustamista Washingtoniin.

Aiemmin tällä viikolla useat eri mediat kertoivat toisesta FBI:n sisäisestä raportista, jonka mukaan maan seuraavan presidentin Joe Bidenin virkaanastujaisten ympärille on suunniteltu aseellisia protesteja.

Biden vannoo virkavalansa ensi keskiviikkona. FBI:n varoitus koski sekä pääkaupunki Washingtonia että kaikkien osavaltioiden pääkaupunkeja.

Fox Newsille keskiviikkona puhunut Trumpin hallinnon viranomainen kertoi, että Trump kehottaa jokaista kansalaista varmistamaan ”yhdessä hänen kanssaan”, että vallansiirtymästä tulee rauhanomainen. Jutussa nimettömänä esiintyneen viranomaisen mukaan Trump toivoo myös suurten teknologiayhtiöiden auttavan tavoitteen toteutumisessa.

Trumpin ja sosiaalisen median jättien välit ovat olleet loppiaisen jälkeen tavallista kireämmät. Twitter sulki presidentin pääasiallisena viestintäkanavana käyttämän tilin pysyvästi viime viikonloppuna. Lähtöpassit ovat saaneet lisäksi monet hänen kannattajansa.

Myös Facebook, videopalvelu Youtube sekä Facebookin omistama kuva- ja videosovellus Instagram ovat asettaneet rajoituksia Trumpin hallinnoimille tileille.

Fox News kertoo, että Trumpin väkivallan tuomitseva lausunto aiotaan jakaa eteenpäin sähköpostitse sekä hänen kampanjatiliensä kautta. Valkoinen talo ”yrittää” sitten saada Trumpin tiedotteen hänen virallisiin sosiaalisen median kanaviinsa.

Mielenosoittajat tunkeutuivat Yhdysvaltain kongressirakennukseen.­

FBI:n juuri ennen kongressivaltausta kokoamassa sisäisessä raportissa oli siteerattu internet-keskustelua: ”Heittäytykää väkivaltaisiksi. Lakatkaa kutsumasta tätä marssiksi, mielenosoitukseksi tai protestiksi. Valmistautukaa sotaan. Saamme presidenttimme tai kuolemme. Tätä tavoitetta ei saavuteta millään muulla tavalla.”

The New York Timesin mukaan viranomaiset olivat huomauttaneet, että tiedot Norfolkin-toimiston raportissa olivat vahvistamattomia ja maininta sodasta peräisin yhdestä internetin keskusteluketjusta. Raportti oli kirjoitettu 45 minuutissa tietojen saamisesta.

Joukko Donald Trumpin kannattajia hyökkäsi kongressitaloon viime keskiviikkona kesken presidentinvaalituloksen eli Joe Bidenin voiton vahvistamisen.

Mellakan seurauksena kuoli viisi ihmistä. Jälkikäteen on ihmetelty, miten mielenosoittajat onnistuivat tunkeutumaan Yhdysvaltain kongressiin.

Raportin julkitulo saa FBI:n todennäköisesti puolustuskannalle, kun kongressin edustajat ja yleisö vaativat selitystä, miksi FBI ja muut viranomaiset eivät olleet paremmin valmistautuneet mielenosoituksiin ja joukkoryntäykseen, arvioi The New York Times.

FBI:n Washingtonin-kenttätoimiston johtaja Steven D’Antuono puhui lehdistötilaisuudessa Washingtonissa tiistaina.­

Viime viikolla FBI:n Washingtonin-kenttätoimiston johtaja Steven D’Antuono sanoi, että mikään ei viitannut siihen mielenosoituksen muuttumiseen hallitsemattomaksi. Hänen mukaansa FBI oli tehnyt tiivistä yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa ennen kuin Capitol-kukkulalle saapuneet Trumpin kannattajat ryhtyivät väkivaltaisiksi.

The Washington Postin mukaan monet viranomaiset ovat kertoneet viime päivinä yksityisesti, että väkivallan uhka saatettiin arvioida väärin, koska valtaosa mielenosoituksen osanottajista oli Trumpille uskollisia valkoihoisia konservatiiveja. Tapauksen kerrotaan herättäneen ”vaikeita” keskusteluja rodusta ja terrorismista FBI:n ja muiden viranomaisten keskuudessa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat