Vielä kuukausi sitten Irlannin koronatilanne oli parempi kuin Suomessa, mutta virusmuunnoksen levittyä ilmaantuvuus kasvoi suuremmaksi kuin missään muualla maailmassa - Ulkomaat | HS.fi

Vielä kuukausi sitten Irlannin koronatilanne oli parempi kuin Suomessa, mutta virusmuunnoksen levittyä ilmaantuvuus kasvoi suuremmaksi kuin missään muualla maailmassa

Irlannin koronavirustilanne muuttui ratkaisevasti vain muutamassa viikossa. Maassa on todettu viime päivinä eniten uusia tartuntoja miljoonaa asukasta kohden koko maailmassa.

Hoitohenkilökuntaa Mater sairalaan edsessä 12. tammikuuta, Dublinissa.­

13.1. 13:28 | Päivitetty 13.1. 13:44

Uuden koronavirus­muunnoksen osuus Britannian rajanaapurissa Irlannissa havaituista covid-19-tapauksista kasvaa nopeasti. Näyttää siltä, että myös tartuntojen määrä lisääntyy sen mukana.

Vielä joulukuun alussa Irlannin tautitilanne oli tietyillä mittareilla parempi kuin väkiluvultaan vain hieman suuremmassa Suomessa. Esimerkiksi joulukuun 8. päivänä koronavirus­tartuntojen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta ihmistä kohden oli Irlannissa 76 ja Suomessa 112,5. Sitten alaa alkoi vallata Englannissa alun perin havaittu virusmuunnos.

Tiistaihin mennessä Irlannin ilmaantuvuusluku oli kivunnut yli 1 300:aan. HS:n päivittyvässä koronagrafiikassa Irlannin tartuntakäyrä on lähestulkoon pystysuora.

Alla olevassa grafiikassa on verrattu Irlannin tautitilannetta Suomeen, Ruotsiin, Yhdysvaltoihin, Britanniaan ja Tšekkiin. Voit muuttaa vertailumaita itse klikkaamalla eri vaihtoehtoja.

Grafiikasta voi havaita, että Irlannin tartuntakäyrä ei ole täysin poikkeuksellinen. Tartuntojen määrässä nähtiin loppusyksyllä jyrkkää nousua esimerkiksi Tšekissä ja Sloveniassa.

Irlannissa tilanne on kuitenkin äitynyt vain muutamassa viikossa niin vakavaksi, että viime viikon aikana Irlannissa todettiin enemmän koronavirustartuntoja miljoonaa ihmistä kohden kuin missään muussa maailman maassa. Tilanne koronatartuntojen kärjessä on sen jälkeen taas hieman ehtinyt muuttua.

Irlannin kärkipaikasta maanantaina uutisoineet Irlannin yleisradio RTÉ, Britannian yleisradioyhtiö BBC sekä irlantilaislehti The Irish Times pohjaavat tietonsa Britanniassa sijaitsevan Oxfordin yliopiston Our World in Data -tilastopalvelun ja yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston keräämään dataan.

Irlannin taoiseach eli hallituksen johtaja Mícheál Martin kertoi maanantaina BBC:n mukaan, että eritoten Englannissa nopeasti jalansijaa ottaneella Britannian koronamuunnoksella on ollut merkittävä vaikutus tartuntojen leviämiseen myös Irlannissa. Martin oli keskustellut asiasta maan terveysministeriön johtavan lääketieteen asiantuntijan Tony Holohanin kanssa.

Irlannin taoiseach eli hallituksen johtaja Mícheál Martin kuvattuna Eu-huippukokouksessa 16. lokakuuta, Belgiassa.­

Holohanin mukaan lähes puolet viimeisimmässä lisäanalyysissä testatuista 92:sta koronavirusnäytteestä oli ollut uutta muunnosta. Tammikuun alussa lukema oli 25 prosenttia ja sitä kaksi viikkoa aikaisemmin tehdyssä testauksessa yhdeksän.

Irlannin terveydenhuolto­järjestelmä on nyt historiallisen kovan kuormituksen alla, Trinity Gollegen professori Alan Irvine varoitti RTÉ:lle.

Tammikuun toisesta päivästä lähtien tuhat ihmistä on päätynyt kiireellistä apua tarjoaviin sairaaloihin covid-19-tautiin liittyvän oirehdinnan vuoksi. Sisäänotettujen määrä on kaksinkertaistunut sekä tehohoidossa että muilla vuodeosastoilla joka viikko.

Irvine uskoo, että jos tilanne jatkuu samanlaisena, terveydenhuollon kantokyky murtuu.

”Tämä on hätätilanne.”

Irlannissa on todettu viime päivinä eniten uusia tartuntoja miljoonaa asukasta kohden koko maailmassa. Kuva 11. tammikuuta Dublinista.­

Britanniasta ja Etelä-Afrikasta liikkeelle lähteneet sars-cov-2-koronaviruksen muunnokset ovat aiheuttaneet huolta myös muualla maailmassa. Britannian koronavirustilanne synkkeni muunnoksen löytymisen jälkeen Irlannin kaltaiseen tartuntapiikkiin. Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus on pitänyt mahdollisena, että muunnokset voivat johtaa nopeaan sairaalahoidon tarpeen lisääntymiseen.

Uusien varianttien aiheuttamia koronavirustartuntoja oli löydetty Suomesta tiistaihin mennessä 49 ihmiseltä. Niistä kaikki paitsi kaksi on kytköksissä Britanniaan.

Englannissa havaitun muunnoksen epäiltiin alusta alkaen tarttuvan edeltäjäänsä nopeammin. Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti arvioi maanantaina, että tehokkaammasta leviämisestä alkaa olla vankkaa näyttöä.

Samana iltana perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi HS:lle, että Suomessa valmistellaan uusia toimia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Viruksen muuntuminen on aiheuttanut huolta myös hallituksessa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat