Oikeisto­populistit ajoivat Viron hallituksen kriisistä toiseen, mutta lopulta sen kaatoi pääministerin oma väki - Ulkomaat | HS.fi

Oikeisto­populistit ajoivat Viron hallituksen kriisistä toiseen, mutta lopulta sen kaatoi pääministerin oma väki

Viron pääministerin Jüri Rataksen ilmoitus hallituksen hajottamisesta tuli monelle yllätyksenä, mutta lopulta päätös saattaa kääntyä hänen edukseen.

13.1. 15:10

Viron hallitus seilasi vajaan kahden vuoden aikana selkkauksesta toiseen niin sujuvasti, että se on vaikuttanut lähes uppoamattomalta laivalta.

Juuri eronneelle keskustalaiselle pääministerille Jüri Ratakselle aiheutti matkan varrella ongelmia eritoten yhteistyö jatkuvasti kohuja aiheuttavan kansalliskonservatiivisen Ekre-puolueen kanssa. Oikeistopopulistinen Ekre sytytti nuotioita laivan kannelle rasistisilla, homofobisilla ja seksistisillä ulostuloillaan, joita Ratas sammutteli ja pyyteli anteeksi.

Suomessa muistetaan luultavasti parhaiten, että sisäministeri Mart Helme kutsui Sanna Marinia ”myyjätyttöseksi”, joskin hän joutui eroamaan vasta solvattuaan Yhdysvaltain tulevaa presidenttiä.

Yhteensä kahdeksan ministeriä erosi tai joutui jättämään hallituksen, jos Ratas lasketaan mukaan. Syyt vaihtelivat perheväkivallasta väärinkäytöksiin.

Kuhmuraisen menon takia hallituksen uskottavuus oli useasti koetuksella. Opposition mielestä syytä Rataksen eroamiselle oli ollut jo moneen otteeseen.

Rataksen poliittista luovimista oli kuvailtu sekä taidokkaaksi että noloksi. Oli se kumpaa tahansa, Ratas ei ollut huojunut.

Siksi Rataksen eroilmoitus tuntui yllättävältä. Siihen oli jo tottunut, että hän kestää kaiken pysyäkseen pinnalla.

Eronnut pääministeri Jüri Ratas puhui Viron parlamentin istunnossa keskiviikkona.­

Keskustapuolueeseen kohdistuneet korruptioepäilyt olivat kuitenkin liikaa. Onkin ironista, että lopulta hallituksen keikautti Rataksen oma puolue eikä aiempia tyrskyjä aiheuttanut Ekre.

Aika näyttää, mitä tutkinnan aikana paljastuu, mutta tilanne näyttää keskustapuolueelle erittäin kiusalliselta ja vakavalta. Keskustalla ei olisi varaa uusille rikosjutuille. Virossa muistetaan vielä hyvin puolueen entisen puheenjohtajan Edgar Savisaaren korruptiosotkut.

Eropäätöksellään Ratas pyrki helpottamaan poliittista painetta ja vähentämään rikosepäilystä aiheutuvia haittoja puolueelleen.

Voi olla, että nopea toiminta koituu vielä hänen hyödykseen.

Hallituksen hajoaminen ei tarkoita, että koalition taru olisi lopussa.

Tällä hetkellä koko tilanne Viron poliittisella kentällä on auki. Presidentti Kersti Kaljulaid aikoo pyytää Viron suosituimman puolueen reformipuolueen puheenjohtajaa Kaja Kallasta aloittamaan hallitustunnustelut.

Kallas voitti kevään 2019 vaalit, mutta hallitusneuvottelut siepattiin hänen nenänsä edestä, ja reformipuolue joutui oppositioon. Nyt hänellä on mahdollisuus järjestellä Viron poliittinen maisema uudelleen. Reformipuolueen yhteistyö Ekren kanssa ei tule kyseeseen, mutta muuten Kallas sanoo olevansa avoin vaihtoehdoille.

Voi olla, että lopulta hallitusta jatkaa sama yhdistelmä kuin tähänkin asti. On huomionarvoista, että opposition sekä sosiaalisen eliitin esittämästä ankarasta kritiikistä huolimatta koalitiopuolueiden kannatus on mielipidemittauksissa pysynyt suurin piirtein samalla tasolla kuin kaksi vuotta sitten.

Toisaalta Ratakselle ja keskustapuolueelle voisi tarjoutua mahdollisuus päästä eroon jatkuvasti ongelmia aiheuttaneesta Ekrestä, jos keskusta solmisi hallituskoalition reformipuolueen kanssa – joskin siinä tapauksessa keskusta jäisi hallituspuolueista pienemmäksi.

Lähtötilanne seuraavalle hallitukselle ei missään tapauksessa ole ihanteellinen. Maata kurittavat niin koronaviruskriisi kuin siitä johtuva talouskriisikin.

Myrskyisää menoa on siis luvassa, oli kapteeni kuka tahansa. Asiaa tietysti helpottaisi, jos aaltoja eivät aiheuttaisi uuden pääministerin omat puolue- ja koalitiokumppanit.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat