Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo perui Euroopan-matkansa viime hetkellä, kun EU-virkamiehet kieltäytyivät tapaamasta häntä - Ulkomaat | HS.fi

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo perui Euroopan-matkansa viime hetkellä, kun EU-virkamiehet kieltäytyivät tapaamasta häntä

Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon matka Luxemburgiin ja Brysseliin peruuntui Washingtonin mellakan vuoksi.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo Washingtonissa 12. tammikuuta.­

13.1. 16:08

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on perunut viime hetkessä Euroopan-matkansa, kun Luxemburgin ulkoministeri ja joukko Euroopan unionin korkeita virkamiehiä kieltäytyi tapaamasta häntä, kertoivat asiaa tuntevat diplomaattilähteet uutistoimisto Reutersille.

Poikkeuksellinen matkan peruminen sattui viikko sen jälkeen, kun presidentti Donald Trumpin kannattajat hyökkäsivät Washingtonissa Yhdysvaltain kongressirakennukseen.

Pompeo kuuluu Trumpin läheisiin liittolaisiin. Pompeon oli määrä tavata ensiksi Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn ja sen jälkeen EU:n johtajia ja diplomaatteja Brysselissä.

Alkuperäinen suunnitelma matkustaa Luxemburgiin kariutui, kun virkamiehet siellä osoittivat haluttomuutta sopia tapaamisia Pompeon kanssa.

Brysselin vierailu peruuntui viime tingassa, vaikka ohut matkasuunnitelma oli herättänyt kysymyksiä matkan merkityksestä. Pompeon aikataulussa ei ollut tapaamisia EU-virkamiesten kanssa tai julkisia tapahtumia Natossa. Diplomaattilähde selitti Reutersille, että Pompeo nolotti monia EU-kumppaneita ja sai heidät kiusaantuneiksi Washingtonin väkivaltaisuuksien jälkeen.

Trump yllytti kannattajiaan väkivaltaan viime keskiviikkona. Pompeo tuomitsi väkivallan, mutta ei viitannut Trumpin katteettomiin vaalivilppiväitteisiin, jotka lietsoivat mellakointia.

Asselborn kutsui seuraavana päivänä radiossa Trumpia ”rikolliseksi” ja ”poliittiseksi pyromaaniksi”.

Luxemburgin ulkoministeriö on vahvistanut vierailun peruuntuneen, mutta kieltäytyi antamasta lisätietoja. EU kieltäytyi Reutersin mukaan kommentoimasta.

Brysselissä Pompeon oli tarkoitus myös illastaa Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa hänen yksityisasunnossaan sekä tavata Belgian ulkoministeri Sophie Wilmes.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat