Italian hallitus on kaatumisen partaalla, kaksi ministeriä eroaa tehtävistään - Ulkomaat | HS.fi

Italian hallitus on kaatumisen partaalla, kaksi ministeriä eroaa tehtävistään

Italia Viva -puolueen ministerit Teresa Bellanova ja Elena Bonetti eroavat Italian hallituskoalitiosta. Hallitus menetti näin enemmistönsä parlamentissa.

Italian entinen pääministeri Matto Renzi.­

13.1. 16:37 | Päivitetty 13.1. 19:47

Italian entinen pääministeri Matteo Renzi ilmoitti keskiviikkona illalla järjestämässään tiedotustilaisuudessa, että ministerit Teresa Bellanova ja Elena Bonetti eroavat tehtävistään.

La Reppublica -lehden mukaan samalla ovenavauksella lähti alivaltiosihteeri Ivan Scalfarotto.

Puolueen vetäydyttyä hallituskoalitio menetti enemmistönsä parlamentissa.

Renzin syyskuussa 2019 perustama Italia Viva -niminen puolue (IV) on pieni, mutta sillä on suuri merkitys.

IV:n tuki on ollut ratkaisevassa asemassa keskustavasemmistolaisen Demokraattisen puolueen (Partito Democratico, PD) ja populistisen protestipuolueen Viiden tähden liikkeen (Movimento 5 stelle, M5S) johtamassa koalitiossa.

Aiemmin keskiviikkona ne vetosivatkin uutistoimisto Reutersin mukaan Renziin, jotta hallituksen yhtenäisyys säilytettäisiin.

”Meidän on tehtävä kaikkemme koalition pelastamiseksi”, sanoi Andrea Marcucci, joka toimii PD:n ryhmänjohtajana senaatissa. Marcucci on Renzin kanssa läheisissä väleissä.

Italian terveysministerin Roberto Speranzan mielestä hallituksen kaataminen olisi anteeksiantamaton teko keskellä koronaviruspandemiaa. Viruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin on kuollut Italiassa lähes 80 000 ihmistä.

”Pidetään poliittinen kinastelu kaukana italialaisten terveydestä”, hän totesi uutistoimisto AFP:n mukaan. Speranzan kanssa samoilla linjoilla oli valtiovarainministeri Roberto Gualtieri.

Hieman ennen Renzin tiedotustilaisuuden alkua pääministeri Giuseppe Conte kertoi vielä yrittävänsä ratkoa koalition sisäisiä jännitteitä. Äänestäjät eivät anna anteeksi, jos hallituskriisi puhkeaa tällaisessa tilanteessa, hän varoitti.

Italiaa vuodet 2014–2016 johtanut Matteo Renzi erosi Demokraattisesta puolueesta vuoden 2019 syyskuussa. Samalla hän ilmoitti perustavansa uuden puolueen, joka rikkoisi politiikan perinteitä.

”Uskon, että on olemassa tilaa jollekin uudelle. Ei keskellä tai vasemmalla vaan siellä, missä Italian politiikassa on tyhjää: tulevaisuuden tilassa”, Renzi kuvaili.

Puolueen kannatus on tällä hetkellä noin kolme prosenttia.

Italia Viva -ryhmän ministerit Teresa Bellanova ja Elena Bonetti poistumassa tapaamisesta pääministeri Giuseppe Conten kanssa 22. joulukuuta.­

Renzi jakoi puolueväkeä jo pääministerikaudellaan ja esimerkiksi edusti PD:n sisällä eri leiriä kuin sen johtaja Nicola Zingaretti. Nykyisessä Giuseppe Conten hallituksessa yhteistyöhön päätyneet PD ja Viiden tähden liikekään eivät ole ylimpiä ystäviä. Ne yhdistivät voimansa vain välttääkseen ennenaikaiset vaalit, jossa oikeistopopulistinen Lega olisi todennäköisesti noussut suurimmaksi puolueeksi.

Hallituskoalition oli tarkoitus johtaa Italiaa vuodelle 2023 aikataulutettuihin vaaleihin asti.

Viime viikkoina kitkaa on aiheuttanut Renzin voimakas arvostelu hallituksen koronavirustoimia ja talouspolitiikkaa kohtaan.

Hän on syyttänyt pääministeri Contea koronavirustilanteen helpottamiseen tarkoitettujen EU-varojen ”tuhlaamisesta” verohelpotuksiin ja avustuksiin sen sijaan, että ne olisi sijoitettu pitkäkantoisempiin rakenneuudistuksiin esimerkiksi terveydenhuollossa, uutistoimistot kertovat.

Hallituskriisiin yltyneessä kiistassa on useita vaihtoehtoisia lopputulemia, ja kaikki vaihtoehdot olivat vielä keskiviikkoiltana avoinna. Conte on aiemmin vihjannut yrittävänsä kaapia kokoon riittävän tuen opposition edustajilta luottamusäänestyksen kautta, jos Italia Viva päättää hallitustaipaleensa.

Mahdollisena pidettiin myös Conten eroa ja pikaista uudelleennimittämistä, jolloin ministerilista menisi uusiksi. IV:lle tilanne näyttäisi Reutersin mukaan heikolta: sekä Conte että M5S pitivät tiistaina mahdottomana sitä, että Renzin johtaman ryhmän kanssa päästäisiin uuteen sopimukseen.

Jos Italiassa järjestettäisiin kokonaan uudet vaalit, valta voisi AFP:n tutkailemien mielipidemittausten mukaan siirtyä oikeistopuolueista muodostuvan koalition käsiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat