Jos korpit jättävät Lontoon Towerin, koko kuningaskunta hajoaa, vanha legenda kertoo – Nyt niistä yksi on kateissa - Ulkomaat | HS.fi

Jos korpit jättävät Lontoon Towerin, koko kuningaskunta hajoaa, vanha legenda kertoo – Nyt niistä yksi on kateissa

Vielä muutama viikko sitten maailman menoa linnoituksesta käsin tarkkaili kahdeksan yönmustaa lintua. Nyt vuonna 2007 parveen liittyneen Merlina-korpin uskotaan kuolleen.

Kuvakaappaus Merlinan katoamisesta kertovasta Facebook-päivityksestä.­

13.1. 22:50 | Päivitetty 14.1. 14:59

Tarina kertoo, että Lontoon Towerissa taivaalle tähystänyt astronomi John Flamsteed (1646–1719) ei saanut työrauhaa hänen ympärillään parveilleilta korpeilta. Englannin, Irlannin ja Skotlannin kuningas Kaarle II (1630–1685) määräsi linnut hävitettäväksi, mutta hänen aikeensa keskeytyivät.

Jos korpit katoavat linnoituksesta, se – ja koko kuningaskunta sen mukana – kaatuvat, häntä varoitettiin. Korpit saivat jäädä asemiinsa, ja siellä ne ovat yhä tänäkin päivänä.

Vielä muutama viikko sitten maailman menoa Towerista käsin tarkkaili kahdeksan yönmustaa lintua. Sitten vuonna 2007 parveen liittynyt Merlina katosi.

Lontoon Tower kertoi keskiviikkona Facebook-sivuillaan, että korpin pelätään kuolleen.

”Merlina oli Towerin korppien kuningatar ja orren kiistaton hallitsija. Sitä jäävät kaipaamaan niin muut korpit, korppien isäntä kuin koko muu yhteisökin.”

Merlinan katoaminen oli kova pala etenkin korppimestari Christopher Skaifelle. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan hän kertoi vetäytyvänsä taka-alalle muutamaksi päiväksi, jotta voi surra lintuystävänsä menetystä. Skaife julkaisi tiistaina Instagram-tilillään haikean kuvan, jossa korppi nököttää kivimuurin harjalla.

”Istuskelen kaikessa hiljaisuudessa”, hän kirjoitti kuvan yhteyteen.

Alla olevalla videolla Christopher Skaife kertoo korppien hoidosta. Jos video ei näy, pääset siihen tästä linkistä. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kuningaskunta saa kuitenkin huokaista helpotuksesta, sillä lähes tuhatvuotiseen linnoitukseen jäi yhä seitsemän korppia. Yksi enemmän kuin vanhan legendan mukaan riittäväksi on todettu.

Lähempänä tarun ”suurta katastrofia” on voitu käydä toisen maailmansodan jälkeen, jolloin korppeja oli enää yksi. Britannian verkkohistoriikin mukaan niiden uskotaan pelästyneen Lontoota moukaroineita pommituksia.

Tilanteen korjasi pääministeri Winston Churchill, joka määräsi, että vähintään kuuden korpin on oltava läsnä.

Nykyään linnut saavat liikuskella Towerin tiluksilla päiväsaikaan vapaasti. Ne vastaavat ainoastaan korppimestari Skaifen kutsuun, eikä muiden tule niitä lähestyä.

Korpit ovat lentotaitoisia, mutta linnoituksessa pysymisen takaamiseksi Skaifen kerrotaan trimmaavan satunnaisesti niiden sulkia. Linnut ruokitaan kahdesti päivässä. Ravinnokseen ne saavat hiiriä, rottia ja linnunpoikia. Kun on herkuttelun aika, korpeille kiikutetaan vereen uitettuja keksejä.

Oikaisu 14.1. klo 14.46: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että linnoituksessa asustaa tällä hetkellä kuusi korppia. Niitä on yhä seitsemän.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat