”Täydellistä epäonnistumista ei voi antaa anteeksi” – Nämä kymmenen republikaania äänestivät Trumpin virka­syytteen puolesta - Ulkomaat | HS.fi

”Täydellistä epäonnistumista ei voi antaa anteeksi” – Nämä kymmenen republikaania äänestivät Trumpin virka­syytteen puolesta

Kymmenen Donald Trumpin puoluetoveria kannatti presidentin virkasyytettä yli kahdensadan demokraattiedustajan kanssa.

14.1. 11:19 | Päivitetty 14.1. 11:54

Yhdysvaltain edustajanhuoneessa kymmenen republikaania liittyi keskiviikkona kannattamaan presidentti Donald Trumpin virkasyytettä yhdessä yli kahdensadan demokraattiedustajan kanssa. Kaikkiaan syytteen puolesta äänesti 232 kongressiedustajaa ja sitä vastaan 197 edustajaa.

Puolueen tuki Trumpille on rapistunut, sillä toissa vuonna Trumpin edellistä virkasyytettä ei tukenut yksikään republikaani. Nyt Trumpia syytetään kiihotuksesta kapinaan kuolonuhreja vaatineen mellakoinnin vuoksi loppiaisena Washingtonissa.

Republikaaniedustaja John Katko käveli kongressirakennuksessa edustajainhuoneen äänestyksen jälkeen. Katko on yksi niistä kymmenestä republikaanien edustajasta, jotka äänestivät presidentti Donald Trumpin virkarikossyytteen nostamisen puolesta.­

Lue myös: Trumpille virka­syyte kiihotuksesta kapinaan – Julkaisemallaan videolla Trump ei maininnut historiallista syytettä sanallakaan

Uutistoimisto Reuters ja The New York Times esittelivät kymmenen Trumpia vastaan äänestänyttä republikaaniedustajaa.

Liz Cheney

Liz Cheney­

Wyominglainen Cheney on George W. Bushin varapresidenttinä toimineen Dick Cheneyn tytär ja republikaanipuolueen nouseva tähti.

”Tätä ei olisi tapahtunut ilman presidenttiä. Presidentti olisi voinut välittömästi ja voimakkaasti puuttua asiaan väkivallan lopettamiseksi. Hän ei tehnyt sitä”, Cheney totesi.

John Katko

John Katko­

New Yorkin edustaja Katko oli ensimmäinen republikaani, joka ilmoitti tukevansa presidentin virkasyytettä. ”Demokratiamme tulevaisuus on uhattuna, jos presidentin sallitaan lietsoa tällainen hyökkäys ilman seuraamuksia”, Katko perusteli.

Adam Kinzinger

Adam Kinzinger­

Kinzinger Illinoisista on kritisoinut Trumpia tiuhaan. Kinzingerin mielestä Trump rikkoi virkavalansa yllyttämällä kannattajiaan kapinaan. Kinzinger ihmetteli, mikä mahtaisi antaa aihetta virkasyytteeseen, jos ei Trumpin toiminta.

Fred Upton

Fred Upton­

Michiganilainen Upton ilmoitti äänestävänsä virkasyytteen puolesta, koska Trump ei ole ilmaissut katumusta loppiaisen tapahtumista.

”Pelkään, että tämä häiritsee nyt tärkeää lainsäädäntötyötä ja uutta Joe Bidenin hallintoa. Mutta on aika sanoa: jo riittää.”

Jaime Herrera Beutler

Jaime Herrera Beutler­

Washingtolainen Herrera Beutler oli samaa mieltä kuin Upton: Trump on rikkonut virkavalansa.

”Ymmärrän, että ei pitäisi entisestään tulehduttaa maata tai vieraannuttaa republikaaniäänestäjiä”, Herrera Beutler puntaroi.

”Mutta minä olen republikaaniäänestäjä. Uskon perustuslakiimme, yksilönvapauteen, vapaisiin markkinoihin, hyväntekeväisyyteen, elämään, oikeudenmukaisuuteen, rauhaan ja tähän erinomaiseen maahan. Mielestäni puolueeni palvelee parhaiten, kun se valitsee totuuden.”

Dan Newhouse

Dan Newhouse­

Washingtonlainen Newhouse ilmoitti päätöksestään kannattaa virkasyytettä keskiviikkona edustajainhuoneen keskustelun aikana, mikä sai joukon demokraattiedustajia osoittamaan hänelle suosiotaan taputtaen.

”Presidentti Trumpin toimintaa ei voi antaa anteeksi. Presidentti on vannonut valan puolustaa perustuslakia kaikilta vihollisilta, ulkomaisilta ja kotimaisilta. Viime viikolla Capitolin ovella oli kotimainen uhka, eikä hän tehnyt mitään sen pysäyttämiseksi”, Newhouse sanoi. ”Sen vuoksi äänestän raskain sydämin, mutta päättäväisesti virkasyytteen puolesta.”

Anthony Gonzalez

Anthony Gonzalez­

Ohiolainen Anthony Gonzalez on yrittänyt viime päivät ymmärtää, mitä Capitol-kukkulalla oikein tapahtui. Hän kertoi tulleensa johtopäätökseen, että presidentti Trump auttoi järjestämään ja lietsoi hyökkäyksen Yhdysvaltain kongressiin estääkseen edustajia suorittamasta perustuslain mukaisia tehtäviä.

”Olen pakotettu tukemaan virkasyytettä”, Gonzalez kirjoitti Twitterissä.

Peter Meijer

Peter Meijer­

Michiganilainen Meijer kertoi äänestäneensä virkasyytteen puolesta raskain sydämin, mutta hänen mielestään virkavalansa pettäneen presidentin on kannettava vastuu teoistaan.

Tom Rice

Tom Rice­

Etelä-Carolinasta kotoisin oleva Rice sanoi, että hän on tukenut Trumpia vankkumattomasti, kampanjoinut hänen puolestaan ja äänestänyt kahdesti. Viime viikon tapahtumat olivat liikaa.

”Tätä täydellistä epäonnistumista ei voi antaa anteeksi”, Rice kommentoi Twitterissä.

David Valadao

David Valadao­

Kalifornialaisen Valadaon mielestä on selvää, että Capitol-kukkulan tapahtumat saivat alkunsa Trumpista. ”Minun täytyy äänestää omatuntoni mukaan. On aika panna maa politiikan edelle.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat