Tuhansien rohingya-pakolaisten koteja tuhoutui tulipalossa pakolaisleirillä Bangladeshissä - Ulkomaat | HS.fi

Tuhansien rohingya-pakolaisten koteja tuhoutui tulipalossa pakolaisleirillä Bangladeshissä

YK:n mukaan noin 3 500 leirin asukasta menetti kotinsa ja suuren osan omaisuudestaan. Bangladesh ei ole vielä päättänyt, rakennetaanko leiri uudelleen vai siirretäänkö asukkaat pysyvästi muualle.

Rohingya-pakolaisten palaneen leirin asukas bangladeshilaisessa Cox’s Bazarissa torstaina.­

14.1. 14:59

Tuhansien rohingya-pakolaisten koteja on tuhoutunut tulipalossa pakolaisleirillä Bangladeshin eteläosassa varhain torstaiaamuna, tiedotti YK:n pakolaisjärjestö UNHCR uutistoimisto Reutersin mukaan.

YK:n mukaan tulipalossa tuhoutui kokonaan tai osin yli 550 asumusta, jotka kuuluivat noin 3 500 ihmiselle. Niiden lisäksi paloi 150 kauppaa ja muuta laitosta, jotka kuuluivat YK:lle.

Reuters kuvailee, kuinka sen saamissa valokuvissa ja videoissa näkyy perheitä lapsineen penkomassa kotiensa jäänteitä hiiltyneiden aaltopeltien keskellä. Uutistoimiston mukaan monta vuosikymmentä toimineesta leiristä ei jäänyt jäljelle juuri mitään.

”Kaikki itkevät. Ihmiset ovat menettäneet koko omaisuutensa”, pakolainen Mohammed Arakani sanoi.

Asukkaita on siirretty Cox’s Bazarin kaupungin alueella sijaitsevalle leirille. UNHCR lupasi heille uusien kotien lisäksi muun muassa talvivaatteita, lämpimiä aterioita ja terveydenhoitoa.

YK:n mukaan turvallisuusasiantuntijat selvittävät palon syytä yhdessä viranomaisten kanssa. Kenenkään ei ole raportoitu kuolleen tulipalossa.

Pakolaisasioista vastaava Bangladeshin valtion virkamies Mohammed Shamsud Douza raportoi tulipalon sammuttamisen kestäneen kaksi tuntia. Hänen mukaansa vielä ei ole tehty päätöstä siitä, rakennetaanko leiri uudelleen vai siirretäänkö pakolaiset pysyvästi muualle.

Reutersin mukaan Bangladesh on siirtänyt viime viikkojen aikana useita tuhansia rohingyoja syrjäiselle saarelle, vaikka ihmisoikeusjärjestöt ovat vastustaneet siirtoja ja pitäneet niitä osin pakkosiirtoina. Bangladeshin viranomaiset ovat kiistäneet, että kyse olisi pakottamisesta.

Bangladeshin pakolaisleireillä elää yli miljoona rohingya-pakolaista, joista valtaosa pakeni naapurimaasta Myanmarista 2017.

Myanmarin muslimivähemmistöön kuuluvien rohingyojen joukkopako Bangladeshiin alkoi, kun Myanmarin armeija ryhtyi järjestelmällisesti vainoamaan heitä ja tuhoamaan heidän kotejaan rajaosavaltiossa Rakhinessa.

YK on sanonut, että kyse oli kansanmurhasta. Myanmar on kieltänyt syytteet. Pakolaisleirin asukkaiden mukaan tulipalossa tuhoutui leirin osa, jossa asui Myanmarista jo ennen 2017 paenneita rohingyoja.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat