Entinen pääministeri Renzi keikuttaa Italian hallitusta, mutta tutkijan mukaan tavoite on kahmia valtaa ilman uusia vaaleja: ”Taktinen ja petollinen peluri” - Ulkomaat | HS.fi

Entinen pääministeri Renzi keikuttaa Italian hallitusta, mutta tutkijan mukaan tavoite on kahmia valtaa ilman uusia vaaleja: ”Taktinen ja petollinen peluri”

Entinen pääministeri Renzi havittelee itselleen lisää valtaa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Marco Siddi.

Italia Viva -puolueen johtaja Matteo Renzi piti tiedotustilaisuuden keskiviikkona.­

14.1. 16:58

Kerran niin suosittu uudistusmielinen pääministeri Matteo Renzi on vajonnut yhdeksi Italian epäsuosituimmista poliitikoista, ja saattaa nyt viedä mukanaan Italian hallituksen.

Matteo Renzi­

Senaattori Renzi, 46, veti pienen Italia Viva -puolueensa keskiviikkona pois hallituksesta. Sen seurauksena hallitus menetti enemmistönsä parlamentissa ja on nyt vaarassa kaatua keskellä vakavaa koronaviruspandemiaa.

Lue lisää: Italian hallitus on kaatumisen partaalla, kaksi ministeriä eroaa tehtävistään

Onko Italia ajautumassa poliittiseen kaaokseen?

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Marco Siddi ei usko hetkeäkään, että Renzi haluaisi oikeasti kaataa hallituksen.

”Hän haluaa julkisuutta ja huomiota, eikä kyllä Italian edun nimissä”, Siddi sanoo.

”Hän haluaa myös suuremman roolin EU:n jälleenrakennukseen myöntämien rahojen käytössä, lisää valtaa ja kontrollia.”

Kovia kärsinyt Italia on EU:n koronaelvytysrahojen suurin yksittäinen saaja.

Renzi on valittanut EU-varojen käytöstä vääriin kohteisiin ja vaatinut hallitusta muuttamaan suunnitelmiaan. Hän olisi halunnut lisää rahaa muun muassa terveydenhuoltoon, kulttuuriin ja infrastruktuuriin. Tiistaina hallitus suostuikin tekemään suunnitelmiinsa muutoksia, mutta se ei estänyt Renzin lähtöä.

Siddi arvelee, että Renzi on päättänyt ottaa riskin ja käyttää hyväksi ainoaa jäljellä olevaa valtaansa vaarantamalla hallituksen. Mutta vain siksi, ettei hän usko tilanteen todella hajottavan hallitusta.

”Ei hän halua vaaleja muodostaakseen sitten koalition keskustaoikeiston kanssa. Hänhän tuli hallitukseen vuonna 2019 estääkseen oikeistohallituksen valtaannousun.”

Lisäksi Italiassa on päätetty rajata kansanedustajien määrää kolmanneksella seuraavista vaaleista lähtien, ja vähennys voisi hyvin osua Renzin omaan nilkkaan.

”Seuraavissa vaaleissa on vaikeampi tulla valituksi, joten pieni puolue ei missään nimessä halua vaaleja nyt.”

Renziä haukutaan nyt Italiassa takinkääntäjäksi ja lieroksi. Siihen on syytäkin, Siddi sanoo.

”Olen ehdottomasti samaa mieltä siitä, että Renzi on hyvin taktinen ja petollinen peluri. Se kävi selväksi jo vuosia sitten.”

Kun Renzi nousi pääministeriksi vuonna 2014, hän ei voittanut paikkaansa vaaleissa. Sen sijaan hän rapautti silloista puoluettaan, keskustavasemmistolaista demokraattipuoluetta PD:tä sisältä käsin ja rakensi tietään huipulle, kunnes syrjäytti puoluetoverinsa Enrico Lettan. Syrjäyttämisen alla huhujen jo kiertäessä Renzi rauhoitteli Lettaa.

”Hän sanoi Lettalle ’Enrico, stai sereno’ eli ’Enrico, rauhoitu’, juuri ennen kuin vei hänen paikkansa. Siitä on tullut Italiassa poliittista teatteria kuvaava lentävä lause”, Siddi kertoo.

Poliittinen syöksylasku on ollut yhtä jyrkkä kuin nousukin.

Kirvelevät poliittiset tappiot veivät Renziltä ensin pääministeriyden ja sitten myös puolueen puheenjohtajuuden. Nyt hänen vuonna 2019 perustamansa oma puolue Italia Viva sinnittelee kolmen prosentin kannatuksella.

”Kaikki nämä pelit eivät auta hänen suosiotaan”, Siddi sanoo.

Renzin henkilökohtainen kannatus on sekin surkealla tolalla. Kaikista poliitikoista Renzillä on kyselyissä huonoin henkilökohtainen kannatus, kertoo mielipidetiedusteluyritys YouTrendin johtava poliittinen analyytikko Lorenzo Pregliasco uutistoimisto Reutersille.

Siddin mielestä on todennäköistä, että hallituskoalitio pääsee vielä jollakin keinolla yhteisymmärrykseen Renzin kanssa. Renzi on nimittäin pelannut korttinsa oikein: hän vetäytyi hetkellä, jolla uusintavaalit eivät ole hallituskumppaneille vaihtoehto.

Ensinnäkin vaalien järjestäminen keväällä keskellä pandemiaa olisi suuri ongelma sekä käytännössä että poliittisesti. Lisäksi Italialle on määrä valita uusi presidentti ensi vuoden alussa, eikä parlamenttivaaleja voi lain mukaan pitää presidentin valintaa edeltävän puolen vuoden aikana.

Siddi arvelee, että jos Renzi saisi päättää, hän pitäisi nykyisen hallituskoalition, mutta vaihtaisi pääministeri Giuseppe Conten.

“Mutta sitä hän tuskin saa. Conte on noussut hyvin suosituksi, varsinkin pandemiatoimien johtajana, ja hänellä on takanaan kahden merkittävimmän hallituspuolueen tuki.”

Toimittajat ympäröivät Italian pääministerin Giuseppe Conten keskiviikkona.­

Ilkkujia riittää, sillä Renzi on poliittisen uransa aikana upottanut ympäriltään useita merkittäviä poliitikkoja. Entinen pääministeri Massimo D’Alema tiivisti tunteet huomauttamalla, että ”en usko, että kenellekään tulisi mieleen lähettää pois maan suosituin mies palveluksena epäsuosituimmalle”.

Joitakin muutoksia hallituksessa voi tapahtua, mutta Siddi ei usko täydelliseen kaaokseen Italian hallinnossa.

“Luulen, että Euroopalla on suurempiakin huolia juuri nyt. Ja niin on Italiallakin.”

Oikaisu 14.1. kello 18.37: Toisin kuin Siddi jutussa aiemmin kertoi, Letta kätteli Renziä virkaanastujaisissa vihanpidosta huolimatta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat