Sitran koronamuistio nousi uutiseksi Ruotsissa – THL:n Salminen: ”Ainakaan minä en muista, että Ruotsin kollegat olisivat meitä painostaneet” - Ulkomaat | HS.fi

Sitran koronamuistio nousi uutiseksi Ruotsissa – THL:n Salminen: ”Ainakaan minä en muista, että Ruotsin kollegat olisivat meitä painostaneet”

Perjantaina ruotsalainen iltapäivälehti Expressen julkaisi jutun, jonka otsikossa Ruotsin toimintaa kuvattiin Suomen painostamiseksi. THL:n Mika Salminen vastaa: ”Ainakaan minä en muista, että Ruotsin kollegat olisivat meitä painostaneet”.

Suomen pääministeri Sanna Marin tapasi Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin tammikuussa 2020 Ruotsin Harpsundissa.­

15.1. 12:31 | Päivitetty 15.1. 16:46

Tukholma

Suomen eduskunnan alaisen ajatushautomon Sitran tuore koronamuistio on noussut uutisaiheeksi Ruotsissa.

Sitran muistion mukaan Ruotsin viranomaiset olivat keväällä yhteydessä Suomeen ja toivoivat, että Suomi pitäisi koronaviruksen vastaisissa toimissaan yhteiskunnan toiminnan mahdollisimman normaalina Ruotsin tapaan.

”Ruotsista oltiin suomalaisiin päättäjiin yhteydessä useita kertoja poikkeusolojen aikanakin, ja viestien sisältönä oli käytännössä aina toive, että Suomi pitäisi yhteiskunnan olot mahdollisimman normaaleina. Uudenmaan sulkuhanke oli yksi ruotsalaisia huolestuttanut toimi”, muistiossa sanotaan.

Perjantaina ruotsalainen iltapäivälehti Expressen julkaisi jutun, jonka otsikossa Ruotsin toimintaa kuvattiin Suomen painostamiseksi. Myös iltapäivälehti Aftonbladet uutisoi asiasta. Molemmat siteeraavat uutisessaan Iltalehteä.

Toimittaja ja tietokirjailija Matti Mörttisen tekemässä muistiossa on haastateltu nimettömänä pysytteleviä johtavia virkamiehiä, ministereitä ja hallituksen johtoviisikon jäseniä.

”Mukana olleiden suomalaislähteiden mukaan ruotsalaiset vetosivat vielä perjantaina 13.3. sen puolesta, että suomalaiset eivät ainakaan sulkisi kouluja”, muistio kertoo.

Helsingin Sanomat kysyi Ruotsin kansanterveysvirasto Folkhälsomyndighetenin kommenttia raportin tietoihin, mutta kansanterveysvirasto ei halunnut kommentoida.

Iltapäivälehti Expressen kysyi kommenttia myös Ruotsin pääministeriltä Stefan Löfveniltä, mutta pääministerin lehdistösihteerin mukaan ”me emme kommentoi nimettömiä tietoja”.

Suomen THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sanoo, että pohjoismaiset asiantuntijavirkamiehet ovat pitäneet toisiinsa yhteyttä koko epidemian ajan. Salminen kertoo, ettei tiedä, mihin keskusteluihin Sitran muistiossa viitataan.

”Ainakaan minä en muista, että Ruotsin kollegat olisivat meitä painostaneet”, Salminen kommentoi HS:lle.

Helsingin Sanomat uutisoi Sitran muistiosta torstaina.

HS:n hallituslähteen mukaan Suomen ja Ruotsin viranomaisten välillä oli Suomen ensimmäisten koronatoimien aikana maaliskuussa keskustelua Suomen linjasta.

Mörttinen sanoi HS:lle, että hänen lähteensä puhuivat Ruotsin toiveista vain kahdessa tilanteessa eli silloin, kun Suomi teki ensimmäiset rajoitustoimensa ja kun Uudenmaan rajat suljettiin.

”Sitä en tiedä, kuinka laajasti tämän jälkeen ruotsalaiset ovat näin puhuneet. Ehkä he lopettivat, kun huomasivat, ettei puheilla ole vaikutusta”, hän sanoo.

Koronavirustilanne Ruotsissa jatkuu vaikeana. Torstaina Ruotsissa ylittyi 10 000 raportoidun koronavirukseen liittyvän kuoleman raja. Perjantaina Ruotsin luku oli 10 323. Suomessa koronavirukseen liittyviä kuolemia on kirjattu 618.

Tartuntoja Ruotsissa on kirjattu yli 523 000. Suomessa lähes 40 000.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat