Äärioikeiston aktivistit saivat suuren bitcoin-lahjoituksen ennen Yhdysvaltain kongressitalon valtausta - Ulkomaat | HS.fi

Äärioikeiston aktivistit saivat suuren bitcoin-lahjoituksen ennen Yhdysvaltain kongressitalon valtausta

Äärioikeiston edustajille siirrettiin joulukuussa yli 500 000 dollarin arvosta bitcoineja. Lahjoittaja on jäljitetty Ranskaan.

Äärioikeistolaisen Proud Boys -ryhmän jäsen otti yhteen poliisien kanssa mielenosoituksessa Yhdysvaltain kongressitalon edustalla loppiaisena.­

15.1. 13:26

Yhdysvaltain äärioikeistoon kuuluville ihmisille siirrettiin yhteensä yli 500 000 dollarin (noin 410 000 euron) arvosta kryptovaluutta bitcoineja noin kuukausi ennen rynnäkköä kongressitaloon loppiaisena Washingtonissa, kertoi kryptovaluutan dataa keräävä Chainalysis-yhtiö uutistoimisto Reutersin mukaan.

Bitcoinit siirrettiin 22 virtuaalilompakkoon, joista suurin osa kuuluu äärioikeistolaisille aktivisteille ja internetin näkyville toimijoille.

Maksusuoritukset teki ranskalainen lahjoittaja 8. joulukuuta, kertoi newyorkilainen startup-yritys Chainalysis blogissaan. Summa oli bitcoineissa 28,15.

Chainalysis kertoi, että sillä on nyt todisteita, joiden mukaan monet äärioikeistolaiset ryhmät ja henkilöt ovat saaneet suuria bitcoin-lahjoituksia yhden rahansiirron osana.

”Olemme myös keränneet todisteita, jotka viittaavat vahvasti siihen, että lahjoittaja oli nyt jo edesmennyt tietokoneohjelmoija Ranskasta”, Chainalysis kirjoitti.

Yksi lahjoituksen saaneista on äärioikeistolainen keskustelija ja podcastia toimittava Nick Fuentes, joka poistettiin viime vuonna Youtubesta vihapuheen vuoksi. Hän osallistui mielenosoituksiin kongressitalolla mutta ei ilmeisesti käynyt sisään.

Fuentes sai 13,5 bitcoinia eli noin 250 000 dollaria ja oli siten suurimman yksittäisen lahjoituksen saaja.

Reuters ei tavoittanut Fuentesia kommentoimaan asiaa.

Äärioikeistolaiset ryhmät ja muut presidentti Donald Trumpin kannattajat valtasivat loppiaisena väkivalloin Yhdysvaltain kongressitalon ja keskeyttivät istunnon, jossa oli määrä vahvistaa marraskuun presidentinvaalien tulos ja Trumpin tappio. Viisi ihmistä kuoli.

Kannattajiaan yllyttänyttä Trumpia vastaan on nostettu virkasyyte kapinan lietsomisesta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat