Viro avaa rajansa suomalaisturisteille, maahan pääsee ilman koronatestiä ja karanteenia – tartunnat leviävät Tallinnassa yhä laajalti - Ulkomaat | HS.fi

Viro avaa rajansa suomalaisturisteille, maahan pääsee ilman koronatestiä ja karanteenia – tartunnat leviävät Tallinnassa yhä laajalti

Viron hallitus purkaa koronarajoituksia, vaikka tautitilanne etenkin Tallinnassa on yhä huonolla tolalla.

Tallinkin Megastarin matkustajat saapuvat Suomeen Länsisataman matkusjaterminaalissa keskiviikkona.­

15.1. 14:28

Viron hallitus päätti torstaina poistaa matkustusrajoitukset Suomesta tulevilta matkustajilta. Perjantaista alkaen Suomesta Viroon tulevien matkustajien ei siis tarvitse jäädä karanteeniin tai näyttää testitulosta maahan saapuessaan.

Päätös perustuu siihen, että hallitus päätti nostaa rajoituksia määrittelevän viruksen ilmaantuvuusluvun rajaa.

Perjantaista 15. tammikuuta alkaen Viroon saa karanteenitta matkustaa niistä EU-, ETA- ja Schengen-maista, joiden ilmaantuvuusluku viimeisen kahden viikon ajalta on alle 150 koronavirustapausta sataatuhatta ihmistä kohti.

Suomen lisäksi matkustusrajoitukset siis poistuvat myös Islannin ja Kreikan osalta.

Matkustusrajoitukset koskevat yhä transit-matkustajia.

Viroon matkustavien suomalaisten täytyy kuitenkin Suomeen palatessaan jäädä omaehtoiseen karanteeniin tai lyhentää karanteeniaikaa koronatesteillä. Tällä hetkellä vain työmatkailu on sallittu Virosta Suomeen ilman karanteenia tai testaamista.

Suomen hallitus kehottaa yhä välttämään kaikkea ylimääräistä matkustamista. Suomessa pohditaankin Viroa koskevien matkustusrajoitusten tiukentamista.

Maailmalla leviävien koronavirusmuunnosten vuoksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kuitenkin suosittelee, että kaikki riskimaista tulevat matkustajat testattaisiin raja-asemilla Suomeen saapuessa. Suomen terveysviranomaiset aloittavat perjantaina matkailijoiden testaamisen Tallinnan-lautoilla.

Virossa ei ole vielä havaittu uusia virusmuunnoksia, mutta se johtuu myös näytteiden analysoinnin vähyydestä.

Lue lisää: Viron koronavirustilanne on moninkertaisesti Suomea huonompi – ”Myöhästyimme nuorempaa väestöä koskevien rajoitusten kanssa”

Viron koronavirustilanne on moninkertaisesti pahempi kuin Suomessa. Koko maassa havaitaan tällä hetkellä noin 570 tapausta sataatuhatta henkeä kohti. Uusia tartuntoja havaitaan vielä useita satoja päivässä.

Testejä tehdään Virossa noin 3 000–5 000 päivässä. Positiivisten testitulosten osuus kaikista tehdyistä testeistä on noin 12 prosenttia, mikä osoittaa, että tauti leviää väestössä yhä laajalti.

Erityisesti virus leviää Tallinnassa, ja siellä ilmaantuvuuslukukin on korkeampi kuin maan keskiarvo. Noin 38 prosenttia tartunnoista jää jäljittämättä.

Kuitenkin sairaalahoitoa vaativien potilaiden määrä on pysynyt suurin piirtein samalla tasolla, noin 400 potilaan tuntumassa.

Viranomaisten viestinnässä on Virossa ristiriitaisuutta. Terveysviranomaisten mukaan epidemia osoittaa tasaantumisen merkkejä, eli tartuntakäyrät eivät ole enää nousujohteisia. Myös sosiaaliministeri Tanel Kiik sanoi perjantaina, että virustilanne näyttää tasaantumisen merkkejä.

Sen sijaan Viron entinen pääministeri Jüri Ratas sanoi torstaisessa lehdistötilaisuudessa, että virustilanne on Virossa enemmänkin vielä kasvusuunnassa kuin vähenemään päin, eikä tilanteen tasaantumisesta voisi vielä puhua.

Samalla hallitus ilmoitti helpottavansa koronarajoituksia.

Maanantaista alkaen museot ja näyttelytilat sekä kuntosalit saavat taas avata ovensa, mutta tiloissa on noudatettava turvavälejä ja kokoontumisrajoituksia. Ravintolat saavat ottaa vastaan neljäsosan sallitusta asiakasmäärästä, ja ne saavat olla auki kello 6 ja 19 välillä. Suuremmat kokoontumiset ravintoloissa ovat yhä kiellettyjä.

Koulut avataan Tallinnassa ja Itä-Virumaalla 25. päivä. Viron viranomaiset arvelevat, että koulujen avaamisen jälkeen tartunnat lähtevät uudestaan nousuun.

Muut rajoitukset ovat voimassa helmikuun alkuun asti. Teatterit, elokuvateatterit ja konserttisalit on suljettu. Saunat, kylpylät ja uimahallit ovat niin ikään sulkeneet ovensa, mutta uimahalleja koskevia rajoituksia tarkastellaan uudelleen perjantaina.

Suomen ja Viron koronastrategiat eroavat huomattavasti toisistaan.

Suomessa tartuntoja on pyritty ennaltaehkäisemään alueellisesti laajoilla rajoituksilla. Kun tartuntatapaukset Helsingissä alkoivat loppusyksystä lisääntyä, asetettiin voimaan laajat rajoitukset, jotka sulkivat niin harrastustoiminnan, toisen asteen lähiopetuksen kuin myös julkiset tilat.

Virossa taas on pyritty kohdentamaan rajoituksia sen mukaan, miten tartuntoja ilmenee eri väestöryhmissä ja alueilla. Virossa siirryttiin ankarien rajoitusten pariin Tallinnassa ja Itä-Virumaalla vasta joulun tienoilla, kun tartuntaluvut olivat jo hurjia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat