Skotlannin korkein oikeus tyrmäsi kuolleen miehen omaisten valituksen Lockerbien tuhoisan pommi-iskun tuomiosta - Ulkomaat | HS.fi

Skotlannin korkein oikeus tyrmäsi kuolleen miehen omaisten valituksen Lockerbien tuhoisan pommi-iskun tuomiosta

Abdelbaset al-Megrahi oli ainut 270 kuolonuhria vaatineesta terrori-iskusta tuomittu. Uusi syytetty tuomiolla Yhdysvalloissa.

Räjähtäneen lentokoneen ohjaamo iskeytyi maahan Lockerbien kylän lähistöllä Skotlannissa joulukuussa 1988.­

15.1. 16:46

Skotlannin korkein oikeus tyrmäsi perjantaina Britannian historian verisimmästä terrori-iskusta vuonna 2001 tuomion saaneen libyalaisen tiedustelu-upseerin Abdelbaset al-Megrahin omaisten valituksen ja piti elinkautisen vankeustuomion voimassa. Valitus oli jo kolmas tuomion jälkeen.

Al-Megrahi on ainoa, joka on tuomittu niin sanotusta Lockerbien pommi-iskusta. Matkatavaroihin sijoitettu pommi räjähti matkustajalennolla Skotlannin yläpuolella joulukuussa 1988 ja 270 ihmistä kuoli. Uhreista 11 sai surmansa Lockerbien pikkukylässä, jonne osa laajalle levinneistä lentokoneen osista iskeytyi.

Al-Megrahille tuomio lienee yhdentekevä, sillä hänet vapautettiin terveydellisin perustein jo 2009 ja hän kuoli 60 vuoden ikäisenä Tripolissa toukokuussa 2012.

Uutistoimisto Reuters haastatteli Lockerbien iskusta tuomittua Abdelbaset al-Megrahia tämän sairasvuoteella Tripolissa 2011.­

Tuomitun poika Ali al-Megrahi sanoi asianajajan välityksellä jättämässään lausunnossa, että oikeuden päätös särkee koko perheen sydämen, kertoo skottikanava STV. Ali al-Megrahi vannoi täyttävänsä isälleen antamansa lupauksen ja puhdistavansa hänen maineensa hinnalla millä hyvänsä.

Julki tulleiden tietojen mukaan nuoremman al-Megrahin väitteissä isänsä syyttömyydestä voi olla jopa perää. Todisteet hänen syyllisyydestään eivät nimittäin olleet alun perin aivan aukottomat.

Yhdysvaltalaisen Pan Am -yhtiön Boeing 747 -matkustajakone nousi Lontoon Heathrow’n lentokentältä joulukuun 21. päivän iltana 1988 ja lähti kohti New Yorkia. Kone ehti lentää runsaat puoli tuntia ennen kuin se räjähti kappaleiksi hieman kello 19 jälkeen paikallista aikaa.

Lentokoneen matkustajista 190 oli Yhdysvaltain kansalaisia ja tutkintaa tehtiin Yhdysvaltain ja Skotlannin poliisin yhteistyönä. Maastosta löytyi pian Samsonite-matkalaukun riekaleita, joista paljastui tšekkiläisen semtex-muoviräjähteen jäänteitä.

Matkalaukku oli tullut koneeseen Frankfurtista, sillä Boeing 747:n Atlantin ylitys oli osa Pan Amin lentoa 103 Frankfurtista Detroitiin. Yhtiö lensi Frankfurtin ja Lontoon välin pienemmällä koneella ja siirsi matkatavarat koneesta toiseen.

Tuhoutuneessa laukussa oli tutkinnan mukaan ollut semtexin, laukaisijana toimineen Toshiba-radiokasettinauhurin ja sveitsiläisen ajastimen lisäksi vauvanvaatteita. Vauvanvaatteet jäljitettiin Maltalle ja Slieman rannikkokaupunkiin Vallettan pohjoispuolelle. Asusteet oli tutkinnan mukaan hankittu Mary’s House -nimisestä liikkeestä.

Kolmen vuoden tutkinnan jälkeen Yhdysvallat ja Skotlanti etsintäkuuluttivat Libyan kansallisen lentoyhtiön turvallisuuspäällikön ja tiedustelu-upseerin al-Megrahin sekä lentoyhtiön Maltan-toimiston päällikön Lamin Khalifah Fhihmahin.

Laajojen pakotteiden kohteeksi joutunut Libyan ex-diktaattori Muammar Gaddafi aloitti 1990-luvun lopulla hymykampanjan ja sen ensi merkkinä hän luovutti molemmat epäillyt Hollannissa istuneelle skotlantilaiselle tuomioistuimelle. Vuoden 1999 istuntoon kutsuttiin todistajaksi räjähdelaukun vauvanvaatteet myyneen maltalaisen Mary’s House -vaateliikkeen omistaja Toni Gauci.

Vaatekauppiaan kertomukset olivat ristiriitaisia mutta hän tunnisti Abdelbaset al-Megrahin henkilöksi, joka osti hänen liikkeestään vauvanvaatteita joulukuun 7. päivänä 1988. Puolustus kyseenalaisti sekä tunnistuksen että päivämäärän ja huomautti, että Gauci oli nähnyt al-Megrahin kuvan aikakauslehdessä jo ennen tunnistusta.

Gaucia ei enää viimeisessä oikeudenkäynnissä Skotlannissa kuultu, sillä hän kuoli 75 vuoden ikäisenä lokakuussa 2016. Fhihmah oli tutkinnan mukaan ollut tapahtuma-aikaan Ruotsissa, joten hänet vapautettiin ja hän elää edelleen Tripolin lähellä vaimonsa ja viiden lapsensa kanssa.

Gaddafi myönsi Libyan syyllisyyden 2003, mutta kiisti antaneensa itse määräystä terrori-iskusta.

Diktaattori suostui korvauksiin ja vuosikymmenen lopulla hänen sovinnonhalunsa ja Libyan houkuttelevat öljyvarat alkoivat tuottaa hedelmää. Gaddafista tuli niin Nicolas Sarkozyn, Silvio Berlusconin, Vladimir Putinin kuin Tony Blairinkin kaveri. Liennytys loppui Libyan sotaan ja Gaddafin surmaan 2011.

Hymykampanjan tuloksena pidetään myös al-Megrahin vapauttamista 2009. Hänet luovutettiin libyalaisille skotlantilaisesta vankilasta 2009 inhimillisiin syihin vedoten, sillä lääkärit olivat antaneet syöpäsairaalle tuomitulle vain kolme kuukautta elinaikaa. Hän sinnitteli Tripolissa kuitenkin vielä kolme vuotta ennen kuolemaansa.

Vapaus oli ehdonalainen tai brittiläisittäin on licence, mikä tarkoittaa, että vapaus olisi ehtojen muuttuessa voitu perua ja tuomitun olinpaikan tulee olla viranomaisten tiedossa. Skotlannin viranomaiset kertoivat kuitenkin 2011 kadottaneensa al-Megrahin Libyan ”yhteiskunnallisen sekaannuksen” vuoksi.

Lockerbie ei ole jättänyt tiedusteluväkeä, poliiseita eikä tuomareita rauhaan. Yhdysvaltain liittovaltion syyttäjä William Barr kertoi joulukuussa nostaneensa syytteen kolmatta epäiltyä vastaan pommi-iskusta. Libyalaista pommiasiantuntijaa epäillään Lockerbien iskun pommin valmistamisesta.

Barr nosti Yhdysvaltain puolesta syytteet myös edellisellä kerralla 1991 toimiessaan presidentti George Bush vanhemman nimittämänä Yhdysvaltain ylimpänä syyttäjänä.

Yhdysvaltain liittovaltion syyttäjä William Barr kertoi uudesta Lockerbie-epäillystä Washingtonissa joulukuun 21. päivänä.­

Gaddafin puheet omasta tietämättömyydestään voi jättää omaan arvoonsa, muttei isku silti ollut välttämättä hänen ideansa.

Yhdysvaltain Helsingin-lähetystö sai kaksi viikkoa ennen iskua Palestiinan vapautusrintaman PLO:n piiristä vihjeen, jonka mukaan palestiinalaisterroristi Abu Nidal valmisteli iskua amerikkalaisen lentoyhtiön matkustajakoneeseen. Abu Nidal ja PLO-johtaja Jasser Arafat olivat sotajalalla keskenään.

Toinen PLO-vihje tuli viisi päivää ennen iskua, ja siinä kerrottiin tekijäksi Syyriassa majaileva palestiinalaisterroristi ryhmineen.

Iskun jälkeen useat terroristiryhmät ilmoittautuivat verityön tekijöiksi. Gaddafi piti suhteita yllä useisiin ryhmiin ja hänellä oli tiedustelutietojen mukaan satojen tonnien semtex-varastot.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat