Istuva presidentti valittiin kuudennelle kaudelle Ugandassa, vaikka opposition ehdokas ehti julistautua voittajaksi jo aiemmin - Ulkomaat | HS.fi

Istuva presidentti valittiin kuudennelle kaudelle Ugandassa, vaikka opposition ehdokas ehti julistautua voittajaksi jo aiemmin

Ugandan presidentinvaalien voittajaksi vahvistui Yower Museveni lauantaina 58,6 prosentin äänisaaliilla.

15.1. 17:58 | Päivitetty 16.1. 15:20

Ugandaa kymmeniä vuosia hallinnut Yoweri Museveni valittiin kuudennelle kaudelle maan presidentinvaaleissa. Museveni keräsi torstaina pidetyissä vaaleissa 58,6 prosenttia äänistä, vaalilautakunta vahvisti lauantaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Musevenin haastaja, oppositiojohtaja Bobi Wine sai 34,8 prosenttia äänistä.

Wine tosin väitti perjantaina olevansa vaalien voittaja. Tämä oli ristiriidassa alustavien vaalitulosten kanssa, joiden mukaan Museveni, 76, oli tuntuvassa johdossa.

Wine, oikealta nimeltään Robert Kyagulanyi, kertoi perjantaina hänen puolueensa vaalivirkailijoita hakatun ja ajetun pois työpisteiltään maan pohjois- ja länsiosissa. Winen mukaan vaaliuurnia oli lisäksi avattu ja täytetty uudelleen. Asiasta kertoi AFP.

People Power, Our Power -puoluetta edustava Wine, 38, syytteli vastapuoltaan myös siitä, että osalle äänestäjistä olisi annettu vain parlamenttivaaleihin tarkoitettuja äänestyslipukkeita.

Presidentinvaalit pidettiin torstaina parlamenttivaalien rinnalla.

Ugandalainen reggaetähti, nykyinen poliitikko Bobi Wine tervehti äänestämisen jälkeen kannattajiaan Kampalassa torstaina.­

Winen mielestä alustavat tulokset olivat ”täyttä huijausta”. Niitä oli perjantaina saatu alle kolmasosasta äänestyspisteitä. Tulosten mukaan Musevenin kannatus oli tuossa kohdin 63,9 prosentissa ja Winen 28:ssa.

”Olen hyvin luottavainen siihen, että olemme päihittäneet diktaattorin ylivoimaisesti”, Wine sanoi toimittajille.

”Mitä ikinä [vaalien tuloksesta] julistetaankaan, se on täyttä huijausta.”

Ugandan istuva presidentti Yoweri Museveni näytti musteeseen tahriutunutta peukaloaan sen jälkeen, kun oli jättänyt äänestyslipukkeensa torstain vaaleissa. Kuva on otettu Kiruhurassa.­

Istuva presidentti Yoweri Museveni on johtanut Itä-Afrikassa sijaitsevaa Ugandaa vuodesta 1986. Hän nousi asemaansa sotilasvallankaappauksen jälkeen ja on sittemmin varmistanut valtansa jatkumisen muun muassa perustuslakia rukkaamalla.

Musevenilla on ansionsa: häntä on kiitelty esimerkiksi hiv-epidemian selättämisestä ja talouskasvusta. Autoritaarinen hallinto on silti ollut väkivaltainen haastajiaan kohtaan. Oppositiohahmoja on pahoinpidelty ja passitettu vankilaan vaalien aikana.

Maanantaina sotilaat hyökkäsivät Bobi Winen kotiin, kun hän oli antamassa haastattelua kenialaiselle radiokanavalle.

”Näen, kuinka sotilaat hakkaavat turvamiestäni”, Wine sanoi ennen kuin sulki puhelimen. Poliisi on tappanut kaduilla mellakoineita ja mieltään osoittaneita opposition kannattajia.

Tiistaina ugandalaisten pääsy monille sosiaalisen median alustoille estettiin. Perjantaina internet oli alhaalla yhä. Wine lupaili toimittavansa todisteita esittämistään vaalivilppisyytöksistä sitten, kun internetiin taas pääsee.

Ugandalaiset turvallisuusviranomaiset tutkivat ajoneuvoja oppositiojohtaja Bobi Winen kodin edustalla Kampalan Mageressa perjantaina.­

Presidentti Musevenin kannatusjulisteita Kampalassa perjantaina.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat