WP: Kongressiin tunkeutujien ja vara­presidentti Pencen kohtaaminen oli vain hetkestä kiinni – pahoin­pidelty poliisi kertoo CNN:lle, kuinka häntä oltiin ampumassa omalla aseellaan - Ulkomaat | HS.fi

WP: Kongressiin tunkeutujien ja vara­presidentti Pencen kohtaaminen oli vain hetkestä kiinni – pahoin­pidelty poliisi kertoo CNN:lle, kuinka häntä oltiin ampumassa omalla aseellaan

Kymmenien kongressitalon mellakoissa mukana olleiden ihmisten nimet löytyvät FBI:n terroristien valvontalistalta, The Washington Post kertoo.

Varapresidentti Mike Pence poistumassa senaatin ja edustajainhuoneen yhteisistunnosta mielenosoittajien hyökätessä kongressitaloon 6. tammikuuta.­

15.1. 20:48

Oli vähästä kiinni, ettei Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence joutunut nokikkain loppiaisena kongressirakennukseen tunkeutuneiden hyökkääjien kanssa. Yhdysvaltalaislehti The Washington Postin (WP) haastattelemien lähteiden mukaan varapresidentti saatettiin pois senaatin istuntosalista noin minuutti ennen kuin vihainen väkijoukko seurasi paikalla ollutta poliisia senaatin toisen kerroksen tasanteelle.

Pencen, hänen vaimonsa Karenin, tyttärensä Charlotten ja veljensä Gregin piilopaikka, johon he olivat juuri ehtineet sisään, sijaitsi toimistossa noin 30 metrin päässä tasanteelle saapuneista hyökkääjistä. Jos kongressitaloon väkivalloin murtautunut ryhmä olisi saapunut paikalle vain hetkeä aiemmin, he olisivat olleet suorassa näköyhteydessä Penceen, WP kertoo.

Kohtaaminen olisi voinut olla vaaraksi varapresidentille. Väistyvää republikaanipresidenttiä Donald Trumpia kannattaneet hyökkääjät olivat uhanneet hirttää Pencen ”Capitol-kukkulan puuhun”, koska Pence oli kieltäytynyt Trumpin pyynnöstä jättää vahvistamatta demokraatti Joe Bidenin marraskuinen vaalivoitto.

Vahingoilta kuitenkin vältyttiin.

Yhdysvaltain Salainen palvelu kieltäytyi kommentoimasta itse turvajärjestelyjä mutta sanoi, että Pence oli turvassa ”koko valtauksen ajan”. Loppiaisillan videotaltiointeja läpikäyneen The Washington Postin mukaan ensimmäiset tiedot hyökkääjien murtautumisyrityksistä tosin tulivat jo noin 14 minuuttia ennen Pencen kuljettamista pois istuntosalista.

Jutussa nimettömänä esiintyneet lähteet kertoivat, että varapresidentti oli ollut itse vastahakoinen poistumaan piilopaikkana käytetystä toimistosta parempaan suojaan. Heidän mukaansa Pence oli kieltäytynyt evakuointikehotuksesta kahdesti vedoten siihen, ettei hän halua antaa ”kurittoman väkijoukon” ajaa häntä ulos omalta työpaikaltaan.

Kolmannella kerralla hänelle ei annettu enää vaihtoehtoja.

Edustajat taputtivat kun Mike Pence palasi johtamaan senaatin ja edustajainhuoneen yhteisistuntoa loppiasen mellakan jälkeen myöhemmin samana päivänä.­

Paikan päältä raportoiduista hyökkääjien väkivaltaisista aikomuksista saatiin myöhään perjantaina lisätietoa, kun yhdysvaltalaismediat julkaisivat Qanon-salaliittoteoreetikko Jake Angelin eli Jacob Anthony Chansleyn kiinnipitovaatimusta käsittelevän oikeuden asiakirjan.

Sarvikoristeiseen karvahattuun ja kasvomaaliin pukeutunut Angeli oli hyökkääjien etujoukoissa ja tallentui lukuisiin tapahtumista otettuihin kuviin.

Esimerkiksi CNN:n ja NBC:n siteeraamassa asiakirjassa todetaan, että ”vahva todistusaineisto” Angelin omat lausunnot mukaan lukien tukee sitä, että kongressitalon valtaajien tarkoitus oli ”vangita ja murhata Yhdysvaltain hallinnon viranomaisia”.

Liittovaltion syyttäjä Michael Sherwin kommentoi mediatietoja myöhään perjantai-iltana lehdistötilaisuudessa. Hän sanoi, ettei tällaisesta suunnitelmasta ole varmaa näyttöä.

Angeli jätti senaatin istuntosaliin viestin, jossa todettiin, että oikeuden (justice) toteutuminen on vain ajan kysymys.

Kongressin valtaus oli kylmäävä kokemus rakennusta turvanneille poliiseille.

Washingtonin suurkaupunkialueen poliisi Michael Fanone, 40, kuvaili perjantaina uutiskanava CNN:lle maanneensa tiimellyksessä pökertyneenä ja loukkaantuneena, kun ryhmä mellakoitsijoita varasti häneltä ammuksia, poliisiradion ja virkamerkin.

Fanonea oli hänen omien sanojensa mukaan ammuttu useita kertoja sähkölamauttimella niskaan. Hengenvaaralliseksi tilanne muuttui viimeistään siinä vaiheessa, kun hän kuuli hyökkääjien suunnittelevan hänen tappamistaan.

Ammu hänet hänen omalla aseellaan, joku kehotti. Pahasti alakynteen jäänyt Fanone päätti lopulta vedota siihen, että hän on neljän lapsen isä.

”Muistan huutaneeni, että minulla on lapsia. Se näytti toimivan.”

Alla oleva MSNBC-kanavan videomateriaali näyttää, kuinka kongressiin tunkeutuneet hyökkääjät käyttivät väkivaltaa ja kuinka kongressin poliisi käytti asetta tunkeutumistilanteessa. Juttu jatkuu videon jälkeen.

CNN:n haastattelemien poliisien mukaan mellakoitsijat olivat varustautuneet väkivaltaan joko etukäteen tai paikan päällä välineitä vohkimalla. Mielenosoittajilla oli pamppuja, hankoja, metalliputkia, kaasusumutteita.

Christina Laury sanoi saaneensa päälleen voimakasta paprikasumutetta, jota käytetään yleensä karhuihin.

Hyökkäysiltana ensimmäistä kertaa kongressirakennuksessa käyneen poliisin Daniel Hodgesin, 32, vierailu oli synkkä. Hodges jäi puristuksiin oviaukkoon mielenosoittajien puskiessa häntä vasten. Tilanne näkyy myös yllä olevalla videolla.

Yksi hakkasi Hodgesia tältä varastamallaan pampulla. Hodges yritti haukkoa henkeä, jotta saisi huudettua paikalle apua. Lopulta sitä saapuikin. Toinen poliisimies sai raivattua Hodgesin taakse riittävästi tilaa, jonka turvin hän pääsi tilanteesta ulos.

Kongressirakennukseen hyökänneet Donald Trumpin kannattajat käyttivät myös kemikaalisumutteita taloa puolustaneita poliiseja vastaan.­

Kongressitalolle Washingtoniin kerääntyi loppiaisena tuhansia ihmisiä, jotka osoittivat mieltään sisällä talossa meneillään ollutta Joe Bidenin vaalivoiton lopullista vahvistamista vastaan.

Heistä kymmenien nimet löytyvät Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n ylläpitämältä terroristien valvontalistalta. Asiasta uutisoi torstaina The Washington Post, joka oli haastatellut juttua varten FBI:n tapauksesta käynnistämiin tutkintoihin perehtyneitä henkilöitä.

TSDB-tietokantaan (Terrorist Screening Database) kirjataan ylös tietoja sellaisista ihmisistä, jotka on arvioitu aiemman toimintansa vuoksi mahdollisiksi turvallisuusuhiksi.

Suuri osa Washingtoniin saapuneista, listalla mainituista henkilöistä on WP:n mukaan valkoisen ylivallan kannattajia.

FBI on pidättänyt kongressin valtauksen vuoksi kymmeniä ihmisiä rikoksista epäiltyinä. Tietoa siitä, oliko heidän joukossaan terroristien valvontalistaan kuuluvia, ei toistaiseksi ole. FBI kieltäytyi kommentoimasta asiaa The Washington Postille.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat