Puolalainen tuomioistuin arvioi uudelleen, saako rikoksesta epäillyn Ruotsin kansalaisen luovuttaa Kiinaan - Ulkomaat | HS.fi

Puolalainen tuomioistuin arvioi uudelleen, saako rikoksesta epäillyn Ruotsin kansalaisen luovuttaa Kiinaan

53-vuotias Li Zhihui on odottanut luovutuspäätöstä Puolassa siitä lähtien, kun hänet otettiin kiinni lentokentältä vuonna 2019 Kiinan antaman pidätysmääräyksen perusteella.

15.1. 22:56

Puolan korkein oikeus määräsi perjantaina valitustuomioistuimen arvioimaan uudelleen sen tekemän viimevuotisen tuomion, jonka mukaan kiinalaissyntyisen Ruotsin kansalaisen Li Zhihuin saisi luovuttaa Kiinaan petosepäilyjen nojalla.

Asiasta kertovat uutistoimistot Bloomberg ja AFP.

53-vuotias Li on odottanut luovutuspäätöstä Puolassa siitä lähtien, kun hänet otettiin kiinni Frédéric Chopinin kansainvälisellä lentoasemalla vuonna 2019 Kiinan antaman kansainvälisen pidätysmääräyksen vuoksi.

AFP:n haastatteleman Krzysztof Kitajgrodzkin, Li:n asianajajan, mukaan Kiina syyttää Litä virallisesti maksun laiminlyönnistä liikesopimuksessa vuosina 2011–2012.

Li on kiistänyt syyllisyytensä.

Korkeimman oikeuden päätös ei vielä tarkoita sitä, että luovutuspäätös olisi torpattu kokonaan.

Oikeuden määräyksen mukaisesti valitustuomioistuimella on velvollisuus pyytää Kiinaa selventämään, mikä Litä luovutuksen tapahtuessa odottaisi.

Kitajgrodzki on ollut huolissaan siitä, ettei Li saisi Kiinassa reilua oikeudenkäyntiä ja että hänet voitaisiin tuomita elinkautiseen tai peräti kuolemaan.

Vuodesta 2012 Ruotsissa asunut Li on Kiinassa kielletyn Falun Gong -liikkeen jäsen. Hän on myös eronnut Kiinan kommunistisesta puolueesta, mitä viranomaiset eivät yleensä katso hyvällä.

Tuomion mahdollisesta poliittisuudesta on käyty keskustelua muuallakin Euroopassa.

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde kirjoitti keskiviikkona ruotsidemokraatti Markus Wiechelin kysymykseen vastanneessa lausunnossaan, että Ruotsi pitää puolalaisviranomaisiin tiiviisti yhteyttä Lin tapauksesta. Myös hänen luonaan vankilassa on vierailtu.

”Oletamme, että Puola toimii kansainvälisten lakien sille asettamien velvollisuuksien mukaan.”

Tällä Linde viittasi todennäköisesti siihen, että merkittävien kansainvälisten sopimusten ja käytäntöjen mukaisesti ihmisiä ei tulisi luovuttaa sellaisiin valtioihin, joissa he voivat joutua kidutuksen tai muun epäinhimillisen kohtelun kohteeksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat