Tällainen mies on Angela Merkelin suosikki Armin Laschet, joka valittiin Saksan CDU:n puheenjohtajaksi - Ulkomaat | HS.fi

Tällainen mies on Angela Merkelin suosikki Armin Laschet, joka valittiin Saksan CDU:n puheenjohtajaksi

Armin Laschet on itsevarma mutta häilyväinen konkaripolitiikko ja luksusta rakastavan instajulkkiksen isä.

Liittokansleri Angela Merkel lähetti perjantai-iltana tervehdyksensä puoluekokoukseen videolla.­

16.1. 10:42 | Päivitetty 16.1. 16:35

Berliini

Saksan suurin puolue CDU eli kristillisdemokraattinen unioni valitsi lauantaina digitaalisessa puoluekokouksessaan uudeksi puheenjohtajakseen Nordrhein-Westfalenin pääministerin Armin Laschetin, 59.

Ehdolla olivat myös Friedrich Merz, 65 ja Norbert Röttgen, 55.

Valinnassa on paljon pelissä, sillä Saksa valitsee nyt uutta johtajaa liittokansleri Angela Merkelin, 66, tilalle, jolla tulee syksyllä 16 vuotta täyteen Saksan johdossa. Merkel on kansainvälisen politiikan merkittävimpiin nimiin usein rankattu johtaja, jolle Euroopassa ei ole tällä hetkellä vertaista.

Laschetista saattaa tulla puolueensa ehdokas seuraavaksi liittokansleriksi, mutta varmaa se ei vielä ole.

Laschet ei ole missään vaiheessa poikkeuksellisen pitkän puheenjohtajakampanjan aikana ollut selvä suosikki CDU:n johtoon. Hän on kuitenkin ”varma valinta”, jonka ei pitäisi tuoda mukanaan yllätyksiä.

Hän voitti lopulta Merzin toisella kierroksella äänin 522–466. Äänestyksen tulos vahvistetaan vielä erikseen kirjeäänestyksellä, sillä puolueen säännöt vaativat äänestyksen kirjallisesti.

Koronaviruskriisin aikana kansansuosioon ovat Saksassa nousseet jämäkät ja itsevarmat poliitikot, jotka korostavat johdonmukaisesti rajoituksien tärkeyttä. Tällaisia ovat Angela Merkel, terveysministeri Jens Spahn ja Baijerin pääministeri Markus Söder.

Laschet sen sijaan on ollut häilyväisempi ja vaikuttanut julkisuudessa epävarmalta siitä, minkälaisia rajoituksia epidemiassa milloinkin tarvitaan. Laschetin puheenjohtajakampanjan kärkenä on ollut pitkän poliittisen kokemuksen korostaminen, joka herättää monissa luottamustakin.

Merkelin johdonmukaisuutta ja tiukkuutta hänestä saa silti hakea.

Usein mainitun pehmeyden Laschet saattaa kääntää vielä vahvuudekseen. Puoluekokouksen päätteeksi pitämässään puheessa hän korosti vastuun jakamista. Puheenjohtajan ei tarvitse loistaa yksin, hän sanoi.

Laschet antaa usein lämpimän vaikutelman itsestään hymyilemällä sydämellisesti.

Kaikkien ehdokkaiden tapaan hän on puhunut paljon tulevaisuudesta, mutta konkreettiset esimerkit löytyvät useimmiten menneisyydestä. Viimeisessä puheenjohtajatentissä runsas viikko ennen puoluekokousta Laschet löysi monia valttikortteja menneistä saavutuksistaan.

Ilmastonmuutoksesta kysyttäessä hän korosti olleensa mukana muodostamassa suunnitelmaa, jonka avulla Saksa irtautuu asteittain kivihiilen käytöstä. Muutoksen takaraja on vuodessa 2038, ja aikataulua voi arvostella hitaaksi.,Laschet kuuluu niihin, jotka ovat olleet hitaan siirtymäkauden kannalla.

Ääriliikkeiden torjuntaan liittyen Laschet sanoi, että hänen johtamassaan osavaltiossa islamistisesta terrorista epäiltyjä on pystytty jäljittämään tehokkaasti.

Laschetin mukaan veronkorotuksia ei tarvita, sillä Saksan talous rullaa tilanteeseen nähden nyt hyvin.

Laschet on syntynyt vuonna 1961 Belgian rajan tuntumassa Aachenissa. Hän on katolilaisesta perheestä ja käynyt katolisen koulun. Laschet on opiskellut lakia ja työskennellyt ennen poliitikonuraansa toimittajana.

Hän on naimisissa Susanne Malangrén kanssa, johon hän on aikoinaan tutustunut katolisen seurakunnan lapsikuorossa. Lascheteilla on kolme aikuista lasta.

Laschet on profiloitu liberaalina, mutta se tarkoittaa liberaaliutta konservatiivisen puolueen viitekehyksessä. Hän on paaluttanut kantansa avioliitosta miehen ja naisen väliseksi asiaksi CDU:n enemmistön mukaisesti. Saksa hyväksyi homoliitot lainsäädäntöönsä vuonna 2017.

Laschetin poika Johannes Laschet on Instagram-julkkis yli 93 000 seuraajallaan. Poika Laschet poseeraa laadukkaissa miestenmuotiluomuksissa sekä kalliiden autojen ja kellojen parissa, ja hänelle maksetaan tuotteiden näkyvyydestä.

Loppuvuodesta Laschet joutui skandaalin pyörteisiin, kun kävi ilmi, että Nordrhein-Westfalen on tilannut koronasuojavarusteita firmalta, jonka kanssa hänen pojallaan on taloudellinen kytkös.

Johannes Laschet oli suositellut kyseisen firman käyttämistä, ja firma oli kaksinkertaistanut myyntinsä osavaltion tilauksen takia. Johannes Laschet ei kuitenkaan hyötynyt kaupasta, joten skandaalilla ei oleteta olevan suurempia seurauksia. Sitä on kuitenkin pidetty osoituksena huolimattomuudesta.

Yksi osoitus merkeliläisyydestä Laschetilla on ollut jo pitkään jatkunut maahanmuuton puolustaminen. Arvostelijoiltaan hän on saanut jo vuosia sitten liikanimen ”Türken-Armin” eli turkkilais-Armin.

Toinen vakaasti Merkeliä ja Laschetia yhdistävä piirre on Euroopan yhtenäisyyden puolustaminen. Merkel on pyrkinyt puolustamaan EU:n yhtenäisyyttä viimeksi rokoteasioissa ja koronaelpymispakettia muodostettaessa.

Euro- ja siirtolaiskriiseistä johtuva jakautumisen uhka EU:ssa ovat olleet Merkelille torjuttavia asioita, ja hän korostaa aina, että Saksa voi hyvin, kun Eurooppa voi hyvin.

Laschet on itse kuvaillut itseään intohimoiseksi eurooppalaiseksi, ja hän on myös entinen europarlamentaarikko.

Puheenjohtajavaalitentissä hän korosti kysyttäessä Puolan ja Unkarin asemasta EU:ssa, että yhteisiä arvoja rikkovia jäsenmaita ei voi esimerkiksi noin vain potkaista ulos EU:sta. Laschet korosti monin tavoin läheisiä suhteita Puolaan ja Unkariin ja sanoi, että ne eivät ole muulle EU:lle ja Saksalle yhdentekeviä.

Laschetilta odotetaan tänä keväänä kannanottoa siihen, voiko Unkarin päähallituspuolue Fidesz edelleen jatkaa konservatiivipuolueiden EPP-ryhmässä europarlamentissa.

Lauantaina CDU:n 1 001 puoluekokousedustajaa seurasivat ehdokkaiden puheita etäyhteyden päässä.

Laschet aloitti puhumalla siitä, miten tärkeää olisi voida nähdä silmästä silmään, mutta siirtyi nopeasti puhumaan Yhdysvalloista, entisestä demokratian mallimaasta ja kaivostyöläisenä työskennelleestä isästään, joka opetti hänelle, että ihmisen ulkonäöllä tai taustalla ei ole väliä.

Hän varoitti Yhdysvaltain suunnasta.

”Monet uskovat, että näin ei voisi tapahtua täällä”, Laschet sanoi ja muistutti samalla mielenosoituksen riistäytymisestä Saksan valtiopäivätalon portailla viime kesänä sekä äärioikeistolaisen murhaamaksi kesällä 2019 joutumasta paikallispoliitikko Walter Lübckestä.

”Me emme anna oikeistoterroristien hajottaa maatamme”, Laschet sanoi. Polarisoimaan pystyy hänen mukaansa kuka tahansa.

Yhteiskunnan koossa pysymiseksi on onnistuttava integroimaan erilaisia ihmisiä, tekemään kompromisseja ja tekemään ratkaisuja, Laschet sanoi.

Kun Merkelistä tuli liittokansleri, Saksa kärsi kovasta työttömyydestä, Laschet sanoi. Hän muistutti, miten Merkelin kaudella Saksa on noussut taloudellisesti.

”Tarvitsemme menestyksen jatkuvuutta”, Laschet paalutti.

Laschetin puhe oli selvää asemointia Merkelin Saksan puolesta, ja Merzin edustamaa oikealle kääntyvää vaihtoehtoa vastaan. Laschetin mukaan CDU menestyy vain, kun se pysyy keskellä.

Toisena puhunut Friedrich Merz aloitti puhumalla digitalisaatiosta, joka on viime aikoina kyselyissä korkealle nousseen Norbert Röttgenin kärkiteemoja.

Monet perheet ja työnantajat sekä hoitolaitokset ovat kovilla, Merz totesi. Hän sanoi, että vaihtoehtoina on pelätä tai luottaa tulevaisuuteen ja korosti koronarokotteen menestyksekästä kehitystä Saksassa.

”Olemme huippuinnovatiivinen maa. Me voimme luottaa ihmisiin. Meillä menee vielä hyvin”, Merz sanoi.

Hän painotti teknologiaa ja uusiutuvan energian mahdollisuuksia. Laschetin tavoin Merz korosti poliittisen keskustan tärkeyttä, se pitäisi voittaa takaisin.

”Emme elä yksin tässä ja nyt. Meillä on vastuu tulevista sukupolvista. Siksi teemme politiikkaa”, Merz sanoi.

Kolmantena puhunut Norbert Röttgen painotti puheensa aluksi ihmisten osallisuuden lisäämistä politiikassa ja tulevaisuuteen suuntaamista.

Hän totesi, että nyt on poikkeuksellinen aika, jona mitään ei voi pitää enää varmana. Kyse on hänen mukaansa myös kristillisdemokraattien tulevaisuudesta.

”Olemme ylpeitä siitä, että Angela Merkel on johtanut hyvin ja varmasti meitä tänä aikana”, hän sanoi.

Jokaisen olisi aloitettava tulevaisuuteen suuntaaminen itsestään, Röttgen.

”Meidän on pysyttävä kansanpuolueena, ja me pysymme sellaisena vain, jos muutumme itse”, hän sanoi. Röttgen painotti jälleen kampanjateemojaan: lisää digitaalisuutta ja lisää naisia CDU:hun.

CDU:n olemuksessa on Röttgenin mukaan tulevista sukupolvista mutta myös eläkeläisistä huolehtiminen. Hän puhui CDU:n kirkastamisen ja terävöittämisen puolesta, tosin ilman selvää konkretiaa. Hän kiitti puolueen kunnallispoliitikkoja ja puhui Saksojen yhtenäisyydestä, jota pitää edelleen idän ja lännen välillä vaalia.

”Meidän maamme ansaitsee jatkuvuutta, ilman populismia”, Röttgen sanoi.

Vasta puheensa lopussa hän siirtyi kärkiteemoihinsa kuten ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, digitalisaatioon ja ilmastonmuutokseen.

”Meitä tarvitaan”, hän sanoi niin turvallisuuteen kuin transatlanttisiin suhteisiin viitaten.

Talouden on kasvettava ilmastonsuojelua tukien, ja digitaalisen infrastruktuurin on oltava prioriteetti, Röttgen sanoi.

”Eurooppa tarvitsee Saksaa, ja siksi tarvitsemme vaalivoittoa. Meidän tavoitteemme on, että meidän kansleriehdokkaamme on seuraava liittokansleri. Annamme kaikkemme rakkaudesta isänmaahan ja intohimosta Eurooppaan”, Röttgen sanoi.

Saksassa Merkel on erittäin pidetty, ja hänen puolueensa kannatus on peräti 35 prosenttia. Merkelistä luopuminen on monille vaikea ajatus, mutta osa kansasta toivoo uutta käännettä politiikkaan. Arvostelijoiden mielestä Merkelin linja on liikaa vasemmalle kallellaan.

Lue lisää: Saksan suurin puolue äänestää tänään puheenjohtajasta – Maahanmuuttopolitiikkaan pettyneet panevat toivonsa Friedrich Merziin

Merkel toimii liittokanslerina ensi syksynä syyskuun liittopäivävaalien kautta tapahtuvaan vallanvaihtoon asti. CDU:n puheenjohtajana toimii nyt Annegret Kramp-Karrenbauer, joka ilmoitti jo noin vuosi sitten jättävänsä tehtävänsä.

Paul Ziemiak­

Liittokansleriehdokkaan CDU valitsee baijerilaisen sisarpuolueensa CSU:n kanssa, ja CSU:n johtaja ja Baijerin pääministeri Markus Söder on ennakkosuosikin asemassa liittokansleriehdokkaaksi.

Lue lisää: Onko tässä Euroopan seuraava johtaja? Kansansuosikki Merkelin korvaajaksi panttaa kantaansa

Puoluekokoukselle lähettämässään tervehdyksessä Merkel sanoi toivovansa, että puolue valitsee ”tiimin”, joka ottaa puolueen ylpeänä haltuunsa.

Merkelin linjaa lähellä oleva Armin Laschet pyrkii tehtävään ”tiiminä” terveysministeri Jens Spahnin tuella, minkä on uumoiltu saattavan tarkoittaa myös sitä, että Spahn pyrkii liittokansleriksi. Suoraa äänestyssuositusta Merkel ei kuitenkaan antanut.

Nordrhein-Westfalenin pääministeri Armin Laschet on lähimpänä Angela Merkelin linjaa.­

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Norbert Röttgen korostaa digitaalisuutta ja ulkopolitiikan osaamistaan.­

Friedrich Merz puhuu muita suorempaan maahanmuuttopolitiikasta ja ääriliikkeiden uhasta.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat