Yhdysvalloissa toimeenpantiin Trumpin presidentti­kauden viimeinen liittovaltion teloitus - Ulkomaat | HS.fi

Yhdysvalloissa toimeenpantiin Trumpin presidentti­kauden viimeinen liittovaltion teloitus

Liittovaltio on teloittanut kuolemaan tuomittuja rivakalla tahdilla Trumpin kauden viime metreillä. Dustin Higgsistä tuli viikon aikana kolmas ja Trumpin kaudella 13:s liittovaltion teloittama ihminen.

Dustin Higgs­

16.1. 11:02

Yhdysvalloissa liittovaltio on teloittanut viimeisen kuolemaantuomitun presidentti Donald Trumpin kaudella, kertoo muun muassa uutistoimisto AP. Kolmen naisen kidnappaamisesta ja tappamisesta tuomitulle 48-vuotiaalle Dustin Higgsille annettiin myrkkyruiske aamuyhden jälkeen paikallista aikaa Terre Hauten vankilassa Indianan osavaltiossa.

Higgsin puolustus oli armonanomuksessaan vedonnut hengen säästämiseen muun muassa tasapuolisuuden nimissä. Tuomion mukaan Higgs itse ei tehnyt verityötä, vaan komensi ystävänsä vetämään liipaisimesta. Ampuja ei saanut kuolemanrangaistusta, vaan tuomittiin elinkautiseen vankeuteen, josta ei voi päästä ehdonalaiseen vapauteen.

Armonanomus ei kuitenkaan saanut kuolemanrangaistusta kannattavan Trumpin päätä kääntymään. Päinvastoin, hänen hallintonsa taisteli oikeudessa teloituksen toimeenpanon puolesta, sillä teloituksen lykkäämistä oli haettu Higgsin koronatartunnan vuoksi. Myrkkyruiskeiden on pelätty aiheuttavan kärsimystä koronapotilaille, joiden keuhkot ovat vahingoittuneet koronatartunnan seurauksena.

Korkein oikeus näytti teloitukselle vihreää valoa perjantaina paikallista aikaa.

Keskiviikkona presidentiksi nouseva Joe Biden vastustaa kuolemanrangaistusta ja on luvannut toimia liittovaltion toimeenpanemien kuolemantuomioiden lopettamiseksi. Liittovaltio onkin teloittanut kuolemaan tuomittuja rivakalla tahdilla Trumpin kauden viime metreillä.

Higgsistä tuli viikon aikana kolmas ja Trumpin kaudella 13:s liittovaltion teloittama ihminen. Ennen Trumpia liittovaltion teloituksia ei ollut tehty 17 vuoteen.

Kuolemantuomioita vastutava Bill Breeden osoitti mieltään ennen Dustin Higgsin kuolemantuomion täytäntöönpanoa Indianassa.­

Aiemmin tällä viikolla Yhdysvalloissa teloitettiin ensimmäinen naisvanki liki 70 vuoteen, kun 52-vuotias Lisa Montgomery teloitettiin keskiviikkona.

Lue lisää: Yhdysvaltain ainoa teloitusjonossa ollut nainen teloitettiin, kun korkein oikeus oli hylännyt lykkäyspyynnön

Higgsin tavoin myös Montgomeryn teloitusta yritettiin saada estettyä. Teloitus viivästyi hetkellisesti, kun liittovaltion tuomari keskeytti prosessin tilapäisesti terveydellisten epäselvyyksien vuoksi.

Montgomeryn puolustus vetosi siihen, että hänellä oli syntyessään aivovaurio eikä Montgomery voi siten ymmärtää, miksi hänet ollaan teloittamassa. Korkeimman oikeuden tuomari kuitenkin hylkäsi tuomion täytäntöönpanoa koskevan lykkäyspyynnön

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat