Moskovassa lento­kentällä kiinni otetun Aleksei Navalnyin vangitsemisoikeudenkäynti alkoi yllättäen poliisiasemalla - Ulkomaat | HS.fi

Moskovassa lento­kentällä kiinni otetun Aleksei Navalnyin vangitsemisoikeudenkäynti alkoi yllättäen poliisiasemalla

Useat länsimaat ovat vaatineet Navalnyin vapauttamista. Myös Suomen pääministeri Sanna Marin kehotti maanantaina Twitterissä Venäjää vapauttamaan Navalnyin välittömästi.

17.1. 13:49 | Päivitetty 18.1. 14:56

Berliini/Moskova/Helsinki

Venäjän viranomaiset ottivat maan johtavan oppositiohahmon Aleksei Navalnyin kiinni sunnuntai-iltana, kun hän palasi Berliinistä Moskovaan. Poliisit odottivat häntä passintarkastuksessa Moskovan Šeremetjevon lentokentälle.

Navalnyitä ja hänen vaimoaan Julia Navalnajaa kyydinneen lennon oli alun perin määrä laskeutua Moskovan Vnukovon lentokentälle, mutta se ohjattiin kaupungin toisella puolella sijaitsevalle Šeremetjevolle.

Lentokentältä poliisit veivät Navalnyin lähellä sijaitsevalle Himkin poliisiasemalle. Asianajajat eivät saaneet nähdä häntä ennen maanantaina pikavauhtia järjestettyä vangitsemisoikeudenkäyntiä, jokaon edelleen käynnissä. Se järjestetään poikkeuksellisesti poliisiasemalla.

”Tämä on korkeimman luokan laittomuutta”, Navalnyi sanoi oikeudenkäynnistä, josta sai tietää astuessaan sisään oikeussalina toimineeseen huoneeseen.

Aleksei Navalnyita pidetään poliisiasemalla Himkissä, asianajajaa ei päästetty hänen luokseen.­

Aleksander Navalnyi ja hänen vaimonsa Julia lentokenttäbussissa matkalla terminaaliin Šeremetjevon lentokentällä.­

Navalnyi itse sanoi lentokentällä ennen passintarkastusta toimittajille, ettei pelkää pidätystä. Hän sanoi, ettei ole tehnyt mitään laitonta. Samalla hän pyysi koneen muilta matkustajilta anteeksi, että he päätyivät hänen vuokseen toiselle kentälle.

Aleksei Navalnyi puhui lehdistölle saavuttuaan Šeremetjevon lentokentälle sunnuntaina.­

Virallinen syy Vnukovon hetkelliseen sulkemiseen oli lumenpoistokoneen rikkoontuminen kiitoratojen risteyksessä, mitä yleisesti pidettiin tekosyynä ja keinona harhauttaa Navalnyin kannattajia ja mediaa.

”En pelkää mitään ja kehotan teitäkin olemaan pelkäämättä”, Navalnyi sanoi Šeremetjevolla.

”Tämä on paras päiväni viiteen kuukauteen. Olen todella onnellinen paluustani.”

Navalnyin tiedottaja Kira Jarmyš julkaisi Twitterissä videon passintarkastuksesta, josta Navalnyi otettiin kiinni. Hän suuteli vaimoaan ennen kuin lähti poliisien perään.

Monien länsimaiden edustajat vaativat sunnuntaina ja aikaisin maanantaina Navalnyin vapauttamista. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International julisti hänet mielipidevangiksi.

Myös Suomen pääministeri Sanna Marin vaati Twitterissä Navalnyin vapauttamista.

Navalnyi ilmoitti keskiviikkona palaavansa kotiin Saksasta, jossa hän oli ollut viisi kuukautta. Hänet evakuoitiin tajuttomana ambulanssilennolla elokuussa Berliiniin, kun hänet oli myrkytetty Siperiassa novitšokilla.

Tutkiva Bellingcat-ryhmä julkaisi joulukuussa kumppaneineen selvityksen, jonka mukaan Navalnyin yritti tappaa häntä jo pitkään seurannut turvallisuuspalvelu FSB:n myrkkyryhmä. Navalnyi itse sanoo presidentti Vladimir Putinin olevan myrkytyksen takana.

Saksan viranomaiset ilmoittivat aiemmin tällä viikolla luovuttavansa Navalnyin poliisikuulusteluja Venäjälle. Venäjä kertoi sunnuntaina vastaanottaneensa dokumentit.

Video näyttää, kun Navalnyi otettiin kiinni lentokentällä:

Navalnyin paluuilmoitus oli iso uutinen, sillä vallanpitäjät eivät selvästi halunneet hänen palaavan.

Viranomaiset ovat avanneet häntä vastaan kaksi uutta rikostutkintaa. Lisäksi Venäjän rikosseuraamusvirasto ilmoitti tällä viikolla vaativansa Navalnyin pidättämistä ehdollisen vankeustuomion ehtojen rikkomisesta.

Tuomioita ja tutkintoja on yleisesti pidetty poliittisina. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on määrännyt Venäjän maksamaan Navalnyille korvauksia oikeudenkäynnistä, jonka tuomion perusteella rikosseuraamusvirasto vaati pidätystä.

Rikosseuraamusvirasto myös tiedotti pidätyksestä sunnuntai-iltana.

Aleksei Navalnyi ja hänen vaimonsa Julia lentokoneessa matkalla Moskovaan.­

Alkuperäisessä määränpäässä Vnukovon kentällä Navalnyitä oli odottamassa paljon kannattajia.

Poliisi aloitti heidän kiinniottonsa jo hyvissä ajoin ennen koneen aikataulun mukaista saapumisaikaa. Poliisi otti kiinni muun muassa veljen Oleg Navalnyin sekä Navalnyin läheisen liittolaisen Ljubov Sobolin, minkä jälkeen sisäministeriön erikoisjoukot alkoivat tyhjentää lentoaseman saapuvien lentojen kerroksen sisääntuloaulaa.

Kiinniottoja tilastoivan Ovd-info-järjestön mukaan poliisi otti kentällä kiinni ainakin 53 ihmistä.

Jo aiemmin lentokentän edustajat ilmoittivat kieltävänsä kuvauksen lentoasemalla. He myös ilmoittivat, ettei lentoasemalle pääse ilman matkalippua. Maakunnissa poliisit myös estivät joitakin tunnettuja Navalnyin kannattajia lähtemästä viikonloppuna Moskovaan.

Kentälle saapui kukkien kanssa myös ihmisiä, jotka kertoivat tulleensa vastaan laulaja Olga Buzovaa. Heistä monet olivat peittäneet kasvonsa, eivätkä halunneet puhua toimittajille. Uutissivusto Meduzan mukaan laulaja itsekin arveli, etteivät kyseessä oleet hänen faninsa.

”Tietenkin piti tulla”, Sergeiksi esittäytynyt parikymppinen opiskelija sanoi sisällä Vnukovon lentoasemalla.

”Se on ainut säädyllinen vaihtoehto.”

Sergei oli siis ostanut yhdensuuntaisen lentolipun, kuten moni muukin päästäkseen sisälle. Lippu Pietariin oli maksanut runsaat 30 euroa.

”Oli tärkeä tulla. Jos emme tulisi, vallanpitäjät ajattelisivat, ettei kukaan välitä”, moskovalainen Andrei perusteli saapumistaan Navalnyitä vastaan.

Lentokentän vaihtuminenkaan ei kaikkia haitannut.

”Tämä kaikki osoitti, että hän on merkittävä. Eivät he olisi muuten järjestäneet tällaista sirkusta ”, nelikymppinen Julia sanoi odottaessaan Vnukovolla lentokenttäjunan lähtöä keskustaan.

”Enkä ajattele, että olisin tullut turhaan. En tullut tapaamaan häntä vaan lähettämään vallanpitäjille viestin.”

Ihmiset odottavat Aleksei Navalnyitä saapuvaksi Saksasta Moskovan kansainvälisellä Vnukovon lentokentällä sunnuntaina.­

Poliisi pidätti aktivistin Moskovan kansainvälisellä Vnukovon lentokentällä ennen Navalnyin koneen laskeumista.­

Poliisirivistö ja Navalnyin saapumista odottavia ihmisiä vastakkain Moskovan kansainvälisellä Vnukovon lentokentällä.­

Berliinin Schönefeldin lentokentällä Navalnyin lähtöä oli tullut seuraamaan puolilta päivin noin sata ihmistä. Koneen lähtöajan lähestyessä paikalla on enemmän venäläisiä kuin mediaa.

Navalnyi ja Navalnaja eivät näyttäytyneet kentän julkisella puolella. Saksalaismedia Bild kertoo, että saksalaispoliisit tekivät lähtöselvityksen Navalnyin ja tämän vaimon puolesta.

Berliinissä Katja Raikova-Merz ja Andreas Merz Raikov olivat tulleet osoittamaan tukensa Navalnyille. Raikova-Merz on Venäjän kansalainen mutta asuu pysyvästi Saksassa saksalaisen miehensä kanssa.

Heillä oli itse tehty juliste jossa luki: Diktaattorien aika on ohi. Hän sanoi, että nyt tuli tunne siitä, että jotenkin on osoitettava tukea Navalnyille. Hän ei ole koskaan tavannut tätä itse.

Andreas Merz-Raikov ja Katja Raikova-Merz tulivat Berlin-Brandenburgin lentokentälle sunnuntaina.­

Raikova-Merzin mukaan on ymmärrettävää, että Navalnyi palaa Venäjälle, vaikka ajatus siitä onkin huolestuttava.

”Hänen työnsä on siellä.”

”Meille on vähän absurdia viettää sunnuntaita näin. Mutta ajatuksemme ovat venäläisten oppositioaktivistien luona Moskovassa”, Andreas Merz-Raikov sanoi.

Myös ukrainalainen Olga Tkalenko ja venäläiset Alina Kochneva ja Egor Spivakov olivat tulleet seuraamaan Navalnyin lähtöä.

Olga Tkalenko, Egor Spivakov ja Alina Kochneva.­

”Venäjällä kukaan ei ole turvassa. Toivon, että poliisi ei ammu häntä”, Tkalenko sanoi.

Hän viittaa oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhaan Moskovassa 2015.

Spivakov sanoi uskovansa, että Navalnyilla on jokin suunnitelma Moskovan paluuseen liittyen. Siitä ystävyksillä ei ole aavistusta, mikä suunnitelma voisi olla.

Spivakovin mielestä ei vaikuta siltä, että oppositio olisi Venäjällä vahvistumassa, vaikka Navalnyi on nyt saanut paljon huomiota.

Aleksei Navalnyi ja hänen vaimonsa Julia lentokoneessa matkalla Moskovaan.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat