Tegnell: Maskien käyttö on jättimäinen koe, josta ei keskustella - Ulkomaat | HS.fi

Tegnell: Maskien käyttö on jättimäinen koe, josta ei keskustella

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnellin mielestä maskiasia on vahvasti poliittinen kysymys.

18.1. 2:00

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell ei kannata uusia keinoja tartuntojen le­viämisen jarruttamiseksi Ruotsissa.

Sen sijaan hänen mielestään nykyisiä toimia tulisi käyttää paremmin. Esimerkiksi etätöiden tekeminen on vähentynyt merkittävästi viime keväästä, vaikka ihmiskontaktien vähentäminen on yksi tehokkaimpia keinoja välttää tartunta, Tegnell muistuttaa Svenska Dagbladetin haastattelussa.

Tegnellin mukaan Ruotsi on periaatteessa sulkutilassa, vaikka pakkorajoituksia ei ole laajalti määrättykään.

Kasvomaskien käytöstä taas on Tegnellin mukaan tullut vahvasti poliittinen kysymys. Monessa maassa maskeja on pakko pitää, mutta tartunnat leviävät.

”Tämä [kasvomaskien käyttö] on jättimäinen koe, mutta siitä ei keskustella. Sen sijaan Ruotsi nähdään poikkeuksena.”

Ruotsin terveysviranomainen on antanut suosituksen kasvomaskin käytöstä julkisessa liikenteessä ruuhka-aikoina.

Pandemian loppua voidaan Tegnellin mukaan alkaa odottaa aikaisintaan silloin, kun suurin osa väestöstä on saatu rokotettua.

Svenska Dagbladetin haastattelussa Tegnell sanoo, että merkit koronaviruspandemian vaarallisuudesta tulivat ilmi vasta Italian tartuntatilanteen paljastuttua.

”Kiina näytti hallitsevan tartuntojen leviämisen hyvin, ja tuolloin toivoimme tilanteen olevan [muuallakin] hallittavissa. Mutta se toivo hiipui, kun näimme, millaista oli Italiassa”, Tegnell sanoo lehdelle.

Hän kertoo tienneensä, että jotain pandemian kaltaista joskus tapahtuisi. ”Mutta että siitä tulisi näin äärimmäistä, sitä ei kukaan osannut nähdä.”

Tegnellin mukaan koronavirus toimii nyt eri tavoin kuin esimerkiksi influenssa- tai hi-virukset: se näyttää leviävän laajalti supertartuttajien kautta, kun muut virukset käyvät väestöä läpi aalloittain, Tegnellin mukaan ”kuin linnut liitäen maan yli”.

Tegnell katsoo, että Ruotsi sai hänen mukaansa estettyä Alppien hiihtokeskuksista Ruotsiinkin tulleiden tartuntojen leviämisen tehokkaasti.Ongelmaksi muodostuivatkin muualta, esimerkiksi Yhdysvalloista, tulleet virukset. Lehden kysyessä, mitä Tegnell tekisi nyt toisin, hän arvioi, että vanhustenhuollossa olisi voitu toimia tehokkaammin.Uusia keinoja tartuntojen le­viämisen jarruttamiseksi Ruotsissa Tegnell ei kannata. Sen sijaan hänen mielestään nykyisiä toimia tulisi käyttää paremmin.

Tegnellin mukaan Ruotsi on nyt periaatteessa sulkutilassa.

Pandemian loppua voidaan Tegnellin mukaan alkaa odottaa aikaisintaan silloin, kun suurin osa väestöstä on saatu rokotettua.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat