Yhdysvallat pelkäsi poliittista väkivaltaa, mutta sunnuntai sujui rauhallisesti – AP: Uhka ehkä maan turvallisuus­joukkojen sisältä - Ulkomaat | HS.fi

Yhdysvallat pelkäsi poliittista väkivaltaa, mutta sunnuntai sujui rauhallisesti – AP: Uhka ehkä maan turvallisuus­joukkojen sisältä

Pieniä aseistautuneiden mielenosoittajien ryhmiä on kokoontunut useiden osavaltioiden pääkaupungeissa. Uutistoimisto AP:n mukaan tulevaan presidenttiin kohdistuva uhka saattaa piillä myös maan omissa turvallisuusjoukoissa.

Kansalliskaartin sotilaita Washingtonin kaduilla sunnuntaina.­

17.1. 23:23 | Päivitetty 18.1. 6:14

Washington / Helsinki

Sunnuntai sujui ympäri Yhdysvaltoja rauhallisesti huolimatta siitä, että liittovaltion poliisi FBI oli varoittanut aseellisten hyökkäysten uhasta jokaisessa 50 osavaltiossa. Poikkeukselliset turvatoimet saattoivat hillitä presidentti Donald Trumpin kannattajien halua käyttää väkivaltaa.

Maanantaiaamuun mennessä Suomen aikaa maassa ei ole raportoitu väkivaltaisuuksista tai yhteenotoista turvallisuusviranomaisten ja mielenosoittajien välillä.

Viikonloppuna eri puolilla Yhdysvaltoja oli varauduttu Trumpin kannattajien mahdollisiin väkivaltaisuuksiin. Loppiaisena tapahtuneen kongressin väkivaltaisen valtauksen jälkeen äärioikeiston kannattajat vannoivat palaavansa Washingtoniin ennen kuin uusi presidentti Joe Biden astuu keskiviikkona virkaansa.

Uutistoimisto AP kertoi maanantaiaamuna, että Bideniin saattaa kohdistua uhka maan turvallisuusjoukkojen sisältä. FBI selvittää nyt kaikkien kansalliskaartin sotilaiden taustat.

Bidenin virkaanastujaisia keskiviikkona turvaa Washingtonissa 25 000 kansalliskaartin sotilasta. Määrä on noin kaksi ja puoli kertaa suurempi kuin aiemmissa virkaanastujaisissa, AP kertoo. Sotilaita saapuu paikalle eri puolilta Yhdysvaltoja.

Sunnuntaina pieniä aseistautuneiden mielenosoittajien ryhmiä kokoontui useiden osavaltioiden pääkaupungeissa, mutta osallistujamäärät jäivät muutamiin kymmeniin. Osavaltioiden hallintorakennuksia oli suojattu turvatoimin.

Ohiossa Columbuksen kaupungissa raskaasti aseistautuneiden mielenosoittajien joukossa oli noin 25 väkivaltaisen hallituksenvastaisen boogaloo-ryhmän jäsentä, The New York Times kertoo. Ryhmän jäsenet kuitenkin sanoivat olevansa paikalla puolustamassa aseoikeuksia, millä ei heidän mukaansa ole mitään tekemistä Trumpin kanssa.

Kourallinen Trumpin kannattajia osoitti mieltään Ohiossa, mutta tunnelma oli rauhallinen.

Myös Michiganissa vaikutti rauhalliselta. Esimerkiksi Bridge Michigan -median toimittaja Jonathan Oosting twiittasi sunnuntai-iltapäivänä Suomen aikaa, että Michiganin lainsäädäntörakennuksen ympärillä oli hiljaista.

Pieni aseistautunut ryhmä saapui lainsäädäntörakennukselle Michiganin Lansingissa sunnuntaiaamuna, mutta lähes kaikki poistuivat kansalliskaartin ja poliisin vartioimalta rakennukselta iltapäivään mennessä. Aseistautuneiden miesten joukossa oli niin ikään boogaloo-ryhmän jäseniä.

Michigan on yksi niistä osavaltioista, joissa Trump väitti voittaneensa vaalit, vaikka todellisuudessa hän hävisi.

Michiganissa mieltään osoittanut yrittäjä Richard Maurer, 65, perusteli läsnäoloaan sillä, että hänen ”äänensä varastettiin”.

”Biden ei tule milloinkaan olemaan minun presidenttini. Aion taistella häntä vastaan aina, kun saan tilaisuuden”, Maurer sanoi The New York Timesille.

Kunnian massiivisimmista turvatoimista otti pääkaupunki Washington, jonne oli saapunut jopa 15 000 kansalliskaartin sotilasta. Joukkojen määrä kasvaa keskiviikon virkaanastujaisiin mennessä. Toimien jättimäisyydestä kertoo se, että määrä on moninkertainen verrattuna Yhdysvaltojen joukkoihin Irakissa, Afganistanissa ja Syyriassa.

”On raskasta nähdä, miten naapurustostamme on tullut poliisivaltio”, Washingtonissa Capitol-kukkulalla asuva Nancy Lazear, 68, kuvaili HS:lle viikonloppuna.

Lue lisää: ”Naapurustostamme on tullut poliisivaltio” – Washington valmistautuu virkaanastujaisviikkoon ennennäkemättömän valvonnan alla

Trumpin tukijat hyökkäsivät loppiaisena kongressitaloon Washingtonissa vaatien Bidenin vaalivoiton kumoamista. Viisi ihmistä sai surmansa: yksi poliisi ja neljä Trumpin kannattajaa. Myöhemmin yksi kongressitalon poliisi teki itsemurhan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat