Washingtonin johtava oikeusviranomainen väläyttää Trumpille syytettä Capitolin mellakoista - Ulkomaat | HS.fi

Washingtonin johtava oikeusviranomainen väläyttää Trumpille syytettä Capitolin mellakoista

Loppiaisen mellakat ovat myös liittovaltion tutkinnassa.

Turvallisuushenkilöstöä ja kansalliskaartilaisia partioimassa Capitolin lähettyvillä perjantaina.­

18.1. 5:34

Yhdysvalloissa pääkaupunki Washingtonin korkein oikeusviranomainen pitää mahdollisena, että viimeisiä päiviä virassa oleva presidentti Donald Trump joutuu kaupungissa syytteeseen loppiaisen mellakoista. Washingtonin alueen oikeusministerin Karl Racine kertoo asiasta uutiskanava MSNBC:n haastatteluvideolla, josta on uutisoinut muun muassa uutiskanava CNN.

Racinen mukaan kaupungin syyttäjien on mahdollista syyttää Trumpia rikkomuksesta, josta voi saada maksimissaan kuuden kuukauden vankilatuomion.

”Pääkaupungissa on vuodesta 2011 saakka ollut voimassa laki, jonka mukaan on laitonta lietsoa tai houkutella ihmisiä väkivaltaisiin tekoihin”, Racine sanoi.

Viisi ihmistä kuoli, kun Trumpin kannattajat valtasivat kongressirakennuksen loppiaisena kesken istunnon. Trumpin on katsottu yllyttäneen kannattajiaan sanomisillaan.

Mahdollinen Washingtonin kaupungin nostama syyte on eri asia kuin liittovaltiotason syyte. Yhdysvaltain oikeusministeriö tekee syyttämispäätökset niin liittovaltiotason rikoksissa kuin Washingtonissa tapahtuneissa vakavissa rikoksissakin, CNN kertoo.

Loppiaisen mellakat ovat myös liittovaltion tutkinnassa.

”Liittovaltion syytteestä voi seurata huomattavasti pidempi vankilatuomio”, Racine vertasi.

Tapahtumia tutkivan liittovaltion syyttäjä totesi pian Capitolin tapahtumien jälkeen olevan mahdollista, että mellakan lietsomisesta voi olla lopulta syytteessä myös Trump.

”Tutkimme kaikkia tekijöitä. Emme vain niitä ihmisiä, jotka menivät sisään rakennukseen”, liittovaltion syyttäjä Michael Sherwin sanoi Hill-lehden mukaan pari päivää mellakan jälkeen.

Sherwin ei tuolloin suoraan ottanut kantaa Trumpin rooliin epäilyissä.

Capitolin mellakka on johtanut myös Trumpin presidenttikauden toiseen virkasyytteeseen maan kongressissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat