Pääministeri Marin: Aleksei Navalnyi on vapautettava välittömästi - Ulkomaat | HS.fi

Pääministeri Marin: Aleksei Navalnyi on vapautettava välittömästi

Venäjän ulkoministeriö sivuutti monelta suunnalta tulleen kritiikin kehottamalla olemaan puuttumatta itsenäisten valtioiden kansalliseen lainsäädäntöön.

18.1. 9:00 | Päivitetty 18.1. 15:36

Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kiinniotto Moskovassa heti Saksasta paluunsa jälkeen kirvoitti kovasanaisia kommentteja useiden maiden valtionjohdolta. Navalnyin säilöönoton jatkamista käsiteltiin oikeudessa, jonka istunto käynnistyi maanantaina puoliltapäivin Moskovassa.

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd) yhtyi maanantaina viestipalvelu Twitterissä useiden ministerien vaateeseen siitä, että Navalnyi tulisi vapauttaa välittömästi.

”Venäjän tulisi tutkia Navalnyin myrkytystä ja suojella opposition oikeuksia”, hän kirjoitti.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kertoi sunnuntaina Yhdysvaltain tuomitsevan kiinniottopäätöksen voimakkaasti.

”Hänen kiinniottonsa on viimeisin käänne sarjassa yrittää hiljentää Navalnyi ja muut oppositioäänet, jotka arvostelevat Venäjän viranomaisia”, ulkoministeriön verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa sanotaan.

Yhdysvallat vaati Navalnyin välitöntä vapauttamista.

”Varmat poliittiset johtajat eivät pelkää kilpailevia mielipiteitä eivätkä kohdista vastustajiinsa väkivaltaa tai perusteettomia pidätyksiä”, Pompeo sanoo.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kuvattuna tiedotustilaisuudessa 12. tammikuuta.­

Vapauttamisvaatimukseen yhtyivät sunnuntaina ja maanantaina muun muassa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja Euroopan komission varapuheenjohtaja Josep Borrell.

”Oikeuslaitoksen politisoimista ei voi hyväksyä”, Borrell kirjoitti viestipalvelu Twitterissä.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja ulkoministeri Heiko Maas olivat samoilla linjoilla. Reuters kertoo, että Saksa aikoo keskustella Navalnyin kiinniotosta muiden Euroopan maiden kanssa.

”Liittokansleri tuomitsee Navalnyin mielivaltaisen kiinnioton, joka rikkoo lakia”, Merkelin tiedottaja Steffen Seibert sanoi tiedotusvälineille.

Myös Britannian pääministerin Boris Johnsonin tiedottaja vaati Navalnyin vapauttamista.

”Ennemmin kuin syyttää Navalnyitä Moskovan tulisi täyttää kansainvälisen lain mukainen velvollisuutensa ja selittää kemiallisten aseiden käyttöä Venäjän maaperällä”, tiedottaja kertoi toimittajille uutistoimisto Reutersin mukaan.

Euroopan komission varapuheenjohtaja Josep Borrell kuvattuna 7. joulukuuta Brysselissä.­

Navalnyin kiinniotosta ilmaisivat huolensa myös Kanadan ulkoministeri Marc Garneau, Ranskan ulkoministeriö ja Italian ulkoministeri Luigi di Maio.

”Asia on erittäin vakava ja huolestuttaa meitä”, di Maio twiittasi sunnuntaina. ”Odotamme, että [Navalnyin] oikeuksia kunnioitetaan.”

Venäjän ulkoministeriö sivuutti monelta suunnalta tulleen kritiikin, Reuters kertoo.

”Kunnioittakaa kansainvälistä lakia, älkää puuttuko itsenäisten valtioiden kansalliseen lainsäädäntöön ja käsitelkää ongelmia omissa maissanne”, Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova kirjoitti Facebookissa.

Aleksei Navalnyi laskeutui Šeremetjevo lentokentälle 17. tammikuuta. Kuva hetkiä ennen kiinniottoa passintarkastuksessa.­

Pisimmälle menivät Liettua, Latvia ja Viro, jotka ehdottivat myöhään sunnuntaina antamassa yhteislausunnossaan Venäjälle sanktioita, ellei Navalnyita vapauteta.

”EU:n tulisi toimia nopeasti”, ulkoministerit Gabrielius Landsbergis, Edgars Rinkēvičs ja Urmas Reinsalu korostivat.

Sanktiomahdollisuutta piti esillä myös Tšekin ulkoministeri Tomáš Petříček, joka kertoi ottavansa asian puheeksi EU:n ulkoasiainneuvoston seuraavassa tapaamisessa.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi sunnuntaina Ylen haastattelussa Suomen tukevan EU:n yhteistä kannanottoa.

”Suomi on illan mittaan antanut tukensa sille, että saataisiin yhteinen EU:n kannanotto – kun maita on 27, se vie aikaa – mutta on tärkeää, että EU yhteisen kantansa ilmaisisi. Uskon, että asia tulee seuraavassa EU:n ulkoministerikokouksessa tammikuun lopulla esiin.”

Koostevideo näyttää, kuinka Navalnyi on jo pitkään ollut viranomaisten hampaissa Venäjällä:

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat