Nancy Pelosi vaatii puolustus­ministeriä keskeyttämään välittömästi Trumpin tukijan palkkaamisen ”arka­luontoiseen tiedustelu­virkaan” - Ulkomaat | HS.fi

Nancy Pelosi vaatii puolustus­ministeriä keskeyttämään välittömästi Trumpin tukijan palkkaamisen ”arka­luontoiseen tiedustelu­virkaan”

Kansallisen turvallisuuden viraston uudeksi johtavaksi juristiksi on nousemassa Trump-myönteinen Michael Ellis, josta Bidenin hallinnon on vaikea päästä eroon.

NSA:n päämaja Fort Meadessa Marylandissa.­

18.1. 12:55 | Päivitetty 19.1. 8:37

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi on vaatinut virkaa tekevää puolustusministeriä Christopher Milleriä keskeyttämään ”välittömästi” prosessin Michael Ellisin palkkaamisesta kansallisen turvallisuuden virastoon.

Pelosi lähetti sunnuntaina Millerille kirjeen, jossa hän sanoo epäilevänsä Ellisin sopivuutta NSA:n (National Security Agency) johtavan lakimiehen tehtävään. Ellis on väistyvän presidentin Donald Trumpin hallinnon tukija.

”Yritykset saada hänet arkaluontoiseen tiedusteluvirkaan 72 tuntia ennen uuden hallinnon aloittamista kertovat häiritsevästä piittaamattomuudesta kansallista turvallisuuttamme kohtaan”, Pelosi kirjoittaa.

Yhdysvaltalaismediat uutisoivat viikonvaihteessa, että NSA on ottamassa Ellisin listoilleen Christopher Millerin esityksestä huolimatta siitä, että esimerkiksi NSA:n johtaja Paul Nakasone on ollut hänen nimitystään vastaan.

Trumpin marraskuussa erottaman puolustusministerin Mark Esperin tilalle tullut Miller antoi NSA:lle alun perin lauantai-iltaan asti aikaa asettaa Ellis johtavaksi asianajajakseen, mutta takaraja paukkui NSA:n pysyessä päätöksestään vaiti. Sunnuntaina se ilmoitti Ellisin hyväksyneen työtarjouksen.

Asiasta kertoi The New York Times -lehti (NYT).

Ellisiä on syytelty osallisuudesta oikeuteen asti vietyyn hankkeeseen, jossa presidentti Trumpin hallinto yritti estää Trumpista kertovan kirjan julkaisun kansallisen turvallisuuden nojalla. Kirjan oli laatinut presidentin entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton, jolle Trump antoi kenkää erimielisyyksien jälkeen vuoden 2019 syyskuussa.

Teksti käsitteli Boltonin ja Trumpin yhteistä taivalta Valkoisessa talossa, eikä sen sävy ollut järin mairitteleva. Estotoiveille pani viime kesänä pisteen tuomari Royce Lamberth.

Lue lisää: Erotetun neuvonantajan kirja paljastaa Valkoisen talon salaisuuksia: Näiden kymmenen väitteen takia Trump haluaa estää kirjan julkaisun

Michael Ellisiä ei ole vielä virallisesti nimitetty tehtäväänsä eikä nimityksen ajankohtaa ole julkaistu. NYT kertoo, että Ellisin tukijoukot olivat yrittäneet saada nimitystä läpi ennen Joe Bidenin, Yhdysvaltain seuraavan presidentin, keskiviikkona pidettäviä virkaanastujaisia.

NSA:n johtavan lakimiehen rooli ei ole poliittinen tehtävä. Sitä ohjaavat lisäksi muun muassa määräaikoihin ja irtisanomisperusteisiin liittyvät säännökset, minkä vuoksi Bidenin hallinnon voisi olla vaikea erottaa Ellisiä virastaan niin halutessaan, ainakaan kovin nopeasti. Hänen siirtämisensä toisiin tehtäviin on kuitenkin mahdollista.

NYT:n ja WP:n mukaan ongelmallisena on pidetty esimerkiksi sitä, ettei Ellis saanut nimityspäätöstä varten tehdyissä etukäteisarvioinneissa korkeimpia pisteitä. Prosessin viimeisessä vaiheessa oli kaksi muutakin hakijaa.

Tähän vetosi sunnuntaina myös Pelosi.

”Julkisuudessa liikkuvien tietojen perusteella Ellis, joka on vasta hiljattain valmistunut oikeustieteellisestä ja jonka ansioluettelo on suppea, valittiin tehtävään häntä pätevämpien kandidaattien ohi Valkoisen talon puututtua asiaan”, hän toteaa kirjeessään.

Huolensa perusteeksi Pelosi nosti myös sen, että Ellis olisi ”tiettävästi” ollut mukana kyseenalaisissa toimissa. Tällä hän viittasi esimerkiksi Trumpin vuonna 2019 Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille soittamaan puheluun, josta Pelosi itse ilmoitti myöhemmin käynnistävänsä virkasyytemenettelyn. Pelosin mukaan Ellis on osallistunut – tiettävästi – tapauksesta kertovan tiedon suojaamiseen.

Bidenin siirtymähallinnon edustaja kieltäytyi sunnuntaina kommentoimasta Ellisin nimitysasiaa The New York Timesille.

Michael Ellisiä on syytelty osallisuudesta hankkeeseen, jossa Trumpin hallinto yritti estää entisen kansallisen turvallisuuden neuvonantajan John Boltonin (oik.) kirjoittaman kirjan julkaisua kansallisen turvallisuuden nojalla.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat