Video näyttää, kuinka kongressin valtaajat etsivät Nancy Pelosia ja penkoivat senaattorien papereita: ”Me kuuntelemme presidentti Trumpia” - Ulkomaat | HS.fi

Video näyttää, kuinka kongressin valtaajat etsivät Nancy Pelosia ja penkoivat senaattorien papereita: ”Me kuuntelemme presidentti Trumpia”

Uudella, ennen julkaisemattomalla videolla kongressitalon valtaajat näyttävät tarkoituksella etsivän senaatin salia kongressitalosta. Löydettyään paikalle he kaivelevat senaattorien papereita ja ottavat niistä kuvia puhelimillaan.

18.1. 12:56

Loppiaisena Yhdysvaltain kongressitaloon tunkeutuneet Donald Trumpin tukijat yrittivät löytää kongressiedustajia ja saada haltuunsa heidän työhönsä liittyviä asiakirjoja, käy ilmi sanomalehti The New Yorkerin toimittajan kuvaamalla ja lehden julkaisemalta uudelta videolta.

Tämän artikkelin ohessa voi katsoa noin minuutin mittaisen leikatun version videosta.

Alkuperäisellä The New Yorkerin julkaisemalla videolla tunkeutujat kävelevät pitkin kongressitalon käytäviä, uhoavat ja huutavat erilaisia iskulauseista. Videolla näkyy myös poliiseja, jotka yrittävät pysyä rauhallisina raivoisan väkijoukon edessä.

”Meitä on miljoona, ja kuuntelemme presidentti Trumpia – sinun pomoasi”, kongressiin tunkeutunut mies huutaa virkavallalle mukanaan useita muita mellakoitsijoita.

”Päästäkää kansa sisään!”

Toisessa kohdassa Yhdysvaltain lippuja kantavat valtaajat huutavat kuorossa kongressin käytävällä ”maanpetos, maanpetos”.

”Pelkäättekö Antifaa? No arvatkaa mitä, Amerikka tuli esiin!” yksi mies huutaa videolla.

Mellakoitsijat vaikuttavat hortoilevan päämäärättömästi ympäri rakennusta mutta kuitenkin etsien jotakin. Videon kenties kylmäävin hetki koittaa, kun tunkeutujat avaavat senaatin salin oven, ja joku huutaa ”kop, kop, olemme täällä”.

”Onko tämä senaatti?” yksi mies kysyy.

”Missä helvetissä he ovat?”

”Missä helvetissä on Nancy [Pelosi]?” mies ihmettelee muiden kanssa.

Salissa armeijakuosiin ja kypärään pukeutunut mies sanoo, etteivät he voi istua varapresidentti Mike Pencen tuolille ja käyttäytyä epäkunnioittavasti. Miehellä näyttää olevan mukanaan valkoisia isoja nippusiteitä. On arveltu, että nippusiteitä kantaneet ihmiset olivat jopa varautuneet ottamaan panttivankeja.

”He voivat varastaa vaalit, mutta me emme voi istua heidän tuoleillaan?” joku vastaa miehelle.

Pian tunkeutujat kiinnostuvat senaattorien pöydälle jättämistä papereista. He availevat pöytien kansia, kaivelevat papereita ja ottavat niistä kuvia puhelimillaan.

He väittävät videolla löytäneensä republikaani­senaattori Ted Cruzin vastalauseen Arizonan osavaltion valitsijaäänten vahvistamiselle. Mellakoitsijat eivät ensin osaa päättää, onko se heidän kannaltaan hyvä asia, mutta lopulta he sanovat, että Cruz oli heidän puolellaan.

Yksi miehistä penkoo paperipinoa ja mumisee, että täytyy löytyä jotakin, mitä voi ”käyttää näitä paskiaisia vastaan”.

Videolla näkyy myös ”Qanon shamaanina” tunnettu Jake Angeli, jolla on päässään karvalakki ja sarvet. Hän kutsuu paikalla olijoita patriooteiksi, menee istumaan Pencen tuolille ja pyytää MAGA-lippikseen pukeutunutta miestä ottamaan hänestä kuvan.

Myöhemmin Angeli kutsuu muita rukoilemaan hänen kanssaan. Hän kiittää Jumalaa, joka ”täytti huoneen valkoisella valollaan ja rakkaudellaan”.

Valtauksen aikaan kongressiedustajat joutuivat vetäytymään turvaan, ja oli vähällä, ettei varapresidentti Pence itse kohdannut tunkeutujia kongressin käytävillä. Kymmenien mellakoihin osallistuneiden nimet löytyvät FBI:n ylläpitämältä terroristien valvontalistalta.

Mellakoitsijat olivat aiemmin vaatineet Pencen hirttämistä, sillä hän ei suostunut Trumpin pyyntöön kumota marraskuun presidentinvaalien tulos.

Kongressitalon mellakoissa kuoli viisi ihmistä. Loppiaisen tapahtumat ovat herättäneet pelon myös siitä, voisiko vastaava toistua keskiviikkona Joe Bidenin virkaanastujaisissa. Seremoniaa saapuu turvaamaan 25 000 kansalliskaartin jäsentä.

Uutistoimisto AP:n mukaan liittovaltion poliisi FBI tutkii kansalliskaartin sotilaiden taustat ”sisäisen hyökkäyksen” tai muun uhan varalta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat